UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-09-28 12:06

Villámtalálkozó Kínában

Négy magyar sakkozó részvételével rendezik meg Kínában az U12-es rapid-csapatvilágbajnokságot. Három, valóban tizenkét éves fiú mellett a mindössze tízéves Gaál Zsóka került be a válogatottba.

L. G. Négy magyar sakkozó utazott el Kínába Istvándi Lajos nemzetközi mester vezetésével, hogy részt vegyen az U12-es rapid-csapatvilágbajnokságon. A világbajnokságnak a Jangce folyó partján fekvő, harmincmilliós nagyváros, Csungking ad otthont a hónap utolsó napjaiban.

Sakknapja-090
Sakknapja-090
A tornán szereplő magyar válogatottat Borhy Marcell (Szombathelyi Sportközpont), Csíki Endre (Baptista Sakkiskola Velence), Gaál Zsóka (Tapolcai VSE) és Juhász Ágoston (MTK Budapest) alkotja. Közülük a három fiú valóban megfelel az U12-es korosztálynak, hiszen 2005-ös születésűek, Zsóka azonban két évvel fiatalabban, mindössze tízévesen került a csapatba. Arról, hogy a hagyományos sakkban U10-es Európa-bajnoki címet és U8-as, valamint U10-es világbajnoki ezüstérmet nyert Zsókának rapidsakkban is jól megy, már a tavaly decemberben megrendezett újvidéki Eb-n is meggyőződhettünk: a kontinens trónjára ült az U10-esek között. Az ajkai sakkozó az idén egyedüli magyarként vett részt a Minszkben, első alkalommal lebonyolított korcsoportos rapid-világbajnokságon, amelyet a hatodik helyen fejezett be. És hogy a rapid-csapatverseny sem áll tőle távol, azt az idén a Tapolcai VSE U12-es együttesével begyűjtött országos bajnoki cím jelzi. Zsóka a Hajdúböszörményben megrendezett ob-n egyébként már megmérette magát az U12-es fiúk között, és első nekifutásra a holtversenyes ötödik helyen zárt. „Nagy megtiszteltetés, hogy három fiú mellett Zsókát is meghívták a válogatottba. A lányunk régóta szeretett volna Kínába utazni, így ujjongott, amikor megtudta a hírt. Ő sokkal jobban bírja nálunk ezeket az utakat, pedig jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve. Külön öröm, hogy a csapatvezető Zsóka egyik edzője, Istvándi Lajos, így végre élőben segítheti tanítványát világversenyen” – mondta az utazás előtt honlapunknak Gaál Sándor, Zsóka édesapja. Az utazás tehát egészen biztosan nagy élményt jelent, és remélhetőleg a világbajnokság is kellemes pillanatokat okoz a magyaroknak.