UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-16 16:55

Jövőre veletek Texasban

Kínában befejeződött a vitorlázók U19-es világbajnoksága. A magyar versenyzők közül a 29-es hajóosztályban induló Kocsis Bálint, Pavlik András teljesítette a minimális célt a 24. helyezésével. A szörfösök RS:X kategóriájában induló Geiger Richárdnak ugyanez a 24. helyezés már inkább csalódás volt, mint ahogy a Laser Radiálban versenyző Veisse Zoltánnak is a 42. A csapatvezető, Goszleth Marcell szerint mind a versenyzők, mind az edzők rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Amilyen látványosan kezdődött, ugyanolyan színpompásan végződött a kínai Sanya városában a vitorlázók ifjúsági világbajnoksága. Az U19-es korosztály miniolimpiaként jellemzett fesztiválján a szervezők alaposan kitettek magukért a nagyszabású záróünnepséggel, ám a hatvan országból érkezett mintegy 380 versenyző szerint nemcsak a külsőségekben vizsgáztak jelesre. Jól szervezett, színvonalas futamokon, kilenc hajóosztályban mérhették össze tudásukat a résztvevők. A szakemberek egybehangzóan állították, az esemény fennállása óta nem volt még ilyen kiélezett a harc. A kilenc aranyéremből nyolcnak a sorsa csak az utolsó napon, a legutolsó futamban dőlt el. Az országok közötti pontversenyt Olaszország nyerte Izrael és az Egyesült Államok előtt. A magyar küldöttség három hajóosztályban indított egységet, és a 37. helyen végzett. Hatvan országból ez nem is rossz eredmény, bár arra azért utal, hogy fiataljaink messze állnak az élvonaltól.

A Kocsis, Pavlik kettő teljesítette a tőle elvárt minimumot. Forrás: worldsailingywc
A Kocsis, Pavlik kettő teljesítette a tőle elvárt minimumot. Forrás: worldsailingywc
A sors furcsa játéka, hogy végül a 29-esek között induló Kocsis Bálint, Pavlik András kettős és a szörfös Geiger Richárd egyaránt a 24. helyen végzett. A várakozások szerint azonban hatalmas különbség van a két helyezés között. Előbbiek ugyanis Magyarországon csak egyéves múltra visszatekintő hajóosztály képviselői, míg Geiger Richárd idén nyáron korosztályos Európa-bajnok lett a Balatonon, tehát nagyobb reményekkel vágott neki a kínai túrának. Utóbbi mentségére legyen mondva, hogy a kontinensviadalt a raceboard kategóriában nyerte, itt pedig RS:X-ben állt rajthoz. Arról nem is szólva, hogy előbb sérülés, majd vitorlaszakadás nehezítette a versenyzését. A harmadik magyar versenyző, a Laser Radiálban induló Veisse Zoltán végül a 42. helyen zárta a világbajnokságot, ő is jobbat remélt a vb előtt. Kocsis Bálint és Pavlik András teljesítményével kapcsolatban még azt is fontos megemlíteni, hogy az utolsó előtti napon azért hatodik és hetedik helyezésük is volt, ami a jövőre nézve kifejezetten biztató. Veisse Zoltán esetében egy 18., Geiger Richárd sorozatában pedig két 19. helyezés volt a legjobb az öt nap alatt. A csapatvezető, Goszleth Marcell röviden értékelte versenyzői szereplését honlapunknak: „Összességében a Kocsis, Pavlik kettős teljesítette a minimális célkitűzést, míg Veisse Zoltán és Geiger Richárd kicsit elmaradt a várakozásoktól. Ám ha az eredmények mögé nézünk, akkor azt kell mondanom, hogy nagyon fontos tapasztalatokat szereztünk. A gyerekek megérezhették, milyen az olimpiák hangulata, hiszen nálunk ez a korosztályos esemény az egyetlen, ahol több hajóosztály versenyez. Mind szervezésben, mind pedig hangulatában jobban hasonlított az ötkarikás játékhoz, mint hagyományos világversenyhez. Megtapasztaltuk azt is, mennyire más a mentális terhelés az ilyen jellegű viadalon. Be kell vallanom, nemcsak a fiatalok, de mi, edzők is nagyon sok szakmai tapasztalattal gazdagodtunk. Ezeket a hazai utánpótlás-képzésben szeretnénk hasznosítani.” Az U19-es vitorlázók nagy világtalálkozóját júliusban az Egyesült Államokban, Texasban rendezik meg. Goszleth Marcell szerint a versenyzők mostani élményei nemcsak nekik adhatnak motivációt, de az otthoni versenytársaknak is arra, hogy teljes erőbedobással készüljenek a válogatóversenyekre, amelyek a következő ifjúsági világbajnokságon indulókat kiválasztják. Egyéb korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon. Egyéb korosztályos hírek SZÖRFBEN a sportági aloldalunkon.