UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-01-05 17:38

Hármas veszteség

A Nivelco Ski Team családi síegyesület. Három ifjú, nagyon eredményes sportoló a tagja, akik testvérek. Szüleik az egyesület vezetői. Ők úgy döntöttek, hogy a gyerekeknek izraeli színekben kell tovább versenyezniük, ugyanis a magyar szövetséggel tarthatatlan kapcsolat alakult ki. A gyerekek kétéves eltiltást kaptak. Ha maradnak magyar színekben, nem mérettethették volna meg magukat sehol ez idő alatt. A helyzetet a család két tagja és a szakszövetség főtitkára is kommentálta.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Szeptemberben döntötte el a Szőllős család, hogy a három gyermek, a 14 esztendős, hétszeres magyar bajnok Noa, a 19 éves, 2016-os ifjúsági olimpián szlalomban hetedik, tizennyolcszoros bajnok Barnabás és a szintén tizennyolcszoros magyar bajnok, 21 esztendős Benjamin izraeli színekben síel a továbbiakban. Így a Nivelco Ski Team tagjai már két hete – hivatalosan is – nem magyar állampolgárok. Ennek a legfőbb oka a család szerint a hazai szövetséggel teremtődött, több mint feszült kapcsolat. A szövetség – rossz sportorvosi engedéllyel való versenyzés miatt – két évre eltiltotta mind a három fiatalt. Így nem vehettek részt sem hazai, sem pedig nemzetközi versenyen. Az eredményei alapján mindkét fiúnak helye lett volna az idei pjongcsangi téli olimpián, ez azonban nem sikerülhetett, hiszen nem tudtak nemzetközi viadalon indulni nyár óta. A vita évek óta folyamatos volt a szövetség és a szülők között.

Szőllős Barnabást biztosan nem láthatjuk többet így
Szőllős Barnabást biztosan nem láthatjuk többet így
Szőllős Barnabás elmondta, örül neki, hogy végre nyugodtan készülhetnek és versenyezhetnek: „A szövetség sok éve azt ígérte, hogy segít nekünk, de nem így történt. Szörnyű érzés volt, hogy nem tudtunk versenyezni. Nagy stressz nehezedett ránk emiatt. Örülök, hogy megszabadultunk.” Az édesanya, Szőllősné Deák Dóra azt állítja, hogy szinte semmilyen formában nem támogatták egyesületüket: „A kétezer-tizenhatos eredményességi bónuszt leszámítva soha nem támogatták a munkánkat. Ilyen esetekben mindig két oldala van az éremnek: a szövetség oldala, hogy az erőforrásaikat mire használja  fel. A szülők része pedig, hogy a gyerekeknek önerőből finanszírozni kell mindent, ami a versenyzésükkel, felkészülésükkel kapcsolatos. Könnyedén vita tud kialakulni, ha nem egyeznek az érdekek. Nem arról van szó, hogy az izraeli szövetségnek hatalmas anyagi tőkéje lenne, hanem arról, hogy itt vagyunk biztonságban, nyugalomban. A gyermekeinknek végre esélyük nyílik rá, hogy olimpián indulhassanak. Fiaink hiába vannak előbb a ranglistán, mint többi magyar versenyző, akkor sem őket vitték volna ki, ha nincsenek eltiltva. Izraeli színekben talán nem lesz ilyen problémánk.” Természetesen megkerestük a másik felet is, megtudakolni a szövetségtől, hogyan fajultak idáig a dolgok. Kapitány Ildikó főtitkár nyilatkozott honlapunknak a helyzetről: „A család évek óta próbál ultimátumot adni, miszerint ha nem teljesül a kérésük, akkor eligazolnak. Szövetségünk évente szervez százhúsz napos felkészülést, azokon nem vettek részt, pedig lehetőségük volt rá. Inkább önerőből oldottak meg mindent. Nem nekik adtuk a rendelkezésünkre álló anyagi forrást, hanem a programba fektettük. Úgy véltük, hogy ez a jobb befektetés figyelembe véve, hogy rajtuk kívül is létezik magyar síelés. Ennek ellenére a szövetség megítélt nekik tíz millió forintos eredményességi bónuszt kétezer-tizenhatban. Mindenhol azt hangoztatták, hogy lesiklásban ők a legjobbak, viszont amikor azt kértük tőlük, hogy induljanak el világbajnoki pályán, akkor olyan levelet kaptunk tőlük, hogy meg akarjuk ölni a gyerekeiket. Valójában világversenyeken nem indultak, a pontjaikat pedig kisebb versenyeken gyűjtögették össze. Kétség sem fér hozzá, hogy kivételes tehetségek, de tarthatatlan állapot alakult ki a szüleik és köztünk. Sajnáljuk, hogy ez lett a vége, de talán mindenkinek ez a legjobb megoldás.” További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.