UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-01-07 10:02

Párbajtőrezüst Udinéből

Újabb bravúrokat értek el a fiú párbajtőrözők a junior világkupa-sorozatban. Az udinei versenyen a BVSC-vívók remekeltek, Andrásfi Tibort a fináléban csak a világranglista-vezető tudta megállítani, míg Debnár Gergely éppen klubtársától kapott ki az elődöntőben. A női tőrözők versenyén Hajas Nóra legjobb magyarként a tizedik helyen zárt.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huIgaz, elsősorban a budapesti junior kardsikerektől hangos a magyar vívósport, hiszen Pusztai Liza aranyérmet szerzett a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett viadalon, de azzal párhuzamosan Olaszországban, a másik két fegyvernem világkupa-állomásán is születtek nagyszerű sikerek.

Két magyar a dobogón: Andrásfi Tibor (balra) ezüst-, Debnár Gergely brozérmet szerzett Udinében Fotó: Augusto Bizzi
Két magyar a dobogón: Andrásfi Tibor (balra) ezüst-, Debnár Gergely brozérmet szerzett Udinében Fotó: Augusto Bizzi
Elsősorban (ismét) a fiú párbajtőrözők villogtak Udinében. Lassan már egyébként megszokhatjuk, ha róluk tudósítunk, szinte biztosan éremről is beszámolhatunk egy-egy vk-verseny után. Ráadásul ezúttal egyenesen kettőről. A szombati egyértelműen a BVSC-s vívók napja volt, mivel Pusztai Liza budapesti sikere mellett Udinében Andrásfi Tibor is döntőbe verekedte magát. A 18 éves versenyző magabiztosan vívott, a fináléig egy szoros asszója volt az olasz Daniel De Mola ellen, őt 8–7-re győzte le. A döntőben aztán a junior világranglista-vezető, cseh Jakub Jurka következett. A mindent eldöntő mérkőzést az ellenfél kezdte jobban, a hajrában azonban Andrásfi feljött mínusz kettőre. Fordítani viszont már nem sikerült, így a rigai vk-versenyen győztes vívónak ezúttal maradt a szintén dicséretes ezüstérem. A másik zuglói dobogós szereplése talán kicsit meglepőbb. Debnár Gergelynek ugyanis a mostani volt az első igazán kiugró eredménye a nemzetközi mezőnyben. Ennek ellenére az elődöntőig viszonylag simán jutott el, az olasz Giacomo Paolinivel vívott 15–13-ra, a többi mérkőzését nagyon magabiztosan hozta. Aztán a peches sorsolásnak köszönhetően összekerül a két még versenyben lévő magyar, s végül Andrásfi állította meg a 19 esztendős Debnárt a döntőbe kerülésért. Szintén jól vívott a Vasas versenyzője, Nagy Dávid. A 18 éves párbajtőröző menetelt, de a nyolc közé kerülésért a már említett Jurkától hatalmas csatában, 12–11-re kikapott. A női tőrözők mezőnyében a Törekvés SE 17 éves versenyzője, Hajas Nóra szerepelt a legjobban, ő a tizedik helyen zárta a napot, a negyeddöntőbe jutásért az olasz Lucia Tortelotti állította meg. Vasárnap folytatják a viadalt a fiú tőrözők és a női párbajtőrözők versenyével.

JUNIOR VILÁGKUPAVERSENY, UDINE (OLASZORSZÁG) Fiú párbajtőr. A legjobb 16 közé jutásért: Nagy–Chotin (francia) 12:8, Debnár–Korovin (orosz) 15:11, Andrásfi–Mallo (francia) 15:7, Cziráki–Balzano (olasz) 10:15 Nyolcaddöntő: Debnár–Paolini (olasz) 15:13, Andrásfi–De Mola (olasz) 8:7, Nagy–Jurka (cseh) 11:12 Negyeddöntő: Debnár–Balzano (olasz) 15:7, Andrásfi–Kolanczyk (lengyel) 15:12 Elődöntő: Andrásfi–Debnár 15:9 Döntő: Andrásfi–Jurka (cseh) 12:15 Végeredmény: 1. Jurka (cseh), 2. Andrásfi Tibor (edző: Andrásfi Tibor, válogatott edző: Eitner Kinga), 3. Debnár Gergely  és Guzsijev (orosz), …9. Nagy Dávid, …24. Cziráki Bálint, …59. Sárvári Merse, …67. Koch Máté, …75. Bányai Botond, 76. Bende Bence, …90. Bánsági Barnabás, …103. Csere Bence, 104. Majnik Roland, …118. Farkas Csaba Leány tőr. A legjobb 16 közé jutásért: Hajas–Marcsenko (orosz) 15:8, Pöltz–Ebert (német) 4:15, Zsoldosi–Cantarini (olasz) 9:15, Hanzl–Tortelotti (olasz) 10:15, Kondricz–Juszova (orosz) 13:15 Nyolcaddöntő: Hajas–Tortelotti (olasz) 13:15 Végeredmény: 1. Rossini (olasz), 2. Ricci (olasz), 3. Tortelotti (olasz) és Juszova (orosz), …10. Hajas Nóra, …19. Hanzl Lilla, …21. Pöltz Anna, …24. Kondricz Kata, …30. Zsoldosi Karolina, …42. Pásztor Flóra, …45. Kókai Csilla, …64. Szántay Anna, …70. Tomka Ivett, …76. Máté Anna, …Horváth Lilla, …Czékmán Luca

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.