UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-01-13 18:37

Nagycsaládmodell

Nullától tizennégy éves korig – jelölte meg tréfásan az alsó és a valóságnak megfelelő felső korhatárukat a hokipalántáknak Balogh Tibor, a sokszoros válogatott kapus, aki a nyolcvanas évek közepét követő hosszabb kényszerszünet után 2011 óta áll ismét a KSI SE jó hét esztendeje újjáalakított jégkorongszakosztályának az élén.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu„Hat-hét sráccal vágtunk neki, ma pedig már százhúsz gyerek jégkorongozik nálunk. Pontosabban a Sopron úti általános iskola korcsolyázni nálunk tanuló elsőseivel-másodikosaival együtt összesen úgy kétszázan vannak a rendszerben. Minden korosztályban van csapatunk, és egyre jobb eredményeket érünk el” – bocsátotta előre a lényeget Balogh Tibor, a KSI SE szakosztályvezetője, aki megemlítette, hogy mások mellett KSI-nevelés a már a felnőtt női válogatott kapusaként is bemutatkozott, 18 esztendős Hodos Piroska is. A cél azonban nem csupán – sőt Balogh filozófiáját tekintve korántsem kizárólag – a sportági utánpótlás-nevelés. Ennél többről, másról is szó van: „Jómagam háromféleképpen csoportosítom a nálunk lévő gyerekeket. Van, aki élsportoló szeretne lenni, a szülők is ezt támogatják, nekik tehát ehhez az igényhez illeszkedő szolgáltatást próbálunk nyújtani. Aztán akad olyan gyerek, aki kvázi hobbisportoló, amikor tud, ott van az edzésen, de a szülő nem annyira erőlteti. És van a harmadik, nevezzük extrémkategóriának, olyan gyerekekkel, akiknek mi lényegében egészségügyi segítséget nyújtunk. Róluk biztosan tudjuk, hogy nem lesz belőlük jégkorongozó, mert mondjuk mozgásszervi rendellenességgel születtek. Persze azért kimondtuk: azt, aki élsportoló akar lenni, a többiek nem akadályozhatják ebben. Vagyis elsőbbséget élvez a versenysport, de az említett háromféle foglalkoztatásnak szerves egységben kell megmaradnia.”

„Mi soha nem törekszünk arra, hogy más egyesületektől hozzunk el játékosokat…” A képen Tibi bácsi és a srácok
„Mi soha nem törekszünk arra, hogy más egyesületektől hozzunk el játékosokat…” A képen Tibi bácsi és a srácok
A KSI SE tehát több aspektusból is nevelőklub, amire Balogh Tibor újabb szempont említésével is ráerősített: „Mi soha nem törekszünk arra, hogy más egyesületből hozzunk el játékost, ugyanakkor a hét év alatt elértük, hogy igazán családias hangulat uralkodik a klubban. Egyenesen megható volt, hogy a taopályázatokban még olyan szülők is a segítségünkre siettek, akiknek amúgy már régen nem hokizik nálunk a gyerekük.” Ami magát a KSI-jégkorongot illeti, az U8-as és az U10-es korosztályba tartozóknak rendszeresek a tornák, de az eredmények még nem annyira lényegesek. Sokkal inkább a játékon van a hangsúly, míg az U12-esek és az U14-esek már bajnoki rendszerben hokiznak. „Az egyéni képzés mellett persze a csapatsikerek is fontosak, az U12-esek tavaly egyetlen vereséget szenvedtek csupán a második vonalban, s a szintén a korosztályos bajnoki B csoportban szereplő U14-esek is megállták a helyüket. Utóbbiakkal volt olyan meccsünk, amikor az ellenfél 7–2-es vezetéséről fordítottak, s nyertek végül 9–8-ra a srácok. Klassz, összetartó brigád az övék” – így Balogh Tibor, akitől megtudtuk, létezik messzebbre mutató elképzelés is a szakosztályban annak érdekében, hogy ne érjen véget a KSI-s pályafutás 14 éves korban. „Ha a létesítménygondunkat meg tudjuk oldani, akkor szeretnénk megtartani a saját játékosainkat, legalább a tizennyolc éves korukig. Megállapodás még nincs, de lehetőségek kínálkoznak, akad titkos kérőnk is, aki az álmunkat valóra is válthatja. De még ne kiabáljuk el a dolgot!” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.