UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-11-24 19:52

Felnőtt lépések

A tizennégy éves Krstulovics Alex nemzetközi felnőttversenyen ért el második helyezést, Európa-bajnoki nyolcadik lett, és országos bajnoki címnek is örülhetett idén. Szeretne nemzetközi mester lenni minél előbb a Paks újdonsült sakkozója, aki a bajnoki címét még a Nagykanizsa játékosaként ünnepelte. A kiváló eredmények mellett kitűnő tanuló.

Prezsnyák Péter – utanpotlassport.huNem akármilyen évet tudhat maga mögött Krstulovics Alex, a Paks 14 éves sakkozója. Nemzetközi felnőttversenyen szerzett második helyet Tiszaújvárosban, 53 induló közül, ahol többek között a 19 éves nagymestert, Korpa Bencét is megverte, ami neki külön emlékezetes. A hét fordulóban egyszer sem kapott ki, döntetlent hárman értek el ellene. Járt Európa-bajnokságon, ahonnan értékes nyolcadik helyezéssel tért haza, országos bajnok lett, kiváló eredményeket ér el folyamatosan. A tiszaújvárosi sikert így könyveli el: „Ez az egyik kedvenc eredményem. Volt hasonló versenyem Korondon is, ahol jól játszottam, bár ott nem nem értem el ilyen kiemelkedő helyezést".

Elmélkedés közben Forrás: SportInImagini.ro
Elmélkedés közben Forrás: SportInImagini.ro
A korosztályában is hozza az eredményeket: az Eb-helyezés hely mellett egykori csapatával, a nagykanizsaival– száz indulóból – U14-es első osztályú bajnok lett, de nyert már egyéniben is. Nem venne vissza a tempóból: „Szeretném mihamarabb megszerezni a nemzetközi mesteri címet, és megnyerni minél több versenyt.” Elmondása szerint „véletlen” került be a közegbe. A szülei öt és fél éves korában beíratták. De szinte azonnal jöttek az eredmények, és hamar beszippantotta a sportág. „Nem volt kimondottan példaképem vagy okom, ami miatt játszani kezdtem volna. Egyszerűen elkezdtem, a többi magától jött.” Jelenleg Horvátországba készül, hasonló nyílt versenyre, mint amilyen a tiszaújvárosi volt. A sportolást általában nem könnyű összeegyeztetni a tanulással, de Alexnek nem okoz gondot. Kéttannyelvűre jár, és magántanulóként kitűnő a bizonyítványa. Persze,  jó sakkozó esetében ez aligha meglepő.