UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-12-07 09:56

Elitkörös kilátások

Az őszi Eb-selejtezők során mind az U17-es, mind az U19-es labdarúgó-válogatottunk kiharcolta a tavaszi elitkörös részvételt. A fiatalabbakat Izrael, Szlovénia és Románia válogatottja mellé sorsolták Nyonban, míg az idősebbek az angolok, a macedónok és a lettek ellenében harcolhatják ki a kontinensviadalon való részvételt.

Leiner Soma - utanpotlassport.huRemekeltek az ősszel az utánpótláskorú labdarúgó-válogatottjaink: az U21-esek négy meccs után veretlenül állnak az Eb-selejtezőcsoportjukban, az U17-es, illetve az U19-es együttes pedig sikerrel vette a kontinensviadalra jutás első akadályát. A fiatalabbak, Szélesi Zoltán vezetésével, hazai környezetben vívhatták ki az elitkörös részvételt. Ehhez a koszovói, a walesi és a holland korosztályos együttest kellett felülmúlni, vagy legalább a csoport második helyén végezni. A papírforma az Oranje fölényét vetítette előre, és azt, hogy a második helyért a magyar és a walesi válogatott küzdhet majd.

Hibátlan produkcióval jutott az elitkörbe U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
Hibátlan produkcióval jutott az elitkörbe U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
A szigetországiak legyőzésével (2−1) komoly lépéselőnybe kerültek a mieink a továbbjutást illetően, de a Szélesi-csapat nem állt le, és nagy bravúrt végrehajtva nyert a hollandok ellen is (1−0), ezzel biztossá vált a továbbjutás. A koszovóiak elleni siker (3−1) már csak hab volt a tortán. Az U17-es válogatott tehát hibátlan teljesítménnyel jutott az elitkörbe, amelynek sorsolást szerdán, a svájci Nyonban tartotta az UEFA. Komoly fegyvertény lehet, hogy a kvalifikáció első szakaszához hasonlóan ismét hazai környezetben léphetnek pályára fiataljaink. Mégpedig a románok, a szlovének, és az izraeliek ellen. Ha őszinték akarunk lenni: ez a hármas nem tűnik erősebbnek, mint az ősszel legyőzött trió, így joggal bizakodhatunk az eredményes szereplésben. A csoportelsők mellett a hét legjobb második is részt vehet az angliai kontinensviadalon. Egy éve sikerül, most miért ne sikerülhetne... Az U19-es korosztályban hasonló volt a selejtező első szakaszának lebonyolítása, a Marcus Jahn vezette együttes Hollandiában kezdte meg a kvalifikációt. A házigazdák mellett a szlovének és a máltaiak voltak tagjai a csoportnak. Itt érvényesült a papírforma: a narancsmezesek kiemelkedtek a kvartettből, és magabiztosan nyertek is. A második helyért viszont őrült harcot vívott a magyar és a szlovén válogatott, pedig a két csapat mérkőzését a mieink nyerték. A hollandok viszont kis híján elszórakozták az utolsó meccsüket nyugati szomszédaink ellen, de a hosszabbítás pillanataiban egy pontot legalább megmentettek, azzal pedig minket is a második helyen tartottak. Az elitkörben nem lesz egyszerűbb dolga U19-es együttesünknek, hiszen a címvédő angolok, a macedónok és a lettek ellen kellene megszerezni a csoport első helyét. Ebben a korosztályban ugyanis csak a nyolc legjobb válogatott vehet részt a jövő évi kontinensviadalon, amelynek Finnország ad majd otthont. Könnyű dolga tehát egyik csapatunknak sem lesz, de bizonyos: izgalmas tavasz elé nézünk... További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.