UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2017-12-24 09:03

Izmosodó utánpótlás

Kellemes meglepetések, biztató eredmények sorát hozta 2017 a súlyemelő-utánpótlásban. Visszatekintő összeállításunkban felidézzük az esztendő legemlékezetesebb eseményeit, pillanatait.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Az erős emberek sportjának történetébe 2017 feltétlenül az előrelépés éveként vonul be, alapvetően az utánpótlást gazdagító tehetségek remeklésének köszönhetően. A korosztályos súlyemelők idei összteljesítményét eleve beszédesen minősítik azok az érmesek, akik a serdülőknek, az ifjúságiaknak és az U23-asoknak rendezett világversenyeken foglalták el a dobogó különböző fokait, kivételt csupán az U20-asok jelentenek, amennyiben a juniorok korosztályában nem született magyar medál.

terebesi-frisss.hu-1
terebesi-frisss.hu-1
Az alkalmi ünnepi építmény legtetejére háromszor is felállhatott, ennél fogva a „névsorolvasás” értelemszerűen az ózdi Terebesi Adriánnal kezdődik, aki mindhárom aranyat begyűjtötte az U15-ösök szeptemberi, koszovói kontinensviadalán. Ugyanő az áprilisi, thaiföldi ifjúsági világbajnokságon korosztályos Európa-csúcsot lökött kedvenc súlycsoportjánál eggyel feljebb, 85 kilóban, ahol azonban összetettben így is csak 21. tudott lenni. A pristinai kontinentális összejövetelen, valódi kortársai között viszont a 77 kg-ban már ő verte „kilóhosszal” valamennyi riválisát, az utóbbi évek egyik legjelentősebb magyar sportági diadalát aratva. Ugyanott, az U17-esek Eb-jén a 16 éves szombathelyi Boros Viktória a plusz 75 kilósok mezőnyében gyarapodott három bronzzal. A 23 éven aluliak októberi, albániai Európa-bajnokságán is született magyar arany: ezt fogásnemi elsőséggel érdemelte ki utolsó korosztályos kontinentális csúcsvetélkedőjén Jung Beáta, aki a 69 kg-ban szakított a legjobban a résztvevők közül. Érthető örömmel summázott a hétérmes kollekciót értékelve Likerecz Attila utánpótlás-kapitány úgy, hogy a súlyemelés hazai hátországa előrelépett, a megannyi további értékes Eb-helyezés alapján mindenképpen biztató az összkép. A Terebesi kapcsán már szóba hozott tavaszi ifi vb-n még ketten szerepeltek külön is említésre méltó módon: a lányoknál legeredményesebb Pákozdi Éva a plusz 75 kg-ban 10. lett, a fiúk mezőnyében pedig a plusz 94 kilóban a nyolcadik helyen végzett Holló Szilárd. A júniusi tokiói junior-világbajnokságon is született egy tizedik helyezés a plusz 90 kilogrammos Gyürűs Barbara révén, az olimpiai reménységek júliusi csehországi versenyén (ORV) pedig válogatott csapataink mindkét nem viadalán másodikak lettek a lengyelek mögött. A már említett októberi, albániai Eb-n pedig az U20-asok között a 19 éves Gyürűs Barbara végzett összetettben ötödikként a legnehezebbek között. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.