UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-02-17 18:59

Szerencsével szövetségben

A magyar fiúválogatott mellé szegődött a szerencse Franciaországban az U16-os fedett pályás csapat Európa-bajnokságon. Szombati ellenfelük, a bolgár válogatott legjobb játékosa nélkül állt fel az egyesekre. Gulyás István játékosai kihasználták a váratlan lehetőséget, és mindkét egyes mérkőzést megnyerve hozták a találkozót. Vasárnap az ötödik helyért a kontinens egyik legerősebb együttese, Oroszország ellen lépnek pályára.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A magyar fiúcsapatnak kellemes meglepetéssel folytatódott szombaton Franciaországban, a fedett pályás U16-os csapat Európa-bajnokság. Együttesünk soron következő ellenfele, Bulgária a legjobb játékosát, Antoni Genovot nem nevezte az egyes mérkőzésekre. A bolgár kapitány, Radoszlav Lukaev pillanatig sem titkolta elégedetlenségét játékosával szemben a spanyolok elleni, vesztes találkozót követően. A torna legjobb ranglistás helyezésével rendelkező, kiváló teniszező azonban nem a vereség miatt vesztette el mestere bizalmát. A szakember fegyelmi okokból büntette játékosát, aki szerinte a bolgár válogatott mezéhez méltatlanul viselkedett.

Velcz Zsombor két szettben nyert a bolgárok ellen Forrás: tenniseurope
Velcz Zsombor két szettben nyert a bolgárok ellen Forrás: tenniseurope
„Megértem kollégámat, a helyében én is pontosan így cselekedtem volna – kommentálta a történteket Gulyás István, a magyar U16-os válogatott szövetségi edzője. – Fiatal játékosokkal dolgozunk, ezért a mi esetünkben nem az eredmény a legfontosabb. Elsősorban arra kell megtanítanunk őket, hogy minden helyzetben sportszerűen viselkedjenek, és amikor válogatott mérkőzésről van szó, akkor bizony száz százalékosan tegyék oda magukat. Mindegy, ki milyen nagy sztárnak érzi magát már ebben a korban, itt a csapatról és az ország színeinek képviseletéről van szó. Ugyanakkor sajnálom is a bolgár kollégát, hiszen a döntésével a mi kezünkbe adta a mérkőzést, de hosszútávon mindenképpen őt igazolja az idő.” A bolgár elsőszámú játékos kiesésével tehát már a mérkőzés előtt felborult a papírforma, s egyből a magyar csapat lépet elő esélyessé. Márpedig ha a szerencse valaki mellé szegődik, azt nem szabad elüldözni. Tudta ezt Velcz Zsombor is, aki nagyszerű első szett után, csak a másodikban bizonytalanodott el egy picikét, de három breakhátrányból is visszajött, és végül két játszmában hozta a mérkőzést. A bolgárok második számú játékosa lépett ezt követően pályára Fajta Péter ellen, ami úgy tűnt, a magyar fiút lepte meg jobban. De az is lehet, hogy Ivan Penev mindenképpen élni akart a váratlan lehetőséggel, s láthatóan erőn felül teljesített a meccs elején. Meg is nyerte az első szettet, ám Péter sem hagyta magát, derekasan visszajött, s a harmadikban már ő volt a magabiztosabb. A két egyes megnyerésével el is dőlt javunkra a mérkőzés sorsa, így a pároson már semmi sem múlott. „Örülök neki, hogy Peti ilyen harcosan vissza tudott jönni, ez jobb, mintha valaki már az elején elbízza magát, de a legjobb az lenne, ha a találkozó első percétől az utolsóig ő irányítaná a mérkőzést – értékelt a győzelem után Gulyás. – De hát ez az a korosztály, amelyik testi felépítésében már nagyon felnőttnek néz ki, ám fejben még nem elég érett. Azért vagyunk itt, hogy ezeket a dolgokat megtanulják. Jó lett volna a párost is megnyerni, de a fiúk kicsit leültek a simán megnyert első szettet követően, a bolgárok pedig ettől vérszemet kaptak. Ráadásul itt már Genovnak is játszania kellett, hiszen a második számú játékos mindent kiadott magából Peti ellen, így erősödtek az egyesekhez képest. Tanulásról beszéltem, s nem is hiába, vasárnap az oroszok ellen lesz mit ellesnünk. Szerencsétlen volt a sorsolásuk, hogy már az első körben a franciák ellen játszottak, pedig ennek a két csapatnak kellett volna a döntőt vívnia. A mai győzelemnek tehát nagyon örülünk, holnap pedig a kontinens egyik legjobbja ellen mérkőzhetünk az ötödik helyért. De hát ezért jöttünk. Tanulni és tapasztalatot gyűjteni.

Winter Cup, fedett pályás U16-os csapat Európa-bajnokság Fiúk, Ronchin (Franciaország). Az 5.-8. helyért: Magyarország−Bulgária 2–1. Velcz Zsombor−Veszelin Kiszelkov 6:3, 7:5, Fajta Péter−Ivan Penev 1:6, 6:4, 6:2. Buzonics Dominik, Velcz Zsombor−Antoni Genov, Veszelin Kiszelkov 6:0, 3:6, 7:10

Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.