UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2018-02-19 18:38

Mit hoz a konyhára Zalán nyugalma?

Hivatalosan is megkezdődik a 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokság kedden a győri Audi Arénában. A fiatalok már az első napon a figyelem központjában lesznek, de egészen szombat estig versengenek az új szabályok miatt meghosszabbított programban. Dobogós helyezésre leginkább az igen erős fiú puskás csapat esélyes. Pekler Zalánra hárul most legnagyobb teher, ám ő nem izgulós, teljesen ki tudja zárni verseny közben a külvilágot.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Kvótaszerzés nélkül zárult le a sportlövők ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenye vasárnap este Győrben. Szomorkodásra azonban nem sok idejük maradt a magyar fiataloknak, hiszen a Rába-parti városban hihetetlen gyorsasággal pörögnek tovább az események. Kedden reggel megkezdődik a 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokság, mégpedig a juniorok főszereplésével, akik szombat estig érdekeltek lesznek a versengésben. S hogy miért ilyen sokáig? Erre a kérdésre az új lebonyolítási rend adja meg a választ: mostantól külön rendezik a csapatversenyeket, amely ebben a formájában alaposan megnyújtja a programot. Ugyanakkor ez lesz az első világverseny, amelyen már a nők és a leányok, a férfiakhoz, illetve fiúkhoz hasonlóan hatvan lövést adnak le, ami szintén plusz időt igényel. A szervezőbizottság azonban felkészült a kihívásra és a két éve Győrben sikeresen megrendezett kontinensviadal tapasztalatait is felhasználva várja a népes és igen erős mezőnyt. A győri junior Európa-bajnokság a hazai utánpótlás szempontjából mérföldkőnek ígérkezik, hiszen a korábbi évek két fiatal húzóembere, Major Veronika és Péni István idén átlépett a felnőtt korba, az ő eredményeikre tehát már nem lehet számítani. Most kaphatunk először választ arra a kérdésre, hogy a helyükbe lépők felnőttek-e a már a vezérszerephez. Akire a legnagyobb figyelem összpontosul, az természetesen a tavalyi tűzfegyveres korosztályos kontinensviadal győztese Pekler Zalán. A komáromi puskás fiú ráadásul pillanatnyilag az egyetlen magyar fiatal, aki kvótát szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Igaz, nem vasárnap Győrben, hanem még nyáron, az emlékezetes bakui Eb-n, ahol az első selejtezőt rendezték.

Pekler Zalán az ifjúsági olimpiai kvótával a zsebében nyugodtan készült a junior Eb-re Fotó: Róth Tamás
Pekler Zalán az ifjúsági olimpiai kvótával a zsebében nyugodtan készült a junior Eb-re Fotó: Róth Tamás
− Nem vagyok túl izgulós, de tényleg örülök, hogy most csak a kontinensviadalra kell koncentrálnom, és nem kellett vasárnap kvótáért is lőnöm – osztotta meg honlapunkkal az Eb előtti érzelmeit. – Nagyon sajnáltam a többieket, láttam, mennyit idegeskedtek, vélhetően azért nem sikerült megszerezniük a részvétel jogát. A hazai pálya tényleg lehet hátrány is bizonyos esetekben, engem azonban egyáltalán nem zavar, nem foglalkozom a kérdéssel. Amikor versenyzek, csak arra figyelek. A külvilágot egyszerűen kizárom. Hogy ez velem született adottság vagy ilyenné váltam, nem feszegetem, jó ez így. Nagyon vártam az Eb-t, és örömmel vágok a küzdelmeknek. Nemcsak az egyéninek, de a csapat-, sőt a vegyes csapatversenynek is. Utóbbit is nagyon szeretem. Pekler Zalán pedig – úgy tűnik – nemcsak szereti a közös versengést, de jó csapatember is. Vasárnap elsők között próbálta vigasztalni Gáspár Lalitát, aki egyetlen hellyel csúszott le az ifjúsági olimpiáról. Majd amikor az angyalföldi puskás leány már kicsit megnyugodott, akkor is hűségesen kísérte az Audi Aréna folyosóján. De nemcsak azért, mert a junior Eb-n, a vegyes puskás csapatban párt alkotnak, de mert Pekler Zalán valóban komolyan gondolta, hogy jó csapatember. A juniorok versengésében egyébként a fiú puskások együttese tűnik magyar szempontból a legesélyesebbnek. Pekler Zalán és Vas Péter nemzetközi szinten is tapasztalt és eredményes versenyzők, akiknek az egyéni küzdelmekben is teremhet babér. Az újonc Hammerl Somával kiegészülve, csapatban reális igény velük szemben az éremszerzés. De hasonlóan dobogós álmokat szövögethetnek a puskás lányok is, ráadásul mindannyian jó felkészülést hagytak maguk mögött az elmúlt hetekben, s a pisztolyos lányok esetében is bejöhet a döntő. Az Európa-bajnokságon a futócéllövők is lőállásba állnak, ám amióta lekerült az olimpiák műsoráról, az érdeklődés igencsak megcsappant iránta. Nemzetközi szinten ez a visszaesés jobban érzékelhető, itthon azonban még mindig van annyi versenyző, hogy abból megbízható válogatottat lehessen összeállítani. „Problémamentes felkészülés áll a juniorválogatottak mögött, nagyon bízunk abban, hogy döntős helyeink lesznek, a legjobbak pedig éremre is esélyesek. Neveket azonban semmiképpen sem mondanék... Azt szeretném, ha mindenki felszabadultan versenyezne, és a tudása legjavát adná” – összegezte reményét az utánpótláskorú versenyzőkért felelős sportági koordinátor, Joó Éva.

10 méteres légfegyveres junior Európa-bajnokság, Győr A magyar csapat: Fiúk. Puska: Pekler Zalán, Vas Péter, Hammerl Soma. Pisztoly: Geier Dániel, Polgár János, Nagy Máté. Futócél: Sándor István, Mácsek Áron, Haris Ferenc Lányok. Puska: Gáspár Lalita, Toma Dorina, Dénes Eszter. Pisztoly: Egri Viktória, Nagy Vivien, Komáromi Krisztina Panna. Futócél: Csányi Borbála, Nagy Viktória, Palánki Klaudia Puska vegyes csapat: Gáspár Lalita és Pekler Zalán; Toma Dorina és Vas Péter Pisztoly vegyes csapat: Egri Viktória és Geier Dániel; Nagy Vivien és Polgár János

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.