UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-12-14 09:03

Törekvés a csúcsra

Szinte mindent vittek a tőrözők felnőtt országos bajnokságán a Törekvés SE fiataljai: Dósa Dániel (21) és a még juniorkorú Pásztor Flóra (19) egyéniben győzött, míg a szintén korosztályos versenyzőket felvonultató női csapat aranyat, a férfi pedig bronzérmet szerzett. A szakosztály emblematikus edzője, Beliczay Sándor szerint hosszú út vezetett a felnőttbajnoki címekig.

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Esztendők óta dominálja a Törekvés SE vívószakosztálya a hazai utánpótlás-tőrviadalokat. A tavaly A hónap műhelye díjjal is kitüntetett szakosztály jó néhány sikerrel büszkélkedhet a nemzetközi porondon is, versenyzői több korosztályos világversenyen szereztek már érmeket. A felnőttek mezőnyében aratott diadalok sokáig várattak magukra, nemrégiben, a felnőtt országos bajnokságon azonban átszakadt a gát: a férfiak között egyéniben a 21 éves Dósa Dániel aranyérmes lett, az utánpótláskorú versenyzőkkel felálló csapat pedig a harmadik helyen zárt, míg a nők egyéni versenyében a 19 esztendős Pásztor Flóra, továbbá a vele, valamint – Szalai Szonja (23) mellett – Hajas Nórával (17) és Nekifor Erikával (15) felálló csapat is nyerni tudott. A szakosztály sokat tapasztalt mesteredzője, Beliczay Sándor boldogan értékelte tanítványai első felnőtt magyar bajnoki elsőségét: „Dósa Dani aranyérmére számítottunk, felnőtt-ranglistavezetőként bíztunk benne, hogy sikerül nyernie. A lányok szereplése viszont mindenképpen meglepetés. Flóra korábban tizenöt tusig zajló asszóban soha nem győzte le Mohamed Aidát, Kreiss Fannit és Knapek Edinát, ezúttal pedig egymás után mindhármukat sikerült felülmúlnia. Ugyanígy vagyunk a nők csapataranyával is; nagy büszkeség, hogy ilyen fiatal társasággal végeztünk az első helyen. Nem voltunk messze a mesternégyestől sem, de Mátyás Bálint, a férfiegyüttes tagja megsérült a verseny előtt.”

Pásztor Flóra egyéniben és csapatban is nyert a felnőtt országos bajnokságon Forrás: MOB
Pásztor Flóra egyéniben és csapatban is nyert a felnőtt országos bajnokságon Forrás: MOB
Az utánpótláskorú versenyzők a Törekvés fiataljait leszámítva is remekeltek a felnőttbajnokságon. Hogy mást ne mondjunk, női párbajtőrben négy tizenéves alkotta az elődöntő mezőnyét… A rutinos mester örül a fiatalok előretörésének, ugyanakkor szomorú is, mert az a vívósport jelenlegi hazai helyzetére is rávilágít: „Kétarcú a dolog, mert nagy boldogság volt látni, milyen parádés teljesítményre képesek a gyerekek, mint például a tizenöt éves Büki Lili, aki kétszer is legyőzte az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét. Ugyanakkor fel kell tenni a kérdést: vajon hol a felnőttélvonal? Lassanként tendencia, hogy az utánpótlásból kiöregedve sokan abbahagyják a vívást, ami a színvonal csökkenéséhez vezet. Ezért mindenképpen ki kellene már találni valamit, muszáj lenne perspektívát nyújtani a huszonéveseknek is!” S hogy minek köszönhető a Törekvés SE felnőttek között elért korábban nem tapasztalt, remek eredménysora? Beliczay szerint most érett be a munka, amelyet szűk két évtizede végeznek: „Tizenhét évvel ezelőtt a nulláról kezdtünk építkezni, s mostanra jutottunk idáig. Gyakran érte kritika a szakosztályt, hogy csak az utánpótlásversenyeken tud sikereket elérni, erre cáfoltunk most rá az országos bajnokságon. Nagyon nehéz megugrani a juniorból felnőtt korosztályba vezető magasságot, de úgy érzem, a mostani fiataljainknak összejöhet. Remek felfogással vállalják a sok áldozatot.” Dósa és Pásztor esetében már csak az a kérdés, mi kell ahhoz, hogy a két fiatal felnőtt nemzetközi mezőnyben is a csúcsra érjen. „Mindketten nappali tagozatos egyetemisták, a civil életben is komoly céljaik vannak, vagyis jelentős erőfeszítésükbe kerül két fronton is megfelelni. Ugyanakkor, ha kitart a szorgalmuk és az eltökéltségük – amiben egyébként biztos vagyok –, akkor nagy eredményekre lehetnek képesek.” A szakosztályban amúgy több olyan fiatal is sportol, aki korábban remekelt a korosztályos eseményeken, Hajas Nóra például az áprilisi kadét-világbajnokságon egyéniben ezüstérmes lett. Ilyen kirakattal nem csoda, ha a Törekvésnek nincsenek létszámgondjai: „Két teremben dolgozunk, és büszkén mondhatom: rendszeresen tartunk teltházas edzéseket. Nem is tudunk befogadni több gyereket, mert a mennyiség nem mehet a minőségi munka rovására. Jelenleg százötven versenyzővel kilenc edzőnk foglalkozik, ami meglehetősen nagy szám hazai összevetésben. Úgy gondolom, ez is feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megtartsuk a mostani színvonalunkat.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.