- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Széllel feltámadt remények

gy. sz. cs. – utanpotlassport.hu  [1] Az utolsó előtti versenynapon végre a magyar fiataloknak is kedvezett a széljárás Kínában, a vitorlázók ifjúsági világbajnokságán. Apró sikerekről van szó, ám a korábbi napok balszerencsés közjátékai után már ezeknek is örülni kell.

A Magyarországon mindössze egy esztendős múltra visszatekintő 29-es hajóosztályban versenyző Kocsis Bálint, Pavlik András kettős a vébé nyitónapja óta a legjobb futameredményét hozta. A Spartacus VE vitorlázói előbb az első reggeli rajton elért hetedik hellyel, majd a 17.-et követően a kiugróan jó hatodikkal bizonyították, nem hiába tartják őket a kategória hazai reménységeinek. Goszleth Marcell csapatvezető szerint mindhárom futamukban tisztán és jól rajtoltak, majd remek sebességüknek is köszönhetően szabadon taktikáztak a pályán. Végre megtalálták a jó vonalakat, és a nehezebb helyzetekben is higgadt döntéseket hoztak. Ennek köszönhetően négy helyet javítottak az eddigi pozíciójukon, s a pénteki utolsó napnak a 24. helyről vághatnak.

A Kocsis, Pavlik kettős eddigi legjobb futameredményüket érték el Forrás:worldsailingywc [2]

A Kocsis, Pavlik kettős eddigi legjobb futameredményét érte el a negyedik versenynapon  •  Forrás:worldsailingywc

Hasonlóan sikeres két futamot tudhat maga mögött a Laser Radiál kategória magyar fiatalja, Veisse Zoltán, aki a délutáni körben kezdett, s így a korábbiaknál picit egyenletesebb szelet kapott a természettől. Az első futamban ugyan csak a 35 helyen zárt, mert a jó rajt után kihagyott pár szélfordulót, ám a másodikban, még jobb indulást követően végül, nagyon jól taktikázva a 18. helyen futott be. Ezzel egyet előbbre lépve, a 40. helyen fejezte a napot.

A szörfös Geiger Richárdot támogatta eddig legkevésbé a szerencse. Tenyérsérülését a felszerelésének meghibásodása követte, így a mai futam előtt edzője, Erdélyi István nem is nagyon mert jósolgatni, sőt, maga is csalódottan nyilatkozott:
„Azt hiszem, Ricsit kicsit megtörték az előzmények, hiszen tegnap az első futamban az előkelő tizenharmadik-tizennegyedik helyen ment, amikor az a szerencsétlen árboctörés bekövetkezett. Hiába telnek a napok, s gondolnánk, hogy a tenyere gyógyul, a versenyen erre semmi esélye nincs, éppen, hogy egyre rosszabb lesz.”

A 16 éves Európa-bajnok szerencsére nem így gondolta, s minden kínja és baja ellenére az első két futamban a 19., majd a 21. helyen ért célba. Különösen az elsőben taktikázott remekül, a szélfordulókat ügyesen kihasználva, végig tartotta a lépést a középmezőnnyel. A harmadik futamra ugyan elfáradt és a 25. helyet szerezte meg, az összetettben ez a 24.-re volt elegendő.

A pénteki zárónapon valamennyi osztályban egyetlen végső futamot rendeznek. Több helyen is nagyon szoros az állás, így kiélezett csaták várhatóak. A magyar fiatalok a csapatvezető beszámolója szerint igyekeznek minél sikeresebben zárni, s ezzel a lehető legjobb helyen befejezni tanulságos, kínai kalandjukat.

Egyéb korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.
Egyéb korosztályos hírek SZÖRFBEN [4] a sportági aloldalunkon.