UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-08-23 09:00

Sikerre éhes fiatalok

A Csehországban csütörtökön kezdődő felnőtt kajak-kenu világbajnokságra utazó csapatban jó néhány utánpótláskorú versenyző kapott helyet. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint ez megfontolt szakmai döntés eredménye. A fiatalok már bizonyítottak a korosztályos világversenyeken, s most a felnőttek között is hasonló célokkal szállnak vízre.

Gy. Szabó CsillaCsütörtökön kezdődik a csehországi Racicében a felnőtt kajak-kenu világbajnokság. Igen fiatal csapat képviseli majd a magyar színeket, hiszen a harmincöt tagú válogatott tekintélyes hányada huszonhárom éven aluli. S bár az erős fizikumot igénylő sportágakban, mint amilyen a kajak-kenu is, a fiatalság nem feltétlenül előny, a magyar utánpótláskorú versenyzők idei eredményeit elnézve nem csodálkozhatunk azon, hogy ilyen korán helyet követeltek maguknak a felnőtt mezőnyben. A július végi ifjúsági és U23-as vb-ről például tizennyolc éremmel, közte hét arannyal tértek haza a fiatalok. A jövő ígéretei ráadásul nem is akármilyen számokban harcolták ki maguknak az indulás jogát. A legnagyobb presztízsű férfi K–1-esek küzdelmében 500 és 1000 méteren egyaránt Kopasz Bálint áll rajthoz, pedig ő még csak júniusban töltötte huszadik életévét, s a csapat legfiatalabb tagja. Az algyői kajakosnak ifjú kora ellenére nem ez lesz az első felnőtt világversenye, részt vett a riói olimpián, s az Európa-bajnokságon már dobogós hellyel is büszkélkedhet. A férfi kajak párosok 200 méteres számában két 21 éves ült egy hajóba, a honvédos Balaska Márk és a szegedi Birkás Balázs, de az 500-on induló újpesti Nádas Bence és Tótka Sándor is az U23-as keret tagja még. A négyesekben általában idősebbek lapátolnak majd, de 500 méteren azért befért egy 19 éves az egységbe, a győri Mozgi Milán személyében.

Kopasz Bálint húsz évesen egyesben száll szembe a felnőttekkel Fotó: MTI
Kopasz Bálint húsz évesen egyesben száll szembe a felnőttekkel Fotó: MTI
A férfi kenusoknál kevesebb a fiatal, a 21 esztendős, dunaújvárosi Hajdu Jonatán 200 méteren, a 23 éves újpesti Fekete Ádám pedig 500 méteren próbál szerencsét, hogy aztán 200 méteren egy hajóban küzdjenek meg a világ legjobbjaival. A női kajakosok közül a 23 éves Lucz Dóra a legrövidebb egyes számban, vagyis 200 méteren vívta ki az indulás jogát, míg a 22 esztendős KSI-s Szabó Ágnes 200 méteren lesz az idősebb Hagymási Réka párja, ahogyan 500 méteren a 21 éves Takács Tamara lapátolhat majd felnőttpárral, Vad Ninettával. A kenuszámokban összesen két induló lesz, Takács Kincső tavaly ugyan még maga is 23 év alatti volt, s az idén párosban 500 méteren a nála egy évvel fiatalabb, vagyis még utánpótláskorú Balla Virág lesz a partnere. A válogatott szövetségi kapitányát, Hüttner Csabát, esélylatolgatás helyett inkább az utánpótláskorúak előretöréséről kérdeztük. Arra voltunk kíváncsiak, minek köszönhető, hogy ilyen sok fiatal kapott helyet a felnőtt-világbajnokságra utazó csapatban? − Megfontolt szakmai döntést hoztunk – magyarázta a szakvezető. – Már ifikorukban tervszerűen támogattuk azokat a versenyzőket, akiket tehetségesnek tartottunk. Még akkor is engedtük őket nagy versenyeken indulni, ha nem voltak döntőesélyesek. De talán ennél is fontosabb, hogy rendkívül széles az utánpótlásbázisunk. Igyekszünk elkerülni, hogy amikor kifut egy korosztály, légüres tér keletkezzen. Az utóbbi három olimpiai ciklusban ezt sikerült is megvalósítanunk.
Lucz Dóra 200 méteren bizonyíthat a felnőttek között Fotó: MTI/Kovács Tamás
Lucz Dóra 200 méteren bizonyíthat a felnőttek között Fotó: MTI/Kovács Tamás
− Ezek szerint pozitívan értékeli, hogy fiatal csapattal vágnak neki a világbajnokságnak? − Igen, kifejezetten örülök neki. Ugyanakkor törvényszerű is volt, hogy a nagy öregek, például a férfi kajakszámokban, lassan elindulnak kifelé. A lányoknál ugyanakkor két világklasszisunk kiválása kínált lehetőséget, amire a fiatalok azonnal rácsaptak. Ha megnézzük az utánpótlásversenyeken elért kiváló eredményeinket, nem mondhatjuk azt, hogy az ifjúság nyugodtan várt a sorára. Megharcoltak a helyükért, és néha átugrottak generációkat, amivel bizonyították, hogy készen állnak az őrségváltásra. A nagy versenyzők egyébként mindig türelmetlenek, minél előbb a legjobbak akarnak lenni. Ilyenek voltak a korábbi, eredményes generációk tagjai, Gyulayék, Kolonicsék, Storczék vagy éppen Kammererék. Utóbbival kapcsolatban persze meg kell említeni, hogy maholnap negyven éves lesz, és még mindig tagja a négyesnek. − Ha úgy gondolja, hogy az újoncok fiatal koruk ellenére készen állnak, akkor a velük szemben támasztott elvárások is magasak. Vagy nem? − Nem szeretnék elvárásokról beszélni. Én személy szerint azt remélem tőlük, hogy kihozzák magukból a maximumot. Nagyon intenzíven készültünk öt héten keresztül, edzők és versenyzők egyaránt jól dolgoztak. Zökkenőmentes és szerencsére sérülésmentes edzőtáborozáson vagyunk túl. Úgy érzem, a csapat nagyon egységes és jó hangulatú, minden adott az eredményes világbajnoki szerepléshez. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.