UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-09-18 20:09

Liza és a mexikói 2.0

Itthon és világban is elindult vívásban az utánpótlás-versenyszezon, ráadásul mindkét fronton sikeresen. Pusztai Liza ezüstérmet szerzett a Costa Rica-i junior Világ Kupa-viadalon, a döntőben a mexikói junior-világbajnok Natalia Botello ellenében maradt alul. Itthon a Magyar Kupában rekordszámú induló jött össze.

Bruckner VinceMozgalmas hétvégét zártak az utánpótláskorú vívók, hiszen hazai és nemzetközi pástokon az összes fegyvernemben bizonyíthattak a kadetek és juniorok. Talán a legjobb eredményt a 16 esztendős Pusztai Lizáról várhattuk, aki az elmúlt hetet amerikai edzőtáborban töltötte, és azt zárta le a Costa Rica-i junior Világ Kupa-versennyel. A felnőtt Eb-bronzérmes kardozónk ezúttal is a dobogón végzett, a fináléban csak az idei junior-világbajnok, 15 éves mexikói Natalia Botello tudta megállítani.

Így ünnepelte a junior-világbajnoki címét a mexikói Natalia Botello Plovdivban
Így ünnepelte a junior-világbajnoki címét a mexikói Natalia Botello Plovdivban
Azon a bizonyos junior-világbajnokságon, áprilisban Plovdivban a 15 éves Pusztai Liza az elődöntőben – drámai küzdelemben – 15-12-re kikapott a görög Teodora Gunturától. A folytatásról honlapunk így számolt be: „Szenzáció lett volna, ha Liza nyer, így azonban a mexikói Natalia Botello vitte el a showt: a mindössze 14 éves, azaz még serdülőkorú vívó 13-8-ra is vezetett már a görög lány ellen, aki azonban zsinórban hat tust adva fordított. Az asszó végén mégsem ő örülhetett, hiszen Botello tiszta találattal egyenlített, majd remek parádriposzttal megnyerte a világbajnokságot.” Bódy István, a BVSC-Zugló és Liza mestere akkor így jellemezte a mexikói leány vívását: „Azt a plovdivi produkciójából is le tudtuk szűrni, hogy egy-egy akciót kőkeményen begyakoroltattak vele, és azokat hajtotta végre magas szinten. A későbbiekben viszont visszaüthet a kisebb repertoár, hiszen egy idő után sokkal kiszámíthatóbbá válik a vívása. Mi sokkal tudatosabban próbálunk dolgozni, apránként illesztjük be az egyes elemeket. Igaz, ez időnként az eredmény rovására megy, de úgy gondolom, hosszú távon ez a célravezetőbb.” Természetesen a mostani csörte semmit nem döntött el. A két leány akár még két évtizedig gyötörheti egymást a világ pástjain. ♦ ♦ ♦ Szintén értékes helyezést gyűjtött be a magyar küldöttség Londonban a junior tőrözők Világ Kupa-állomásán, az egyedüli leány indulónk, Tóth Janka a hatodik helyen végzett. A fiúk mezőnyében sokkal nagyobb számban szerepeltek a magyar versenyzők, közülük Frühauf Benjámin végzett a legelőkelőbb helyen, 28. lett. A junior kardozók teheráni viadalán Nagy Martin indult egyedül a mieink közül, és jó vívással a 13. helyen végzett.
A junior párbajtőrözők Magyar Kupa-viadalát Nagy Dávid nyerte Forrás: hunfencing.hu
A junior párbajtőrözők Magyar Kupa-viadalát Nagy Dávid nyerte Forrás: hunfencing.hu
Eközben zajlott élet itthon is, mivel először indult el a sportágban a Magyar Kupa-sorozat. A siker már szinte az asszók előtt garantált volt, hiszen rengetegen vettek részt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett versenyen. A legtöbben férfipárbajtőrben indultak, amelyben Bartkó Levente (MTK) győzött, míg férfikardban Kaiser Balázs (UTE), női párbajtőrben Muhari Eszter (Honvéd), női kardban Nagy Valentina (BVSC-Zugló) nem talált legyőzőre. A juniorok versenye is hasonlóan sikeres volt még úgy is, hogy csak párbajtőrben rendezték meg. A férfiak között rekordszámú, 112 induló jött össze, a versenyt Nagy Dávid (Vasas) nyerte, a hölgyek mezőnyében pedig Gnám Tamara (Tatabánya) győzött. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.