UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-08-12 15:05

Luca kiválóra vizsgázott

Két fiatal magyar atléta is érdekelt volt pénteken a felnőtt-világbajnokság küzdelmeiben, Kozák Luca (21) gátfutó és Halász Bence (20) kalapácsvető. Előbbinél a középdöntőbe jutás volt a cél 100 méteren, ami nem sikerült és összességében a 28. helyen végzett, utóbbi viszont az igazi döntőben szerepelt, ahol 11. lett. A száraz eredmények azonban nem mindig mutatják a valós teljesítményt, különösen nem a felnőttek között éppen debütáló fiatalok esetében. Rákérdeztünk, hogy Kozák és Halász esetében mit is takarnak ezek a helyezések.

Gy. Szabó CsillaAz atlétáknak felnőtt-világbajnokságon indulni, egyáltalán kiharcolni a részvételi jogot, ritka pillanatnak számít. Különösen így van ez a fiatalok esetében, akiknek először is szokniuk kell a légkört, s a világsztárok „közelségét”. A Londonban zajló felnőtt-világbajnokságra utazó magyar válogatottban helyt kapó öt utánpótláskorú versenyzőnek ezért érthető módon egészen más feladata volt ezen a vb-én, mint a tapasztalt, idősebb atlétáknak. Pénteken két fiatal magyarnak is szoríthattunk, Kozák Luca gátfutónak és Halász Bence kalapácsvetőnek. Spiriev Attilát, a magyar küldöttség csapatvezetőjét arról kérdeztük, hogyan értékeli Luca 28. és Bence 11. helyezését.

Kozák Luca kiválóra vizsgázott Forrás: dehir.hu
Kozák Luca kiválóra vizsgázott Forrás: dehir.hu
„Luca esetében csak a kiváló jelzőt használhatom – nyilatkozta honlapunknak Spiriev Attila Londonból. − Szerintem mindent elmondok azzal a ténnyel, hogy a negyvenedikként érkezett a világ-bajnokságra, és a huszonnyolcadikként fejezte be. A fiataloktól egyébként is azt vártuk, hogy szokják a légkört és jól versenyezzenek, önmagukhoz képest mindent kiadjanak magukból. Luca ezt megtette, nagyon jó időt futott. A rajtja ugyan nem sikerült nagyon jól, de a távközi teljesítménye annál inkább. Mindössze két század választotta el attól, hogy középdöntős legyen, ami az ő esetében igazi siker lett volna. Sok tapasztalatot szerzett, s bár még jövőre is utánpótláskorú lesz, számukra nem lesz Európa-bajnokság, tehát ő már a felnőtt kontinensviadalra fog készülni.” Kozák Luca 13.17-et futott a női 100 méteres gátfutás előfutamában Londonban, egyéni csúcsa pedig 13.10. Az angol fővárosban azonban jelentős ellenszélben kellett helytállnia, ami ebben a számban nagyon sokat számít. Luca időeredménye is alátámasztja tehát Spiriev Attila kiváló osztályzatát.
Halász Bence harmadikra már jól dobott Fotó: Kirill Kudryavtse/AFP
Halász Bence harmadikra már jól dobott Fotó: Kirill Kudryavtse/AFP
A kalapácsvető Halász Bence volt az a fiatal, akitől a szakvezetés a legjobb eredményt várta. Egyáltalán nem volt titok, hogy az ifjú szombathelyi dobóban benne van a döntő. A verseny aztán igazolta is az elvárásokat, tényleg benne volt. S még ha mindenki tudja is, hogy a finálé már egészen más hangulatban és körülmények között zajlik, az a tény, hogy Bence az ötödik legjobb eredménnyel kvalifikálta magát, óhatatlanul túlzott reményekre adhatott okot. „A felnőtt-világbajnoki döntő, ahol majd ötvenezer néző zúgása kiséri a küzdelmeket, semmi máshoz sem hasonlítható – mondta Spiriev Attila az ifjú kalapácsvetővel kapcsolatban. – Még a rutinos öreg rókákon is látszódott eleinte egyfajta megilletődöttség. Pawel Fajdek a harmadik címét nyerte, és még neki is megremegett a keze az első sorozatban, szektoron kívüli dobással indított. Bence itt ünnepelte a huszadik születésnapját, ami az ő szakágában azt jelenti, hogy még szinte gyerek. Így nem is lehet csodálkozni azon, hogy az első dobása nem volt igazán jó, a másodikkal kicsit kicsúszott, harmadjára viszont egy nagyon korrekt dobást mutatott be. Emiatt vagyok vele nagyon elégedett, mert nem hagyta el magát az első két kísérlet után, hanem összekapta magát. Úgy érzem, ez a döntő, karrierjének nagyon fontos lépcsőfoka volt. És a lehető legpozitívabb értelemben.” Az ő esetében is sokat elárul, ha a számok mögé nézünk. 74.39 méterre szállt az a bizonyos harmadik dobás, amely egy méterrel volt jobb, mint a tavalyi egyéni csúcsa. S bár idén dobott már versenyen kívül 78.85-öt és 78.05-öt is, ezek csak a benne rejlő lehetőségeket mutatják, de még nem tudja bárhol, bármikor produkálni. Bár ez utóbbihoz az egyszeri alkalmakon át vezet a legbiztosabb út. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.