- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Thaiföldi majdnem

Szekeres István – utanpotlassport.hu [1] Tulajdonképpen csak néhány órája, éjfélkor ért véget az Egyesült Királyság sznúkerbajnokságának nyolcaddöntőjében a világsztár Ronnie „Rakéta” O’Sullivan és a még zöldfülűnek számító, thaiföldi Sunny Akani maratoni csatája. Ronnie verejtékesen, 6–5-re nyert.

És mint a mérkőzés utáni nyilatkozatában a tőle megszokott korrekt módon kimondta: szerencsével.

A mérkőző felekről, röviden.
O’Sullivan ötszörös világbajnok, rekord számú, kereken harminc pontszerző verseny győztese. Negyedik az aktuális világranglistán. December 5-én volt 42 éves.

Sunny Akani, csattal rögzített hajjal [2]

Sunny Akani, csattal rögzített hajjal

A thaiföldi – igazi nevén – Akani Songsermsawad fiatalnak számít a sportágban a maga 22 évével, például a kereken hússzal idősebb, rangos, nagy formában lévő vetélytárshoz képest. (A négyszeres vb-győztes John Higgins is idén töltötte be a negyvenkettőt.) A sportági „életkor” a fontosabb a sznúkerban: Sunny Akani másfél éve lépett a profik táborába. Két éve megnyerte Ázsia U21-es bajnokságát, azóta kisebb-nagyobb részsikerekkel a világranglista 84. helyére tornázta fel magát.

Még valami. A sznúker nagyhatalmai máig az Egyesült Királyság országai, azokat a kiemelkedő játékosok egész tömege képviseli. Ázsia nagy léptekkel csatlakozik fel hozzájuk, elsősorban a kitűnő kínaiak révén, míg a világranglista 7. helyén álló Marco Fu hongkongi. A thaiföldi sznúker első nagy egyénisége, a máig példakép James Wattana 47 éves, már visszavonult, a legnagyobb sikere a 80-as évek közepén a világranglistán elfoglalt harmadik helye volt.

Az ő örököse Akani is. Precíz, jól építkező, ráadásul bevállalós játékos. A távoli golyóbelökésekben 85 százalékos eredményt ért el Ronnie 74 százalékával szemben, ami komoly siker. Minthogy a sznúkerasztal rendkívül nagy (3.6×1.8 méter), a távoli lökés olykor azt jelenti, hogy a játékos több mint három méterről találja el a soron következő golyót, be is löki, miközben már az újabbra pozícionál; az ilyesmi bűvészmutatvánnyal ér fel a nézők szemében.

Az első két frémet (játszmát) behúzta a thaiföldi, nem valami nagy fölénnyel, de megcsinálta. O’Sullivan mintha az öltözőben feledkezett volna… Mígnem megérkezett az asztalhoz, és villám sebesen egyenlített. Két magas brékkel (121, 89); a brék az egyhuzamban belökött golyók összpontszámát jelenti. Úgy tűnt, helyreállt a világ rendje, az utóbbi időkben bomba formában játszó Ronnie megtalálta önmagát, és ugyanúgy sziporkázik, mint okbóbertben az angol nyílt bajnokságon, ahol a döntőben szinte asztalhoz sem engedte honfitárs ellenfelét, Kyren Wilsont, és 9–2-re verte

Csakhogy 2–2 és a szünet után újabb két frémet nyert a thaiföldi, és az angolnak ismét egyenlítenie kellett.

Akárcsak a mérkőzés kezdetén, a sorsdöntő játszma előtt is kezet fog a két fél Fotók: worldsnooker.com [3]

Akárcsak a mérkőzés kezdetén, a sorsdöntő játszma előtt is kezet fog a két fél  •  Fotók: worldsnooker.com

De megint Akani következett: a mérkőzés legnagyobb brékjével (128) újra ő vezetett, és már csak egyetlen frémet kellett megnyernie a továbbjutáshoz. A kezében is volt, de akkor jött a malőr: belökte ugyan a zöld golyót, de balszerencséjére a kék is koccant, és begurult a szemközti lyukba… Az bizony hiba!

Sunny akkor ugyanúgy, mint a meccs során minden rontása után, visszaült a helyére… És nevetett. Nem kínjában, nem indulatosan, hanem tele derűvel, mint aki azt mondja: „De vicces dolgot csináltam!” Össze nem borzolta a haját, arra ugyanis külön figyel, az egész meccs alatt furcsa módon, fehér csattal rögzítette.

A sorsdöntő frémben Ronnie elszaladt 60–0-ig. Már a zsebében volt a győzelem, amikor a következő piros golyót elhibázta. Jöhetett Akani brékje, amellyel 35-ig jutott, elvileg még győzhetett is volna, de biztonsági lökést tévesztett…

Akkor aztán Ronnie O’Sullivan behúzta az utolsó 16 pontot, nyert, és a negyeddöntőbe jutott.

És nyilatkozott, a tőle megszokott, tárgyilagos gentlemanként: „Ezt a győzelmet az ellenfelem érdemelte volna meg, én csak elraboltam tőle. Szerencsés napom volt.” Majd hozzátette: Sunny Akani igen szép karrier előtt áll.