UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-11-04 12:09

Dupla premier

Mesterfokú bajnokságot rendeznek a legjobb magyar ritmikus gimnasztikás hölgyeknek a hétvégén Budapesten. Tíz éve nem került sor hasonló viadalra, most ráadásul a szabadidősport-kategóriákban kiírt Berczik Sára-emlékversennyel együtt tartják. A juniorok és a felnőttek számára egyaránt válogatóként szolgáló bajnokság azt bizonyítja, egyre szélesebb a hazai rg élmezőnyének utánpótlása. Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának elnöke szerint mérföldkő a mesterfokú bajnokság újbóli megrendezése.

Gy. Szabó CsillaTíz éve nem rendeztek ritmikus gimnasztikában mesterfokú bajnokságot, jóllehet korábban a sportág egyik népszerű hazai versenye volt. Arra sem volt még példa, hogy az rg elitversenyzői a szabadidősport-kategória képviselőivel egyazon viadalon vegyenek részt. A verseny maga persze nem lesz ugyanaz, de a helyszín és az időpont megegyezik, kifejezve a két szakág vitathatatlan közeledését egymáshoz. Új szelek fújnak ugyanis a hazai rg-ben, a szövetség az utóbbi években nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az amatőr egyesületeket is csatlakozásra bírja, s így a versenysport mellett létrejött szabadidősport-kategória is szerves részét képezi a sportág hazai mindennapjainak. Ebből pedig mindenkinek csak haszna lehet. Dupla premierre kerül sor tehát a hétvégén a Láng Sportcsarnokban, az ismét életre hívott junior és felnőtt mesterfokú bajnokság megrendezésével, amelyet a szabadidősportosok kétnapos Berczik Sára-emlékversenyét követően, vasárnap délután tartanak meg. A felnőttmezőnyben hat, a juniorban nyolc tornász hölgy méri össze tudását a mester címért.

Juhász Anna az egyik junior, aki a hétvégén a mester címért indul harcba Forrás: mtk.hu
Juhász Anna az egyik junior, aki a hétvégén a mester címért indul harcba Forrás: mtk.hu
− A kettős rendezés tudatos döntés volt − tájékoztatta szerkesztőségünket az MRGSZ technikai bizottságának elnöke, Deutsch−Lazsányi Erika. – Fiatal gyerekek esetében teljesen felesleges már kicsi korban elvágni az utat a komoly versenyzés felé. A kislányok bármikor kedvet kaphatnak, hogy a heti két edzés helyett akár négyszeri-ötszöri gyakorlást válasszák. A mesterfokú bajnokságnál pedig kívánva sem találhatnánk jobb kedvcsinálót. A sportág legjobbjai adnak randevút egymásnak, a magas színtű ritmikus gimnasztika minden szépségét megmutatva. Érdekes és felettébb izgalmas versengés várható. − Van-e különleges tétje a bajnokságnak? − Mind a felnőttek, mind a juniorok esetében ez lesz a második, egyben utolsó válogató. Ezért úgy gondolom, hogy illik most már jó formában lenniük a versenyzőknek, különösen a legfiatalabbaknak. A két héttel ezelőtti Magyar-kupa eredményeivel összegezve jelöljük ki a jövő évi megmérettetésekre felkészülő válogatott kereteket. A juniorok célversenye a jövő évi korosztályos Európa-bajnokság lesz, és a négy legjobb kezdi meg a közös munkát januárban. A végleges csapat kijelölésével azonban a legutolsó pillanatig várni fogok, mindenkinek maximális lehetőséget adva arra, hogy bizonyítsa, helye van a csapatban. − Tíz éven át nem rendeztek mesterfokút. Mi volt az oka? − Gyakorlatilag nem volt elég induló, pontosabban nem volt elegendő jó színvonalú versenyzőnk. Az utóbbi évek szakmai munkájának köszönhetően azonban olyan generációk nőttek fel, amelyek már hozni tudják az elvárt minimumot. A felnőtteknél és a junioroknál egyaránt nívós kemény mag alakult ki, utóbbiaknál most már a létszám is elegendő, így ezeknek a fiataloknak köszönhetjük igazából, hogy mesterfokút tudunk rendezni. A tizennégy indulóból tízen juniorkorúak. Mindenképpen meg kell említenem az MTK-ás Borda Kiarát, aki még csak tizenkét éves, és a negyedik helyen vívta ki a fiatalok versenyében a részvételi jogot. Tehetségekben tehát nincs hiány. Mérföldkő lesz ez a viadal a sportág életében, amit – nagyon remélem – a jövő évi világversenyeken helyezésekben tudunk kézzelfogható eredményekre váltani. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.