UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-01-13 12:19

Kelet-európai nyomulás

A Bajnokok Ligájához hasonlóan az UEFA Ifjúsági Ligában is megkezdődik februárban az egyenes kieséses szakasz. Ősszel két csoportra osztották az együtteseket, a sorozat ágai legjobb tizenhat között érnek össze. Előbb azonban a nyolc továbbjutott bajnokcsapat méri össze erejét a BL-ág csoportkörének második helyezettjeivel, a tét a nyolcaddöntőbe jutás. A kelet-európai térség együtteseinek remeklése tovább színesíti a sorozatot, így pikáns párharcok várhatók.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA labdarúgó Ifjúsági Liga ötlete négy évvel ezelőtt született, a sorozatot kísérleti szándékkal, kétéves próbaidővel hozta létre az európai szövetség. A népszerűség láttán az UEFA hamar teret adott a versenynek, amelyet a klubok is kedvezően fogadtak, hiszen az alapvető cél az, hogy a fiatalok minél több nemzetközi mérkőzésen edződjenek. Az első két idényben az indulási jogot összekötötték a Bajnokok Ligája-főtáblával, azok indulhattak az ifjúságiak mezőnyében, akik a felnőttek között kivívták a csoportkörbe jutást. A lebonyolítás megegyezett a két sorozatban, a fiatalok a „nagyok” meccsét megelőző órákban csaptak össze.

Az ősz egyik legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtották a krasznodari fiatalok, akik februárban a Real Madrid ellen folytatják Fotó: FCK Academy
Az ősz egyik legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtották a krasznodari fiatalok, akik februárban a Real Madrid ellen folytatják Fotó: FCK Academy
Két éve azonban felmerült: miért nem kapnak lehetőséget olyan klubok is, amelyek kiváló utánpótlással rendelkeznek, de a felnőttegyüttesük nem kvalifikálta magát a BL-be. Jó példa erre a Red Bull Salzburg, amelynek az U19-es gárdája megnyerte az előző kiírást. Az UEFA hely adott az igénynek, és kidolgozta az új szabályt: a bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, amelyek hazájukban megnyerték a korosztályos bajnokságot, de nagycsapatuk nem jutott a legrangosabb európai sorozatba, míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolítási forma. Fontos, hogy a bajnoki ágon nem csoportkörben, hanem egyenes kieséses rendszerben vívnak meg a csapatok, a legjobb nyolc pedig csatlakozhat a BL-ág csoportgyőzteseihez a legjobb tizenhat között. Feltéve, ha előbb túljut a BL-ág kvartettjeinek második helyezett csapatain. Ezen párharcokkal folytatódik februárban az Ifjúsági Liga, de előbb érdemes az ősz eseményeit felgöngyölíteni. A sorozat magyar résztvevője ezúttal a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese volt, természetesen a bajnoki ágon szerepelt Simon Miklós együttese. A montenegrói Szutjeszkát ugyan kiejtette, az orosz bajnok Krasznodar azonban túl nagy falatnak bizonyult a második körben: a lehengerlő körülmények közt működő dél-oroszországi akadémia 9−1-es összesítéssel búcsúztatta. A párharcot követően George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa elismerően nyilatkozott az orosz bajnokcsapatról, és sikeres menetelést jósolt neki a folytatásban. Hogy mennyire volt igaza, az hamar eldől: az akadémia következő ellenfele a Real Madrid lesz. Érdekesség, hogy a bajnoki ágról a nyolc továbbjutott együttesből öt kelet-európai. A legnagyobb meglepetést talán a bosnyák Zseljeznicsar okozta, előbb a Dinamo Bukarestet, majd a Lokomotiv Zagrebet ejtette ki. A sikertörténet az Atlético Madrid ellen íródhat tovább. A sorozat másik „fekete lova” a Bradarac. A belgrádi klub felnőttcsapata mindössze a negyedosztályban szerepel, az utánpótlása viszont remekel. Bár tegyük hozzá, a szerb bajnokcsapatnak eddig grúz, illetve izraeli ellenfélen kellett túljutnia. Kíváncsian várhatjuk, mire megy a Manchester United fiataljai ellen.
Szoboszlai Dominik (b) négy meccsen négy assziszttal segítette csapatát ősszel Forrás: Wikimedia
Szoboszlai Dominik (b) négy meccsen négy assziszttal segítette csapatát ősszel Forrás: Wikimedia
Hasonlóan a Nyitra U19-es együttesére sem vártak egetrengető feladatok az ősszel, macedón és fehérorosz riválist búcsúztatott a szlovák gárda, hogy a Feyenoorddal csapjon össze februárban. A skandináv térséget a norvég Molde fiataljai képviselik majd, miután sem az UC Dublin, sem a kisinyovi Zimbra nem okozott nekik számottevő gondot. A Monaco ellen vélhetően nehezebb dolguk lesz. Érdekesség, hogy az izlandi utánpótlásbajnok Breidablik is elindulhatott a sorozatban, de a zöldmezes klubok párharcát a Legia Varsó nyerte. A tavaszt azonban a lengyelek sem élték meg, miután a Schön Szabolcsot és Horváth Olivért is foglalkoztató Ajax elütötte őket a nyolcaddöntőtől. És ha már magyarok: Szoboszlai Dominik a salzburgiak összes Ifjúsági Liga-mérkőzésén szerepet kapott, és négy mérkőzésen adott négy gólpasszával tevékeny részt vállalt az őszi menetelésből. Az osztrák együttesre a Sporting vár február elején. Folytatódik tehát a sorozat: a legjobb nyolc bajnokcsapat méri össze tudását a BL-ág csoportkörének második helyezett együtteseivel. Fontos, hogy a párharcok egy mérkőzés alatt dőlnek el, a bajnoki ágról érkezett együttesek a házigazdák. A tét pedig a tizenhat közé jutás.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, PÁRHARCOK A LEGJOBB TIZENHAT KÖZÉ JUTÁSÉRT Február 6. Internazionale (olasz)−Szpartak Moszkva (orosz) FC Nyitra (szlovák)−Feyenoord (holland) Ajax (holland)−Paris Saint-Germain (francia) Február 7. Zseljeznicsar (bosnyák)−Atlético Madrid (spanyol) FK Krasznodar (orosz)−Real Madrid (spanyol) Salzburg (osztrák)−Sporting CP (portugál) Molde FK (norvég)−AS Monaco (francia) Brodarac (szerb)−Manchester United (angol)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.