UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-02-03 22:28

Szenzáció Szerbiában

Egész napon nyújtott parádés vívásával a 18 éves Farkas Csaba nyert egyéniben a junior párbajtőrözőknek a szerbiai Sabacon (vagyis Szabácson) zajló világkupaversenyén. A Balaton Vívóklub versenyzője – aki egyébként a hazai ranglista kilencedik helyezettje – többek között legyőzte a korosztályos világelső cseh Jakub Jurkát is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Február első hétvégéjén tartják a junior párbajtőrözőknek az utolsó nemzetközi erőpróbát a korosztályos Európa- illetve világbajnokság előtt. A fiúk a szerbiai Szabácson, a lányok Pozsonyban versenyeztek a márciusi szocsi kontinensviadal előtt.

Farkas Csaba (középen) és Koch Máté (balról a második) a dobogón Forrás: hunfencing.hu
Farkas Csaba (középen) és Koch Máté (balról a második) a dobogón Forrás: hunfencing.hu
S bár a lányok is időnként a dobogóra értek az elmúlt hónapokban, elsősorban a fiúk között várhattunk fényesebb magyar sikereket, elvégre a szerbiai verseny előtt már három fiatal (Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Nagy Dávid) is szerzett érmet a mostani évadban vk-állomáson. Azt viszont talán kevesen gondolták, hogy az utolsó viadalon egyéniben két újabb medált az eddigiek mellé tesznek a fiúk. Pedig így történt. Koch Máté a csoportkör alapján a főtáblán az első kiemelést kapta, s ezt a lehetőséget kihasználva remekül menetelt egészen az elődöntőig, ahol csak a francia Luigi Middleton állította meg. A Vasas 18 esztendős vívója a még így is nagyszerű harmadik helyet gyűjtötte be. A még nagyobb szenzációt viszont a Balaton Vívóklub versenyzője, Farkas Csaba biztosította. A kvalifikáció során a második kiemelési helyet megszerzett párbajtőröző hatalmas meglepetést okozott egész napos teljesítményével, ugyanis veretlen maradt, vagyis aranyérmet szerzett. A hazai ranglista kilencedik helyezettje a csoportkörben vívott mérkőzéseket is beleszámítva tizenháromból tizenhárom asszót nyert meg.   Farkas a parádés menetelése közben többek között 15:12-re legyőzte a 2017/18-as évadban már több vk-versenyt nyert, világranglista-vezető cseh Jakub Jurkát is. A fináléban pedig a Koch Mátét kiejtő Middletont múlta felül 15:10-re. A válogatott szövetségi kapitánya, Eitner Kinga tanítványa így az ötödik magyar párbajtőröző lett a mostani szezonban, aki érmet nyert és Andrásfi Tibor után a második, aki az elsőséget szerzett vk-versenyen. Az Eb-, illetve vb-részvétele viszont így sem garantált, miután csak a hazai rangsor első négy helyezettje utazhat Szocsiba, illetve Veronába. Ezeket a sorokat olvasva, ha a csapat összetételét még nem is, annyit mindenképpen megállapíthatunk, finoman szólva sem lesz gyenge a fiú junior párbajtőrcsapat az év legfontosabb eseményein. A lányok pozsonyi viadalán Muhari Eszter szerepelt a legjobban, a Budapest Honvéd versenyzője a nyolcaddöntőben a román Bianca Beneától kapott ki. Vasárnap a fiúk és a lányok is a csapatversennyel folytatják a világkupát.

FIÚ JUNIOR PÁRBAJTŐR VILÁGKUPAVERSENY, SZABÁCS (SZERBIA) Nyolcaddöntő: Koch Máté–Buzzacchino (olasz) 15:14, Farkas Csaba–Raulo (francia) 15:11 Negyeddöntő: Koch–Philippe (francia) 15:5, Farkas–Temiryaev (amerikai) 14:13 Elődöntő: Farkas–Jurka (cseh) 15:12, Koch–Midelton (francia) 13:15 Döntő: Farkas–Middleton (francia) 15:10 Végeredmény: 1. Farkas Csaba, 2. Middleton (francia), 3. Koch Máté és Jurka (cseh), …21. Bende Bence, …29. Majnik Roland, …31. Andrásfi Tibor, …33. Nagy Dávid, 40. Bányai Botond, …106. Debnár Gergely, …126. Csere Bence, …139. Osman-Touson Maruán, …146. Cziráki Bálint LEÁNY JUNIOR PÁRBAJTŐR VILÁGKUPAVERSENY, POZSONY Nyolcaddöntő: Muhari Eszter-Benea (román) 10:15 Végeredmény: 1. Bozza (olasz), 2. Keszajeva (orosz), 3. Benea (román) és Nabeth (francia), …11. Muhari Eszter, …26. Ladányi Nelli, …31. Büki Lili, …41. Kolczonay Borbála, …45. Kazár Dóra, …48. Gnám Tamara, …50. Dékány Kinga, …67. Petri Renáta, …75. Kardos Edina, 76. Fekete Laura, …111. Borsody Emma, …127. Nagy Kinga

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.