UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-11-11 19:45

Betegség után győzelem

Az FTC 15 éves tornásza, Balázs Krisztián nyerte a fiú ifjúsági országos bajnokság szombaton megrendezett egyéni összetett versenyét, a kadétok között pedig a KSI-s Molnár Botond bizonyult a legjobbnak. A fiú utánpótlás szövetségi kapitány, Puskás Jenő elégedett volt a látott gyakorlatokkal, még akkor is, ha az új elemek bemutatása nem sikerült mindenkinek tökéletesen. A jövő évi világversenyek előtt most még lehet erősíteni a gyakorlatokon, később már csak a finomításokra lesz mód.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huAz elmúlt hétvégén még Csehországban versenyeztek a legjobb magyar fiú ifjúsági tornászok, szombaton reggel pedig már Budapesten szólították őket a szerekhez az I. osztályú országos bajnokság egyéni összetett versenyében. Pihenésre nem volt túl sok idejük, így talán nem is lehetett csodálkozni a foghíjas mezőnyön. Volt, aki megbetegedett az Olimpiai Reménységek Versenyén, de az ob-n már ismét formában volt, mint Balázs Krisztián, de akadt olyan is, aki Liberecben még versenyzett, ám az itthoni viadalon már nem tudott kiállni, mint Rengei Balázs. A betegség rajta később jött ki, mint csapattársán. Az ifjúságiak mezőnyében nyolc induló volt, míg a kadétok között, akik szintén országos bajnokságukra gyűltek össze a tornacsarnokban, tizennégyen mérték össze tudásukat. A legidősebbek versenyében tehát nem volt túl nagy a létszám, de Puskás Jenő férfi utánpótlás szövetségi kapitány szerint erre számítani lehetett.

Az ifjúságiaknál Balázs Krisztián lett az egyéni összetett bajnok (dobogó tetején) Kiss Balázs (balról) a második és Mészáros Krisztofer (jobbról) a harmadik Fotó: Puskás Jenő
Az ifjúságiaknál Balázs Krisztián lett az egyéni összetett bajnok (dobogó tetején) Kiss Balázs (balról) a második és Mészáros Krisztofer (jobbról) a harmadik Fotó: Puskás Jenő
− Ez a korosztály sajnos nem túl népes, a gyerek- és a serdülőmezőnyben sokkal többen vannak. Elő szokott ilyen fordulni, ezért nem aggódunk túlzottan, reméljük, hogy négy-öt év múlva már itt is többen lesznek, ahogy beérnek a kisebbek – mondta a szakember az ifjúsági indulók számát értékelve. A bemutatott gyakorlatokkal viszont meg elégedett volt. − Nagyon fegyelmezetten és koncentráltan tornáztak a fiúk, sok új elemet próbáltak ki. Ahogy az lenni szokott, volt, akinek ezek sikerültek s volt, akinek nem. Most az a feladatuk, hogy az edzőjükkel ezt értékeljék, megbeszéljék, a jövő hétfőtől pedig már edzőtábor kezdődik a válogatottaknak Győrben. Folytatjuk a munkát, nincs megállás, a jövő évben világversenyek várnak ránk, muszáj a gyakorlatok anyagerejét bővíteni. Ez az az időszak, amikor még lehet új elemeket beépíteni, jövőre erre már nem nagyon lesz lehetőség, verseny jön verseny hátán. Akkor már csak csiszolgatni lehet a biztos gyakorlatokon – vázolta a válogatott keret tagjainak zsúfolt programját a fiú utánpótlás szövetségi kapitány, majd azt is elmondta, hogy az egyéni összetett versenyben kikkel volt a legelégedettebb. − Tulajdonképpen az ifjúsági válogatott gerincét adó három versenyzővel, Tomcsányi Benedekkel, Mészáros Krisztoferrel és Balázs Krisztiánnal voltam elégedett. A második helyezett Kiss Balázs is jól versenyzett, de ő jövőre már kiöregszik innen, látszik is rajta, hogy készül a felnőttmezőnyre, sok új elemmel próbálkozott, a gyakorlatait már a felnőttkorosztályhoz erősítette. Ennek a próbálkozásnak pedig ezúttal meg is volt az ára. Kiss Balázs a nehezebb gyakorlatok következtében többet is hibázott, s így a második helyen végzett. A BHSE 18 éves versenyzője bosszúsan hagyta el a tornacsarnokot. A győzelmet ugyanis nem ő, hanem az a Balázs Krisztián szerezte meg, aki az ORV-n betegség miatt nem tudott a szerenkénti döntőben szerepelni, pedig négyben is finálés helyet harcolt ki magának. Saját számításai szerint az egyéni összetettben mutatott teljesítményével két aranyat és egy ezüstöt nyerhetett volna Liberecben. Az élet az ob-n kárpótolta a 15 esztendős tornászt, aki végtelenül örült a győzelmének. − Megmondom őszintén, hogy nem számítottam ilyen eredményre, a verseny elején ráadásul becsúszott a lovon egy rontás, ami kibillentett az egyensúlyomból. Azután elkezdtem számolgatni, és rájöttem, hogy még minden lehet, ezért összeszedtem magamat, és sikerült győznöm. A nyújtó és a korlát nagyon jó volt, az új elemek többsége beérett, de van még min csiszolni. Viszont a mai győzelem megmutatta, hogy jó úton járunk. Puskás Jenő szerint a kadétok között is voltak szép produkciók: Molnár Botond, Kiss Márton és Michael Denzel nevét emelte ki, a még fiatalabbak közül pedig  Závory Szilárdot illetve Zámbori Zalánt tartja nagyon ügyes tornásznak. Útjukat a szövetség tehetséggondozó programja révén próbálják követni, hiszen néhány év múlva ők lesznek azok, akik az ifjúsági válogatottban a csapat gerincét fogják alkotni.

Torna országos bajnokság. Budapest Fiúk. Egyéni összetett. Ifjúságiak: 1. Balázs Krisztián (FTC Ybl Tervező) 75.200, 2. Kiss Balázs (BHSE) 73.500, 3. Mészáros Krisztofer (Győri AC) 72.500. Kadétok: 1. Molnár Botond (KSI SE) 75.000, Závory Szilárd (KSI SE) 71.900, Michael Denzel Smith (FTC Ybl Tervező) 71.800.

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.