- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Címvédő igyekezet

Majer Dániel Alexander, vagy ahogyan mindenki ismeri, Szása, háromévesen kezdett el korcsolyázni, tizenegy évesen már tisztán ugrotta a dupla axelt, tizenhat esztendős korában pedig a második helyen végzett élete első felnőtt országos bajnokságán. Azóta már a tavaly Katowicében megrendezett Négy Nemzet-bajnokságon elért tizedik helyezésével felnőtt országos bajnoknak mondhatja magát. A Sebestyén Korcsolyázó SE műkorisa persze még juniorkorú, ezért többségében korosztályos viadalokon lép jégre. Amolyan bónuszként a tavaszi junior ob-t is megnyerte. Miközben kivívta a jogot, hogy elindulhasson a felnőttek Európa-bajnokságán, amelyen a 27. helyen végzett. A tajpeji juniorvébén azonban csak 41. lett, így tehát – országos elsőségek ide vagy oda – volt min javítania a nyári felkészülés során.

Szása a celjei dobogó tetején Forrás: MOKSZ [1]

Szása a celjei dobogó tetején  •  Forrás: MOKSZ

„A nyáron több edzőtáborban is részt vettem, kezdésnek mindjárt Chicagóban, a sportági berkekben ismert és elismert Shanetta Folle vezetésével tréningeztem. Sokat javítottunk az ugrásaim technikáján, de a korcsolyázásom is rengeteget fejlődött. Ezt követően Celjében folytattuk a táborozást, ahol Sebestyén Júlia, Jerena Ipakjan és Lorenzo Magri volt a segítségemre – emlékszik vissza a kemény előszezonra Szása, aki a rövid programját Elvis Presley-válogatásra, a kűrjét pedig a Trisztán és Izolda filmzenéjére korcsolyázza. – Mind a két programot úgy építettük fel, hogy nagy gondot fordítottunk a kötelező elemeket összekötő részekre, hiszen a kiviteli pontszámokban az nagyon sokat jelenthet. Technikailag is nehezebbek lettek a kűrjeim, és ahogyan javul a kondim, még nehezebb ugrásokat is beépítünk a program második felébe.”

Szüksége is lesz a színvonal emelésére, hiszen hol van még az idény vége!…

A juniorok a világbajnokságot követő legrangosabb megméretésein, a Grand Prix-versenyeken ugyanakkor már túlvan. Kettőn is részt vett, szeptember elején Rigában a 17. helyen zárt, az addigi legjobb pontszámait begyűjtve, majd Gdanskban is elindult, ahol 23. lett. A legsikeresebben azonban a november végi Skate Celje elnevezésű viadalon szerepelt: Szlovéniában címvédőként tudott újra győzni.

„Nemcsak az eredmény, de a produkció is ott volt a legjobb. Magabiztos rövid programmal és jó kűrrel, húsz pontos előnnyel végeztem az élen, nagyrészt annak köszönhetően, hogy ez a verseny a szezon későbbi szakaszára esett, s akkorra már igazán formába lendültem” – világít rá a siker egyik okára.

A december beköszöntével felnőttesemények szerepelnek Borovoj naptárában. A közelmúlt napokban a nemzetközi Mikulás Kupán lépett jégre a Tüskecsarnokban, és második legjobb magyarként a hatodik helyen végzett, majd karácsony előtt a felnőtt országos bajnokságon lesz jelenése, hogy az új év első napjaiban a juniorok között is újra megmutassa magát.

„A szövetség éppen az ezeken a versenyeken mutatott teljesítmény alapján dönt el, ki képviselheti az országot a felnőtt Európa-bajnokságon, Moszkvában. Én mindenesetre azon leszek, hogy megvédjem mindkét bajnoki címemet” – egyértelműsíti céljait a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja, aki a támogatást a szövetség által nem fizetett utazásokra költi.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN [2] a sportági aloldalunkon.