UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-12-02 17:18

Mesterfokú ifjúság

A Győrben zajló, a Swietelsky-kupáért kiírt felnőtt mesterfokú bajnokság szerenkénti döntőinek első napján a fiatalok folytatták nagy menetelésüket. A férfiak mezőnyében a 18 esztendős Kiss Balázs gyűrűn nyert, míg a 14 esztendős Schermann Bianka ugrásban lett aranyérmes. Balázs Krisztián (15) talajon, Bácskay Csenge (14) ugrásban, Székely Zója (14) pedig felemás korláton szerzett ezüstérmet. Schermann felemás korláton a harmadik helyen végzett.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A tornászok a Swietelsky-kupáért zajló felnőtt mesterfokú bajnokságán, Győrben a fiatalok ott folytatták szombaton, ahol péntek este az egyéni összetett versenyben abbahagyták. A szerenkénti döntők első napján ismét jól megszorongatták az idősebbeket. Ezúttal a fiúk is beszálltak az éremszerzésbe, hiszen a felnőttek közé januárban átlépő, az ifjúságiak között a három héttel ezelőtti országos bajnokságon utoljára szereplő Kiss Balázs gyűrűn aranyérmet szerzett, míg a nála három évvel fiatalabb Balázs Krisztián talajon lett második. A hölgyeknél Schermann Bianka továbbra is csúcsformában versenyzett, megnyerve az ugrást és bronzérmet szerezve felemás korláton; ez utóbbi számban Székely Zójának jutott az ezüst. Az ifjúsági válogatott harmadik erősségének, Bácskay Csengének az ugrás döntőjében jött ki jól a lépés, a második helyen végzett. Kiss Balázs, a három héttel ezelőtti utánpótlás-bajnokságon szerepelt utoljára ifjúsági versenyzőként, így akkor érthetően csalódott volt az egyéni összetettben szerzett ezüstérmével. A BHSE 18 éves tornásza a felnőtt mesterfokú bajnokságán vigasztalódhatott, amely egyébként is másképp volt fontos neki, mint fiatalabb társainak. A jövő évtől számára a nagyok mezőnye lesz a mindennapok valósága. − Bár a mi sportágunkban igen nehéz a korosztályváltás kezelése, úgy gondolom, Balázs készen áll erre a nagy lépésre – nyilatkozta honlapunknak tanítványa gyűrűn elért győzelmét követően Fazakas Csaba, a Bp. Honvéd tornaszakosztályának utánpótlásedzője. –  Jó néhány nehéz, a felnőttek mezőnyében már szükséges elemen dolgoztunk, s ezek készen is állnak, jóllehet a mostani gyakorlatba még nem építettük be azokat. A mesterfokún mindkét nap szépen, tisztán, hibamentesen végrehajtotta a gyűrűgyakorlatot, amivel mindketten elégedettek vagyunk. Azt persze meg kell említeni, hogy hiányzott néhány nagyon jó felnőtt versenyző. Ez ugyan szerencsés helyzetet idézett elő, de Balázst dicséri, hogy tudott élni a lehetőséggel, jól kezelte a helyzetet. Ami a korosztályváltást illeti, alakra, súlyra egyaránt jól átállt már a felnőttmezőnyre, de azért úgy jellemezném, hogy még zsenge kicsit. Gyakorlatai készen vannak, csak be kell érniük. Nem lesz könnyű neki a jövő év, ám nem is tartunk tőle. Balázs tudatos, jó versenyző ezt a helyzetet is meg fogja oldani.

Schermann Bianka ismét a dobogó legfelső fokán, ezúttal a szerenkénti döntőkben az ugrás után Forrás:MATSZ
Schermann Bianka ismét a dobogó legfelső fokán, ezúttal a szerenkénti döntőkben az ugrás után Forrás:MATSZ
Az egyéni összetett versenyben pénteken Balázs Krisztián hívta fel magára a figyelmet kiváló negyedik helyezésével. Szombaton ismét a szerekhez lépett, s bár gyűrűn csak negyedik lett, talajon ismét kitett magáért, hiszen ezüstérmet szerzett. Amiben reménykedett, vagyis az érem, valóra vált. Igaz, ehhez arra is szükség volt, hogy a nagy riválisok halványabban muzsikáljanak a talajfináléban: Boncsér Krisztián és Szabó Nándor egyaránt rontott. Az FTC Ybl Tervező 15 éves versenyzője viszont kiválóan teljesített, így megérdemelten végzett a második helyen. − Ugyanazt a gyakorlatot mutatta be, mint pénteken, ha nagyon szigorúan nézzük egy hajszálnyit talán gyengébb volt a mostani – értékelt a döntő után az FTC edzője, Nagy Zoltán. – Kivitelben ennél jobbat is tud, de ne felejtsük el, hogy noha felépült az őszi bokasérüléséből, még nem meri úgy használni a lábát, mint azelőtt. Akad két-három erős eleme, azon leszünk, hogy lassan azokat is beépítsük. A mesterfokú nagy tanulsága azonban az, hogy jobban kell tudnia kezelni a rá nehezedő lelki terhet. Pénteken látta, hogy a harmadik helyen áll az összetettben, ezért rontott a nyújtón, ami eleve rizikós szer, különösen az elengedős elemeknél, s azokból neki több is van. Nem bírta el a nyomást, de azt hiszem, azt csak igazi versenyhelyzetben lehet gyakorolni. Fiatal még, inkább most tanuljon a hibáikból, mint, mondjuk, jövőre az ifjúsági Európa-bajnokságon! Szerintem talajon is azért volt valamivel gyengébb, mert tudta, hogy jól áll, de nem lett baj, hozta a második helyezést, s ennek nagyon örülünk. A hölgyek között ismét remekeltek a fiatalok, különösen az MTK-s Schermann Bianka, aki magabiztosan nyerte az ugrást, és felemás korláton is szerzett egy bronzérmet. Rajta kívül a KSI SE két fiatalja lett még érmes a felnőttek között: Székely Zója felemás korláton, Bácskay Csenge pedig ugrásban. Mindketten egy-egy ezüsttel gazdagodtak. Draskóczy Imre női szövetségi kapitány nem csak az érmekkel, hanem az ifjúsági válogatottban általa irányított versenyzők produkciójával is igen elégedett volt. − Feltétlenül ki kell emelni, hogy Bianka rontás nélkül versenyezte végig a két napot, és ez, különösen a korát tekintve, nagyon fontos. A fiatalokra jellemző, hogy a második napon már fáradtak, nem megy úgy a koncentrálás, mint az elején. Szerencsére ez most nem így történt, Zója és Csenge is szépen, hibamentesen versenyzett a szerenkénti döntőkben. Zóját a felemás korláton bemutatott gyakorlatáért külön is dicséret illeti. A jelek szerint a lányok kezdenek ráállni a felnőttek tempójára, megszokják, hogy finálézni is kell, újra és újra muszáj tökéletesen megcsinálniuk a gyakorlataikat. Remek kiindulási pont volt a bajnokság a jövő évi ifjúsági Európa-bajnokságra. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.