- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Rekordokra éhesen

Bognár Domokos − utanpotlassport.hu [1]  Másfél éve már annak, hogy Illovszky Dominik a felnőtt országos bajnokság döntőjében 10.59-es korosztályos világcsúccsal ezüstérmet szerzett – mindössze 14 évesen. Az ifjú ígéret azóta is szorgosan edz, de időközben más kötelességeknek is eleget kellett tennie.

„A múlt évem nem sikerült túl fényesen, kisebb sérülésekkel bajlódtam és a tanulásra is több időt kellett fordítanom, ami nem feltétlenül volt baj, sőt… Viszont így a versenyeken nem nyújtottam kiemelkedőt, amit idén megpróbálok többszörösen is pótolni.”

Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiát tekinti az év fő eseményének [2]

Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiát tekinti az év fő eseményének

A Mol támogatottja az idén több világversenyen is a dobogós helyezést, illetve az egyéni csúcs megjavítását célozza meg. Nem lesz könnyű dolga, a felnőttmezőnyhöz közeledve ugyanis jóval „sűrűbb” a nemzetközi élvonal.

„Jelenleg nem versenyzem, kicsit vissza kell fognom magam, mert nagyon hosszúra nyúlik a szezon. Lesz ifjúsági Európa-bajnokság Győrben, azután jön a felnőtt Eb Berlinben, végül pedig októberben az év számomra legfontosabb eseménye, az argentínai ifjúsági olimpia. Ott mindenképpen szeretnék dobogóra állni. Tűkön ülök, hogy végre elkezdődjék az idény, de egyelőre a felkészülésnél tartok, úgyhogy még türelmesnek kell lennem.”

Október óta új edzővel készül, sokévnyi közös munka után hagyta el a hajdani kiváló sprintert, Könye Irmát, mert úgy érezte, megújulásra van szüksége. Klubot nem váltott, új edzőjével, Karlik Pállal továbbra is a Budapesti Honvédban készül a szezonra.

Jól érzi magát a Tüzér utcában, és meggyőződése, hogy hasznára válik az edzőcsere:
„Nem lehet több olimpiai ciklust ugyanazzal a trénerrel végigdolgozni. A szakmai fejlődésemhez már ilyen fiatalon is szükségem van más edzésformákra; másik szakemberrel teljesen más ingerek érnek, ami újabb motivációt adhat. Karlik Pállal az ősszel kerestük meg egymást, és hamar megtaláltuk a közös hangot. Annyiban mindenképpen hasonlít Irma nénihez, hogy ő sem hajszol túl az edzéseken.”

Dominik figyelmét nagyrészt az idei esztendő köti le, de nem felejti el, hogy néhány év múlva szintet kell lépnie, és a bombaerős felnőttmezőnyben kell megmutatnia: képes a továbbfejlődésre.

„Próbálok mindig az adott évre összpontosítani, persze közben a fejemben motoszkál a távolabbi jövő is. A felnőttek között a legnépszerűbb számban, száz méteren szeretném megmutatni magamat a leginkább, de természetesen a fedett pálya legrövidebb távjáról, a hatvan méterről sem teszek le, már csak azért sem, mert a rajtolást kifejezetten szeretem. És az hatvanon még többet számít, mint százon.”

A Mol Új Európa Alapítvány támogatását Dominik külföldi edzőtáborokra használja fel, mivel télen meleg éghajlaton, ideálisabb körülmények között készülhet, mint idehaza.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN [3]a sportági aloldalunkon.