UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-05 16:56

Boglárka mesterhármasa

A hét végén három helyszínen is összegyűlt a serdülő, illetve az ifjúsági korosztály színe-java, hogy elhódítsa az országos bajnoki címet. Számos figyelemreméltó eredmény született, mely már a májusi U23-as világbajnokság, illetve az U18-as világkupa tükrében értékelendő. Juhász Tibor utánpótlás szövetségi kapitány szerint az eredmények bizakodásra adnak okot. Az ifjúsági mezőnyben az FTC U23-as csapatvilágbajnoka, Hári Boglárka mesterhármast ért el.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.hu Három helyszínen is tekebábuk borulásától volt hangos a környék, eljött ugyanis a döntők ideje. Több fordulón keresztül küzdöttek a fiatalok, hogy eljussanak az egyéni, sprint és összetett országos bajnokságra. Az ifjúsági fiúk Győrben mérkőztek meg, a serdülő fiúk versengésének a budapesti FTC-csarnok adott otthont, az ifjúsági és serdülő lányokat pedig Szentgotthárd látta vendégül.

A serdülő fiúk az FTC csarnokában dobtak Fotó: Mátraházi István
A serdülő fiúk az FTC csarnokában dobtak Fotó: Mátraházi István
Hogy semmilyen kérdést ne hagyjunk tisztázatlanul, a sprintverseny alkalmával 10 telit és 10 tarolást kell teljesíteni, egyenes kieséses rendszerben. Aki többet gurít, az jut tovább. Ez a sportág látványos és jóval gyorsabb formája, már a világbajnokság programjába is beépült. Az összetett az egyéni (120 vegyes gurítás) és a legjobb sprinteredmény összesítése. Juhász Tibor az utóbbi négy évben csupán a fiúutánpótlás szövetségi kapitányi feladatát látta el, ám november 1-jétől mind a fiúk, mind a leányok kapitányi posztját ő nyerte el. Hogy ne csak a fiúkat segítse tanácsokkal közvetlenül a pálya széléről, Szentgotthárd és Győr között volt kénytelen ingázni. Szerencse, hogy két napon át gurult a golyó, így a mester hol a lányoknak, hol a fiúknak adhatott instrukciókat, s igyekezett komolyan felmérni, kik azok, akiket januárban meghívhat a válogatottba, ugyanis nincs sok hátra: májusban rendezik az U18-as világkupát, valamint az U23-as világbajnokságot. Szerinte születtek kiemelkedő eredmények, ám olyan is akadt, akitől többet várt: – Az FTC pályáján szerényebben teljesítettek az U18-as fiúk, de mindenki hozta a képességeinek megfelelőt. A lányok versengésének első napján vettem részt, reménykeltő, hogy az U18-asok jobban teljesítettek az ifiknél, ami az ütött fát illeti. Az U23-asok között világbajnokok is szerepeltek, velük nem vagyok maradéktalanul elégedett, egy kivételével közepes eredményt produkáltak a kiváló minőségű pályán. Győrben a második napon voltam jelen, amikor sprintben versenyeztek a fiúk. Akkor jobb eredményeket dobtak, mint előző napon. Egyéniben több ütött fa volt az igényem. Sajnos, a hatszázat senki nem érte el, noha a pálya alkalmas volt rá. Juhász kapitány kiemelte a serdülők közül Jezsoviczki Anna (594+198 fa), Németh Enikő (593+221 fa) és Karba Bálint (573+192 fa) teljesítményét, az ifjúságiak között Hári Boglárkát, továbbá Farkas Ádámot méltatta. Farkas, a ZTK játékosa, ugyanis sprintben (230 fa) és összetett egyéni versenyszámban (568+230 fa) is felállhatott a dobogó tetejére. Ám Hári Boglárka még őt is felülmúlta a győzelmekben. Az FTC 19 esztendős játékosa mindhárom számban remekelt, mondhatni mesterhármast gurított: egyéniben 584 fát, sprintben 210 fát, összetettben pedig 794-et, ezzel a legjobbnak bizonyult minden versenyszámban.
Jobbról: Barkóczki Klára (ifjúsági sprint 2. hely), Hári Boglárka (ifjúsági sprint 1. hely), Hegedűs Tímea (serdülő sprint: 3. hely)
Jobbról: Barkóczki Klára (ifjúsági sprint 2. hely), Hári Boglárka (ifjúsági sprint 1. hely), Hegedűs Tímea (serdülő sprint: 3. hely)
– A pálya kiváló volt, ezelőtt a tavalyi, a szerbek elleni válogatott meccsen léptem pályára Szentgotthárdon. Igaz, kevesen voltunk lányok, de világbajnokokkal tűzdelt mezőny gyűlt össze. Célom két érem volt, és nagyon örülök, hogy sikerült háromszor is első helyen végeznem, ez tökéletesen szemlélteti, mennyire jól érzem magam mostanában a pályán és a csapatban – kommentálta a hétvégét a 2016-ban, csapatban U23-as világbajnok Boglárka, akinek további célja, hogy ismét a válogatott keretbe kerüljön, és ötödmagával megvédje címét. Nehéznek ígérkezik, kiváltképp, hogy az akkori csapat fele már felnőtt korosztályban gurít, de Juhász kapitány szerint van merítés, hiszen az U18-as korosztály tehetségekkel van teli, akikkel pótolhatja a kiöregedett játékosokat. – Ahogyan nálunk, a vetélytárs csapatok többségében, a szerbeknél és a németeknél is generációváltás zajlik, így ők sincsenek könnyű helyzetben, nekik is ugyanaz a lecke, új arcokat kell hozni. Ezzel együtt így is az első háromba várom az U23-as lányokat. A fiúk az előző világbajnokságon hatodikak lettek, ennél előrébb szeretnénk végezni. Ha jól sikerül a felkészülés, akkor ők is az első háromban lehetnek a tizenhat induló együttes között. Addig is januártól havonta terveznek kétnapos felkészítő tábort, továbbá igyekeznek összehozni két válogatott találkozót a szerbekkel, illetve a horvátokkal. Ezen túlmenően a fiatalok folyamatos edzésben vannak, mivel a Szuperligában és az NB I-es csapatbajnokságban a klubok két ifjúsági játékossal állnak ki, külön bajnokságot vívva. Egyéb korosztályos hírek TEKÉBEN a sportági aloldalunkon.