- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sportszerűségből jeles

gy. sz. cs. Hosszú évek hagyományához híven, idén is átadták a MOB Fair Play bizottságának díjait. Öt kategóriában, összesen huszonöten részesülhettek az idén 50 esztendős bizottság által létrehozott elismerésben. A sportszerű cselekedetért és a fair play szellemének népszerűsítéséért kitüntetettek között idén is voltak ifjú sportolók, illetve utánpótlás-neveléssel foglalkozó edzők, sportvezetők, szám szerint öten.

A Fair play-cselekedet kategóriában két diplomát és egy köszönő levelet adtak át fiataloknak. A 15 éves Tomka Boáz, a Tour de Debrecen országúti kerékpárversenyen sietett az élbolyt vezető csapattársa segítségére, aki élre törő riválissal történt ütközés miatt bukott. Pedig már csak másfél kilométer volt hátra a célig, Boáz jó eséllyel győzhetett volna, ám nem használta ki a váratlan lehetőséget, inkább felsegítette a társát. Az első hely persze odalett. Ezért a tettéért most diplomát kapott, amint Bánfi Zsombor és Németi Ádám öttusázó is: ők a korosztályos elitbajnokságon cselekedtek a fair play szellemében. A Volán Fehérvár versenyzői negyedik helyen végeztek, ám az előttük célba érő KSI SE egységét büntetőpontokkal sújtották szabálytalan ruhaviselet miatt, így ők léphettek a dobogó harmadik fokára. Zsombor és Ádám az eredményhirdetésen átvette ugyan az érmet, ám azt követően átadták a tényleges versenyben harmadik helyen végzett budapesti fiataloknak, mert úgy érezték, nem ők érdemelték. Ugyanebben a kategóriában köszönő levelet kapott két újpesti kajakos fiú, Reisz Benedek és Jani Botond. Ők nem másokon, sokkal inkább magukon segítettek, pontosabban akkor sem adták fel a versenyt, amikor mások talán így tettek volna. A tavalyi korosztályos bajnokságon kétszáz méterrel a cél előtt törött el a hajóban hátul ülő Jani Botond lapátja, mégis tovább mentek, sajátos taktikát alkalmazva. Benedek minden erejével nyomta előre az egységet, Botond pedig a megfelelő ritmusban  az egyik oldalon lapátolva segített neki, s nem hogy lemaradtak volna, de még javítottak is helyezésükön.

Bánfi Zsombor (balról) és Németi Ádám az olimpiai bajnok Mizsér Attilával a díjátadás után Fotó:Tumbász Hédi [1]

Bánfi Zsombor (balról) és Németi Ádám az olimpiai bajnok Mizsér Attilával a díjátadás után  •  Fotó: Tumbász Hédi

„Egy percig sem gondolkodtunk azon, hogy megtartsuk az érmet. Nem érdemeltük meg, hiszen sem az ő, sem a mi teljesítményünkön nem változtatott, milyen pólót viseltek. Ez így volt becsületes. Nagyon örülünk az elismerésnek, még soha életünkben nem kaptunk ilyen díjat” – nyilatkozta honlapunknak az öttusázó Bánfi Zsombor és Németi Ádám elfogódottan, miután átvette a sportszerű tettükért járó diplomát.

A fair play eszméjének népszerűsítéséért járó diplomát a Fradi Suli Programnak ítélték oda, amellyel két év alatt országosan 65 iskolát és 19 ezer gyermeket értek el. Az egyesület célja elsősorban a jövő nemzedékeinek megszólítása volt, valamint a klub dicső múltjának és jelenének bemutatása, megismertetése a fiatalabb generációkkal. S mindezt olyan sportcsillagok bevonásával, akik az eredményeik és emberi tulajdonságaik révén hitelesen hívják fel a gyerekek figyelmét a tanulás és a sportolás összehangolásának fontosságára.

A szabadidősport kategóriában Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere kosárlabdaedzőként kapott diplomát a Hadházi Farkasok példamutató tevékenységéért, amely a problémás körülmények között élő, eltérő kultúrájú gyermekek sport általi nevelését és fejlesztését tűzte ki céljául. Csáfordi Dénes az egyesület társalapítójaként az anyagi források felkutatásával próbálja biztosítani a feltételeket, amelyre azért is van különösen nagy szükségük, mert a diákok zömének tagdíjat sem kell fizetnie, többségüknek még a cipőjét is a vezetőség vásárolja. Hátrányos helyzetüket mára erénnyé kovácsolták, és a csapatnak hála, a sport ma már szerves része a hajdúhadházi fiatalok életének.

A díjátadót követően Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornásznőt, a MOB Fair Play bizottságának tagját arról kérdeztük, milyen üzenete van az elismerésnek a fiatalok felé:
„Azt hiszem, nagyon fontos, hogy a gyerekek már kicsi korukban megtanulják, mennyire fontos a szabályok betartása, a sportszerű, becsületes viselkedés. A sport ugyanakkor fegyelemre is tanít, és egy életen át segíti őket abban, hogy a legjobbak lehessenek. Nagyon örülök, hogy a díjazottak között fiatalok is vannak, a sportszerűség ugyanis nincs korhoz kötve.”