UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2017-09-02 19:39

Nyolc finálé

Kilenc egységből már nyolc kvalifikálta magát a vasárnapi nagydöntőkbe az evezősök U23-as Európa-bajnokságán. A kitűzött célokat ennek köszönhetően részben már el is érte a küldöttség. A selejtezőkben mutatott teljesítmény alapján két-három érem megszerzése is reálisnak tűnik.

gy.Sikeresen vette az első napi előfutamok jelentette akadályt a magyar evezősválogatott a Lengyelországban zajló U23-as Európa-bajnokságon. A nevezett kilenc egységből nyolc jutott a vasárnapi A döntőkbe, egyedül Szegedi Tamás egypárevezősnek kell még túlóráznia a zárónap délelőttjén sorra kerülő középfutamban. Az ő számában azonban olyan népes volt a mezőny, hogy akkor sem tarthatna előbbre, ha a mezőny legjobbja lenne. Persze tudjuk, hogy a sportág királyszámában versenyző magyar evezős a győzelemnél jóval szerényebb reményekkel érkezett Kruszwicába, s a legjobb 12-be jutással már szinte el is érte célját. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy vasárnap ne próbálná meg a majdnem lehetetlent, bekerülni az A döntőbe. Kellemetlen, igen hűvös és viharosan szeles idő fogadta Európa fiatal versenyzőit a kontinensviadal első versenynapján. Reggel alig kúszott 9 fok fölé a hőmérő higanyszála, a vad légmozgások pedig a versenyzők legnagyobb bosszúságára kiszámíthatatlan hullámokat korbácsoltak. Magyar részről a Preil Vivien, Horváth Kitti alkotta kétpárevezős egységnek sikerült a legkevésbé alkalmazkodnia a váratlan időjárási körülményekhez, és a nap negatív szenzációját okozta azzal, hogy az ötödik, az utolsó helyen végzett a futamában. Ezzel a teljesítménnyel nem tudták kiharcolni a direkt A döntőbe jutást, jóllehet a szövetségi kapitány, Szierer János szerint ők az egyik topegység tagjai, akik éremeséllyel érkeztek a verseny színhelyére. A délutáni reményfutamban, amelyre a szél is csillapult, s a levegő hőmérséklete is kellemesebb lett, összeszedte magát a páros, és a győzelmével végül biztosította a tervezett döntős szereplést. Ráadásul magabiztos, meggyőző versenyzéssel.

Hűvös, szeles idő fogadta a versenyzőket Lengyelországban Forrás: eru23ch2017
Hűvös, szeles idő fogadta a versenyzőket Lengyelországban Forrás: eru23ch2017
Nagyon jó pályákat ment a két másik női egység. Az egypárevezős Gadányi Zoltána is magabiztosan nyerte meg futamát, és került egyenesen a nagydöntőbe. A kormányos nélküli kettesek versengésében Krémer Eszter és Polivka Dóra nem volt nehéz helyzetben, csak egy pályaosztó futamot kellett letudnia, amelyben a 3. helyen végzett, megőrizve esélyét az éremre. A férfiak könnyűsúlyú kétpár- valamint a négypárevezős egysége jutott egyenesen az A döntőbe. Mindkettő második helyen, okos és taktikus versenyzéssel. A könnyűsúlyú ketteseknek nem kellett megharcolniuk a vasárnapi szereplésért, csak a pályaosztó futamban indulniuk. A második helyezés mindenképpen ígéretes: az ezüst megszerzésére reális esélyt jelez. „A két férfi négyes egységünk a többiektől eltérő helyzetben van. Mindkettőt fiatal versenyzők alkotják, igazából a nemzetközi tapasztalatszerzés céljával neveztük őket. Mivel ezekben a kategóriákban nem volt sok induló, csak egy pályaosztó futamban kellett indulniuk. A kormányos nélküli gárda jól megoldotta a feladatát, harcban volt a többiekkel, míg a kormányos négyesről már nem mondható el ugyanez. Ők a mezőnytől igencsak leszakadva értek célba, igaz, nem is vártunk tőlük sokkal jobb teljesítményt. Bár nekem azt mondták, kicsit tartalékoltak a vasárnapi fináléra, majd meglátjuk mire lesz elég mindez élesben. A csapat egészével azonban  elégedett vagyok, hiszen az alapcélokat már elérték” – tájékoztatta honlapunkat Szierer János szövetségi kapitány az első napi selejtezők után. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.