- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Jövőszervezés

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.hu  [1] Nálunk példa nélkül áll, hogy valamelyik sportág felhívásban toborozzon fiatal magyar szereplőket korosztályos világversenyre. Igaz, még egyiken sem szerepeltünk a frizbiben. Az útjukra indítottt reformok nagyratörő terveiről Erdősi Zoltánt, a szövetség elnökét kérdeztük.

– Eddig utánpótlás válogatottjuk sem volt, most pedig mindjárt Európa-bajnokságra, azon belül is az élmezőnybe készülnek? Legalábbis a felhívás [2] így szól.

– Valóban, a mostani toborzón kiszűrt generáció – a jelenlegi tizenöt éves korosztály – lehet az első, amely komoly eredményekkel teheti le a névjegyét Európában, s akár felnőttkorosztályban is az európai mezőny első harmadába érhet. Optimisták vagyunk, mert számokkal tudjuk alátámasztani a rohamos növekedést és előrelépést.

12.9. toborzás U17 vál [3]– Mekkora növekedésről beszélhetünk?

– Tavaly összesen – a felnőtteket is beleszámítva – százkilencven versenyengedéllyel rendelkező játékosunk volt. Az idén csaknem hatszáz engedélyt adtunk ki, melyből ötszáz az utánpótláskorúaké. Jövőre pedig az ezret célozzuk meg.

– Optimista szemlélet…

– Igen, mert igazolható. A szövetség előtérbe helyezte az edzőképzést, és elkezdett együttműködni tanintézetekkel. A képzést végző testnevelő tanárokon keresztül széles körben érhetjük el a diákokat. Így a gyerekek mindennapjaiba könnyedén becsempészhetjük a sportágat. Nekik is lehetőség arra, hogy a látványsportágak mellett mással is megismerkedjenek, továbbá az iskolák is örömmel veszik, ha jelen vagyunk az órarendjükben. Eddig két hét alatt annyian jelentkeztek az edzőképzésekre, mint az elmúlt két évben együttvéve. Ezért magabiztosan állíthatom, hogy egy-két éven belül nem az lesz a kérdés, hogy ismerik-e az emberek a sportágat, hanem az eredményeinkről érdeklődnek.

– Január huszonnyolcadikán rendezik a toborzót. Kik vehetnek részt rajta?

– Azért hirdettük meg a válogatottságot, mert nem csupán a tagegyesületeinkből várunk fiatalokat, hanem olyan gyerekeknek is lehetőségek szeretnénk adni, akik a szabadidejükben űzik a frizbit, ám akár heti három alkalommal is korongot ragadnak a testnevelőtanáruk vezényletével. Jómagam is edző vagyok, továbbá kapcsolatban állok a képzést elvégzett trénerekkel, és a visszajelzések alapján szép számban akadnak tehetségek köztük is.

–  Milyen képességek szükségesek a sportághoz?

– Különösen jó csapatjátékosnak kell lenni, de szükséges hozzá a jó állóképesség, hiszen a pályán nincs megállás. Az sem hátrány, ha valaki képes jól összpontosítani a figyelmét.

– A toborzóplakáton olyanokat keresnek, akik a mezőny első felében végezhetnek az Európa-bajnokságon. Kitűzhető ez már ennyire korán reális célként?

– Bizakodók vagyunk, de majd meglátjuk. Kétezer-tizenötben indult útjára az együttműködésünk a Magyar Diáksport Szövetséggel, onnan datálódik a diákolimpiáink története, s a versenynek már öt helyszínen van országos elődöntője. Folyamatosan versenyeztetjük a gyerekeket, és akiket most verbuválunk, azoknak a kétezerkettő–kétezernégyben születetteknek két évvel később már legalább három-négy éves tapasztalat lesz a hátuk mögött. Úgy gondolom, kétezer-tizenkilenctől sikerül olyan rendszert felépíteni, mellyel felvehetjük a harcot az európai mezőnnyel.

– Hány gyerek mehet át elsőre a rostán?

– A januári toborzón hozzávetőleg harminc-negyven fiatalt szemeltünk ki, velük folytatjuk tovább a munkát. Fontos, hogy megfelelően motiváltak legyenek, és készen álljanak a megméretésekre. Aztán jövőre tervezünk a toborzóhoz hasonló, tehetségkutató hétvégéket, amelyeket egybekötünk a V4-Ligával, amely a csehek, a lengyelek, a szlovákok és a magyarok élcsapatainak küzdelmét, és az utánpótlással kapcsolatos konferenciát foglalja magában. Azért jó összekötni a kettőt, mert a gyerekek láthatják, hová juthatnak gyakorlással és tanulással. Végül huszonnégy lány és ugyanennyi fiú marad, aki válogatottságot nyer, és szerepelhet a kontinensviadalon két év múlva.

Egyéb korosztályos hírek FRIZBIBEN [4] a sportági aloldalunkon.