UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-10-10 11:25

Egri csillagok

Soha ilyen jól nem szerepelt a magyar karate-utánpótlás, mint az Egerben megrendezett shotokan-világbajnokságon, ahol tizenhat aranyérmet nyertek a hazai versenyzők.

Jancsó Kornél Kinőtte a karate a Kemény Ferenc Sportcsarnokot: kis túlzással élve egy tűt sem lehetett leejteni az elmúlt hét végén Egerben, a 25. SKDUN shotokan karate-világbajnokság, s benne a 10. Kohai Kupa utánpótlás-vb ideje alatt. Már maga a csaknem ezerfős versenyzősereg is eleve garantálta a telt házat, velük együtt az edzők, a csapatvezetők, a bírók, a vendégek, a családtagok, a barátok, a hivatalos vendégek pedig – a nézőkkel együtt – teljesen megtöltötték a lelátót, miközben a küzdőtéren folyamatos volt a nagyüzem.

kata-gyakorlat
kata-gyakorlat
Hogy is ne lett volna az! A 26 országot reprezentáló 930 versenyző és a 77 fős bírói testület rendületlenül tette a dolgát, és bár a korábbi esztendők három egri Európa- és egy világbajnoksága kellő tapasztalattal szolgálhatott, a rutin önmagában kevés lett volna a szervezőknek, akik kellő odaadással, nagy figyelemmel és Juhász Ferenc 7. danos mester avatott irányításával remekül megoldották az embert próbáló leckét. Pedig hát még a sokat próbált szakembert  is – aki a SKDUN világszövetség főtitkáraként, s a magyar stílusszervezet elnökeként is kezdettől patrónusa, egyben a főszervezője volt a rangos eseménynek – meglepte a hatalmas tömeg, az előszörre riasztó atmoszféra, de gyorsan a helyes kerékvágásba került a karatés csúcstalálkozó, amelyen az utánpótláskorúaknak, tehát a 6-19 éveseknek meghirdetett Kohai Kupa keretében 63, a haladóknak kiírt világbajnokságon pedig 80 számban hirdettek világbajnokot. A tinédzsereknél és a még náluk is ifjabbaknál maradva: a vb legeredményesebbjének Románia (20 arany, 33 ezüst, 35 bronz) bizonyult, rögtön utána azonban Magyarország következett az érmet szerzett 15 ország rangsorában. A mieink összesen 64 medált tartottak itthon, a legfénylőbből, azaz aranyból 16-ot úgy, hogy a dobogó tetejére a mieink közül mind a fiúk, mind a lányok közül többen is felállhattak egyéniben és csapatban, formagyakorlatban és küzdelemben egyaránt. „Soha ilyen jól nem szerepelt még az utánpótlásunk – szögezte le érthető büszkeséggel Juhász Ferenc, megjegyezve, hogy a teljes mezőnynek csaknem a fele, mintegy 450 karatéka indult a korosztályos vb-n, s a szereplők negyede volt magyar. Köztük az elsők között éremhez jutottak egyikeként a mester tanítványa, Bartók Luca mutatott be világbajnoki bronzot érő formagyakorlatot a nyolcévesek között. „A vb visszhangja nagyon jó volt, s hatalmas öröm, hogy Eger ismét kitett magáért”– összegezte a friss reakciókat a főszervező, hozzátéve, hogy nemcsak az olimpián 2020-ban hivatalosan is bemutatkozó karaténak volt remek hírverése az esemény, hanem turisztikai szempontból is kiválóan sikerült a hevesi főváros világversenye.

Az utánpótláskorúak között világbajnoki címet szerzett magyarok Formagyakorlat Lány, egyéni, 7 kyu (övfokozat): Osbáth Hanna. Junior lány, egyéni, 9-7 kyu: Tarnóczi Kincső. Fiú, egyéni, minikadet, 4 kyu: Rácz Tamás. Fiú, egyéni, kadet, 9-7 kyu: Horváth Bence. Csapat: kadet vegyesválogatott (Kovács Adriána, Lakatos Lukács, Tóth Dominik) Küzdelem Lányok. 9-7 kyu, 33 kg: Lőcsei Lili Fanni. 9-7 kyu, +33 kg: Mikola Kincső. Minikadet, 45 kg: Leveleki Antónia. Mini kadet, +51 kg: Módos Katalin. 18 év felett, open kategória: Havacs Tímea Fiúk. 9-4 kyu: Zeller Dávid. Minikadet, 40 kg: Horvát Schindler Tamás. Kadet, +60 kg: Stum Dominik Attila. Junior, 70 kg: Soós Áron. Junior, +70 kg: Barta Zoltán. 18 év felett, +84 kg: Tyúkodi József