UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-10-24 19:42

Korosztályos giga vb

Egy híján harminc magyar vesz részt a szerdától vasárnapig tartó, spanyolországi korosztályos világbajnokságon, amelyre mamutmezőnyt, 109 országból csaknem 1800 versenyzőt neveztek.

Jancsó Kornél Tenerife szigete elsősorban a felhőtlen-gondtalan nyaralás szinonimájaként ismert, most viszont más miatt irányul rá a figyelem: öt napon át korosztályos karate-világbajnokságot rendeznek a spanyol üdülőközpontban, elképesztő nagyságú mezőnnyel. A mieinkkel, 29 hazánkfiával, illetve -lányával együtt 109 ország ifjú harcművészei lépnek tatamira szerdától vasárnapig, közel 1800-an. A meghökkentően sok fiatal felvonultatása ezúttal a legkevésbé szól a napfényes Tenerifének, az indulók hatalmas számát sokkal inkább az magyarázza, hogy 2018-ban a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is szerepel a sportág, amelynek 2020-ban hivatalos olimpiai bemutatkozása is megtörténik Tokióban. A két dátum viszonylagos közelsége pedig egyenesen mozgósító erejű. A vb idején zajló kongresszuson a világszövetség dönthet az olimpiai kvalifikációs versenyekről.

A jövő évi ifjúsági olimpián és a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon való indulás lehetősége is vonzotta az ifjú karatékákat az idei vb-re Forrás: Magyar Karate Szakszövetség
A jövő évi ifjúsági olimpián és a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon való indulás lehetősége is vonzotta az ifjú karatékákat az idei vb-re Forrás: Magyar Karate Szakszövetség
Jövőre a juniorok, vagyis a 16-18 évesek lesznek már abban a korban, hogy legjobbjaik rajthoz állhassanak Argentínában, ennél fogva a mostani vb-érmeseknek megnő az esélyük az ifiolimpián való részvételre. A jelenlegi U21-es korosztály, tehát a 18-21 évesek eminensei pedig akár már a japán fővárosban jelen lehetnek a japán eredetű harcművészet olimpiai debütálásán. A Tenerifén lehetőséget kapó legfiatalabbak, a 14-15 esztendősek pedig a világbajnokságon mutathatják meg, nem véletlenül kerültek be a csapatukba. A spanyolországi, egészen pontosan a Santa Cruz de Tenerife-i a sorban a 10. kadet, junior és U21-es vb, amelyen Magyarország csaknem teljes csapattal lesz jelen. Azért csaknem, mert az eredetileg tervezettből végül kimaradt az Európa-bajnoki bronzérmes György Dániel, aki megsérült. A legutóbbi – két esztendeje rendezett – korosztályos világbajnokság magyar dobogósai közül viszont Tamás Ferdinánd ezúttal is tagja az együttesnek. Akárcsak a 2017-es Eb-n érmet szerzett versenyzőink közül Kiss András, Czagány Dóra, Baranyi Zsófia és Kapdebo Botond. Külön színfoltja a magyar csapatnak két testvérpár: Borbás Hedvig és Botond, illetve Csató Dániel és Erik. A vb első napján, szerdán az egyéni katások, azaz a formagyakorlatot bemutatók jutnak főszerephez, csütörtökön és pénteken a juniorok küzdelmei következnek, és szombat-vasárnapra marad a kadet és az U21-es korosztályba tartozók „kezes-lábas” viaskodása. Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

KOROSZTÁLYOS VILÁGBAJNOKSÁG, TENERIFE (SPANYOLORSZÁG) A magyar csapat Kata (formagyakorlat) Férfiak. U21: Forgács Tamás (Vasas), junior: Szilágyi Gergő (Justitia), kadet: Mérő Bálint (Vasas) Nők. U21: Sterck Laura (MTK), kadet: Tóth Vanda (Justitia) Kumite (küzdelem) U21 Férfiak. 60 kg: Kiss András (UTE), 67 kg: Tamás Ferdinánd (MTK), 75 kg: Erdős Martin (MTK), +84 kg: Csató Erik (Ganz-Kesjár) Nők. 50 kg: Klement Kármen (Vasas), 61 kg: Győriványi Renáta (MTK), 68 kg: Czagány Dóra (MTK) Juniorok Fiúk. 55 kg: Fehér Péter (Koroibosz), 61 kg: Nichols Dávid (UTE), 68 kg: Nguyen An (Sporting Budo), 76 kg: Kapdebo Botond (BVSC), +76 kg: Csató Dániel (Ganz-Kesjár) Leányok. 48 kg: Borbás Hedvig (Budaörs), 53 kg: Kissimon Réka (BVSC), 59 kg: Baranyi Zsófia (MTK), +59 kg: Papp Dorottya (Sozsin) Kadetek Fiúk. 52 kg: Borbás Botond (Budaörs), 57 kg: Dvorák Ádám (Ganz-Kesjár), 63 kg: Botos Botond (Koroibosz), 70 kg: Vugrinecz Attilla (Toriki), +70 kg: Bilisics Milán (BVSC) Leányok. 47 kg: Bihary Boglárka (UTE), 54 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK), +54 kg: Benkő Zsófia (MTK)