UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-11 16:35

Változékony szélben

A Kínában zajló ifjúsági vitorlás-világbajnokságon a 29-es hajóosztályban a 15. helyen álló Kocsis Bálint, Pavlik András páros kezdett a legjobban a magyarok közül. A korosztályos Európa-bajnok szörfös Geiger Richárd apró sebesülés miatt a vártnál rosszabbul rajtolt, és a 22. helyen fejezte be az első napi küzdelmeket. A Laser Radial kategóriában induló Veisse Zoltán a 41. helyről várja a folytatást.

gy. sz. cs. – utanpotlassport.hu Látványos és nagyszabású megnyitó ünnepséggel kezdődött meg Kínában a vitorlázók ifjúsági világbajnoksága, amelyre négy magyar fiatal utazott el a múlt héten. A szörfösöknél Geiger Richárd, a Laser Radial hajóosztályban Veisse Zoltán, a 29-esek mezőnyében pedig a Kocsis Bálint, Pavlik András kettős hétfőn már éles helyzetben szállt vízre. A Spartacus Vitorlás Egylet helyszínen tartózkodó edzője, Goszleth Marcell  az első verseny nap végén számolt be honlapunknak a magyar szereplésről: − Nemcsak a megnyitó ünnepség volt lenyűgöző, de a szervezés maga is nagyszerű. Nem tudunk olyat kérni, amit ne oldanának meg a lehető leggyorsabban és legalaposabban. A helyszín is nagyon szép, az idő kifejezetten nyárias. Eddig nyolc-tizenöt csomós szél fújt a partok felől. A pályákat úgy osztották el, hogy a szörfösök és a laseresek kerültek kicsit kijjebb a tengeren, mi, a huszonkilencesek egészen a part mellett versenyzünk. A szélirány meglehetősen változékony, ami nekünk, akik tavon nőttünk fel, többnyire kedvező.

A 29-es hajóosztályban induló Kocsis, Pavlik páros áll pillanatnyilag a legjobban a magyar fiatalok közül a kínai vébén Forrás: YSWC2017
A 29-es hajóosztályban induló Kocsis, Pavlik páros áll pillanatnyilag a legjobban a magyar fiatalok közül a kínai vébén Forrás: YSWC2017
Ami az első eredményeket illeti, Geiger Richárd a szörfösök RS:X kategóriájában vágott a világbajnokságnak. A Magyar Szörf Akadémia 16 éves versenyzője idén lett U19-es Európa-bajnok, ám a vébé miatt kategóriát kellett váltania, ami senkinek sem szokott könnyen menni. Az első versenynapon három futamot bonyolítottak le, amely után 26 indulóból egyelőre a 22. helyen áll. Edzője, Erdélyi István szerint versenyzőjét apró kellemetlenség zavarta meg, a próbafutam során ugyanis vérhólyagos lett a tenyere, és amiatt már a rajtoknál nehezen őrizte meg pozícióját. Picit erősebb szél is kedvezne a stílusának. Veisse Zoltán a Laser Radial hajóosztályban két futamon van túl, elmondása szerint mind a kétszer kisebb taktikai hibákat követett el, aminek ebben a szoros mezőnyben meg is lett a következménye. Nem tudott az élmezőnybe kerülni, egy 38. és egy 42. hely begyűjtésével, a 41. helyről várja a folytatást. A sebessége ennek ellenére nagyon jó volt az első napon, ami a további futamokra nézve mindenképpen biztató. A 29-es hajóosztályban versenyző Kocsis Bálint, Pavlik András kettős elrontotta az első futamot, a másodikban és a harmadikban azonban nagyon jól vitorlázott. Utóbbiakban sokáig az első tíz között futottak, ám a második,  hátszelesben hátrébb kerültek. A nagyon változékony szél másokat is hibára kényszerített, több éremesélyes páros is elrontotta az első napot. A magyar páros a három futam után pillanatnyilag a 15. helyen áll. Egyéb korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon. Egyéb korosztályos hírek SZÖRFBEN a sportági aloldalunkon.