UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-12 19:12

Harcban a szerencsével

A biztató kezdés után nem sok szerencse kísérte a magyarok szereplését Kínában az ifjúsági vitorlás-világbajnokságon. Az addig a legjobb helyezéssel büszkélkedő, a 29-es hajóosztályban versenyző Kocsis Bálint, Pavlik András kettő visszacsúszott a 27. helyre., míg a szörfös Geiger Richárd és a Laser Radiálban induló Veisse Zoltán maradt a mezőny hátsó felében. A világbajnokság legnagyobb sztárja pillanatnyilag egy belga vegyes páros, amelyik életkorával és remek eredményével is kilóg a "nagyobbak" közül.

gy. sz. cs. – utanpotlassport.hu Váltakozó, 8-12 csomó erősségű széllel és felhős égbolttal folytatódott Kínában a vitorlázók ifjúsági világbajnoksága. Az időjárásra tehát nem lehetett sem jót, sem rosszat mondani, a legjobbak egyébként is megjegyzés nélkül szokták tudomásul venni a jó vagy rossz körülményeket. A magyar versenyzők a biztató kezdés után hátrébb csúsztak az összesítésben. Különösen igaz ez a 29-es hajóosztályban vízre szálló Kocsis Bálint, Pavlik András kettősre, hiszen ők a mezőny közepén zárták az első napot, ami kifejezetten biztató volt a folytatásra. Az újabb három futamban azonban rendre az utolsók között értek célba, egyáltalán nem jött ki nekik a lépés, így az összetett versenyben a 27. helyre csúsztak vissza. Kategóriájukban egyébként norvég páros vezet, a nagy esélyesnek tartott francia kettős előtt.

A vébé kikötője madártávlatból Forrás: worldsailingywc.org
A vébé kikötője madártávlatból Forrás: worldsailingywc.org
A Laser Radiál kategóriában versenyző Veisse Zoltán két hellyel lépett hátra a keddi teljesítménye alapján, így a 43.helyen áll. A hajóosztály legígéretesebb magyar utánpótláskorú versenyzője esetében azonban biztató jel lehet, hogy az utolsó, negyedik futamban már a 33. helyet csípte meg, amely a két nap alatt megtett négy kísérletből a legjobb lett. Ebben a kategóriában egyelőre olasz fiatal vezet. A szörfösök között rajthoz álló Geiger Richárdot a próbafutam alatti sebesülése, vagyis a tenyerén összeszedett vérhólyag továbbra is akadályozza a felszabadult versenyzésben, és eggyel hátrébb, a 23. helyről várja a harmadik napi folytatást, miközben az élmezőnyt hazai, vagyis kínai szörfös vezeti. A világbajnokságon összesen 374 tizenkilenc éven aluli sportoló állt rajthoz, de már a második nap után megvan az az egy, akire mindenki figyel. Pontosabban nem is egy, hiszen valójában párosról van szó. Anne Vandenberghe és Lucas Claeyssens Belgiumból érkezett, és a Nacra 15 hajóosztályban versenyez. Amivel pedig a figyelem középpontjába kerültek, az az életkoruk és teljesítményük. Az ötkarikás programban is résztvevő Nacra 17-es katamaránok mini változatában a pillanatnyilag élen álló kettős tagjai ugyanis nagyon fiatalok, tizennégy, illetve tizenöt évesek. A világbajnokság korosztályos besorolása pedig U19-es... Az eddigi hat futamból kettőben is elsőként értek célba, és négy pont előnnyel várják a harmadik napot. „Nagyon boldogok vagyunk, hogy az első helyen állhatunk, de tudjuk, hogy megtartani sokkal nehezebb, mert kiváló hajók jönnek mögöttünk. De mi megpróbálunk győzni. Annyira kedves itt mindenki, számtalan új ismeretséget kötöttünk, úgyhogy a versenyen kívül is jól érezzük magunkat. Amikor pedig kifutunk a nyílt vízre, annak minden pillanatát élvezzük” – nyilatkozta a két fiatal a második nap után. A belga páros természetesen sohasem indult még világbajnokságon s amennyiben a hátralévő hét futam után is a dobogón tudnának maradni, azzal alighanem ők szereznék a világbajnokság legnagyobb meglepetését. Egyéb korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon. Egyéb korosztályos hírek SZÖRFBEN a sportági aloldalunkon.