UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-01-21 14:29

Amerikai szemmel

Az egyik leghíresebb amerikai sportportál videót készített Tóth Orsolyáról az U18-as Európa-kupán aranyérmet nyert magyar 3x3-as válogatott legjobbjáról. Ebben az NBA sztárjaihoz hasonlítják a 17 esztendős magyar játékost, és az egyik legjobb fiatal kosárlabdázóként említik. Tóth Orsolya a hízelgő összehasonlítás ellenére, először itthon szeretne igazi sikereket elérni.

UP-info – utanpotlassport.hu Tóth Orsolya a tavalyi debreceni U18-as 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokságon (Európa-kupa) minden díjat vitt, amit lehetett. Aranyérmet nyert a magyar csapattal, ő lett a torna legértékesebb játékosa, beválasztották az All-Star csapatba, de a pontkirálynői címet sem adta másnak. Mindezt 16 évesen. Nem csoda, ha híre, még a tengerentúlra is eljutott, s az egyik amerikai sportportál, a Bleacher Report a földkerekség egyik legjobb fiatal sportolójának nevezte.

Tóth Orsolya Debrecenben minden díjat elnyert Forrás:FIBA
Tóth Orsolya Debrecenben minden díjat elnyert Forrás:FIBA
„Úgy kezeli a labdát, mint Harden, a mozdulatai pedig olyanok Melóé” – olvasható annak a videónak a bejátszásában, amelyben a magyar játékos legszebb pillanatait idézik fel a fenti kijelentés megerősítéseként. Kaphat-e nagyobb dicséretet kosárlabdázó, mint hogy éppen Amerikában a Houston Rockets sztárjához, James Hardenhez, illetve az Oklahoma City Thunder egyik legjobbjához, Carmelo Anthonyhoz hasonlítják? Aligha. A videóban a Vasas Akadémia játékosának edzőjét, Földi Attilát és Tóth Orsolyát egyaránt idézik. A mester szerint tanítványa először Magyarországon szeretne sikereket elérni, s csak azután tervez esetleg tengerentúli karriert. A most már 17 esztendős kosaras, az edzőjével teljes összhangban, azt nyilatkozta, hogy pillanatnyilag számára az a legfontosabb, hogy csapatával megvédje tavalyi címét, és a magyar válogatottal olimpiai bajnok legyen. Hosszútávon persze ezek a tervek egyáltalán nem mondanak egymásnak ellent. Sőt. Ami pedig a tengerentúli álmokat illeti, talán nem vagyunk túlzóak, ha azt jósoljuk: hamarosan eljön az idő, hogy Tóth Orsolya személyesen is bemutathatja játéktudását a tengeren túl. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon