UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-20 17:51

Virág a sáncon

Vörös Virágnak (18) a síugró-világkupán való sportágtörténelmi szereplése reményt adhat a sportbarátoknak, hogy fellendül a mifelénk kevésbé elterjedt, a kiváló kőszegi műhelyre koncentrálódó szakág. Virág azonban nem túl szerencsés... Tavaly a kereszt-, most a bokaszalagja szakadt el, és újra kényszerpihenőre vonul. Pont a szezon közepén.

Zsámboki Titusz – utanpotlassport.hu Itthon korántsem mindennapi, és nem elhanyagolható eredmény, amelyet Vörös Virág, a 18 éves síugrónövendék elért. Lillehammerben, a síugrók világkupáján az 58. helyet sikerült elcsípnie, ami önmagában nem világra szóló teljesítmény, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy jócskán a karrierje elején jár, és hogy huszonnyolc év üresjárat után ő az első világkupán indult versenyzőnk, akkor kalapot emelhetünk. Csakhogy idén sem úszta meg sérülés nélkül, és ezzel lehet, hogy ki kell hagynia a közelgő pjongcsangi téli olimpiát, igaz, nem volt nagy esélye az indulásra.. Ezzel együtt bizakodó, reméli, hogy felépül és megpróbálhat sikert elérni a közelgő világversenyeken. Legjobb esetben öt-hat hét múlva épülhet fel, de ahhoz már szerencsére is lenne szüksége. A síugrás fejlesztésével kapcsolatban – egyelőre – nem túl jók a kilátások, mivel jelen állás szerint itthon nem terveznek új sáncot építeni. Pedig Virág szerint az nagyon jót tenne, ha Budapest agglomerációjában is lenne egy, a kőszegihez hasonló sánc. Viszont úgy néz ki, hogy legjobb esetben is csak Kőszegen lehetnek további fejlesztések.

Virág előtt szép évek állhatnak, ha nem érik további sérülések
Virág előtt szép évek állhatnak, ha nem érik további sérülések
Virág egyébként már tavaly is rajthoz állhatott volna a világkupán, ám akkor keresztszalag-szakadás állt a szereplése útjába. Idén a bokaszalagja szakadt el. Természetesen a sérüléseiről is faggattuk, mennyire viselte meg, mennyi ideig tartott földolgozni, milyen hatással lehetnek a pályafutására: „Tavaly és idén is úgy voltam vele, hogy ez van, visszapörgetni az időt már úgysem lehet, igyekszem pozitív maradni most is, és a mielőbbi visszatérésre gondolni. Bár az első pár nap iszonyatosan nehéz ilyenkor, de úgy gondolom, mentálisan rendben vagyok, és hamar helyre tudom tenni ezeket a dolgokat. Fizikálisan gyakorlatilag semmit sem romlottam a tavalyi sérülés után. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ugyanolyan a térdem, mint amilyen az a sérülés előtt volt, ahhoz persze kellett a remek rehabilitáció. A mostani sérülésem, szerencsére, nem annyira komoly, szóval remélem, ennek sem lesz maradandó hatása. Félelem nincs bennem a sérülés iránt. A síugrásban ez benne van, de mivel eltökélt vagyok, és imádom csinálni, aggodalom fel sem merül bennem.” Szeretne olimpiára eljutni (de ha nem jönne össze, sem keseredik el), és tervben van a következő juniorvébén, és világkupára való indulás. Ha a továbbiakban is ebben az ütemben fejlődik, és nem hátráltatja sérülés, a végső cél a világkupán való, jelentős eredmény lenne, tehát akár a legjobb tíz között is felbukkanhat a neve. A sportág történelmébe már beírta magát, de hogy tovább folyatja-e a történelemírást, korai lenne megsaccolni. A gimnázium befejeztével átgondolja jövőjét, és eldönti, marad-e itthon, vagy esetleg külföldre költözik, hogy ott folytassa felkészülését, és ha minden jól megy, berepül a síugrás világelitjébe. További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.