- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A foci csak második

Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu [1] Czagány Dóra, az MTK Budapest 19 éves karatékája ezüstéremmel tért haza az oroszországi Európa-bajnokságról. „Mivel az októberi világbajnokság nem sikerült, a szocsi Eb előtt még inkább hajtott a vágy, hogy aranyérmes legyek, de a második hellyel is boldog vagyok – bocsátotta előre. – Úgy vágtam neki, hogy irány a dobogó teteje, ami sajnos nem jött össze, az Európa-bajnokság azonban egészében jól sikerült. Már három ilyen döntőm volt, és megint alulmaradtam, ezért ott és akkor kicsit kétségtelenül dühös voltam, de nagyon örülök így is.”

Czagány Dóra (balra) a korosztályos világversenyeken halmozza az érmeket Forrás: MTK Budapest [2]

Czagány Dóra (balra) a korosztályos világversenyeken halmozza az érmeket  •  Forrás: MTK Budapest

De vajon mi hiányzott az Európa-bajnoki címhez?

„Talán fejben kellett volna jobban ott lennem, még összeszedettebben küzdenem… Ha rögtön az első négy meccs után van a döntő, szerintem sokkal jobban ment volna. Ám jött a szünet, és kicsit leültem. Aztán viszont sikerült fölpörögnöm, de a döntőben ennek valahogy mégsem vettem hasznát, és kettő–nullás vereség lett a vége.  Igazságos végeredmény született… – hangzott az őszinte és önkritikus válasz, amely így folytatódott: – Ezzel a szerb lánnyal már találkoztam korábban, és akkor is ő nyert, szintén kettő–nullra.”

Abban maradtunk, a harmadik tatamirandevújukon meglesz a győzelem.  Amelynek a kapujába számos alkalommal jutott már el, ismeri az oda vezető utat, s megvan a bevált rituálé is.

„Már előző este hangolódni szoktam a másnapi versenyemre, többnyire zenehallgatással. Reggel is a zene segít, ilyenkor még elmegyek sétálni, kiürítem az agyamat, s tiszta fejjel már csak a versenyre összpontosítok. Az első fellépésem előtt egy órával kezdem a bemelegítést, ez mindig így van, s nagyjából tíz perc után már érzem, hogy milyen formában vagyok, mit várhatok magamtól.”

A közbevetésre, hogy Szocsiban hogy állt ezzel, így felelt:
„Nagyon jónak éreztem az ütéseimet, tudtam, hogy jó leszek.”

Elmondta, hogy nem babonás, nincsenek különc szokásai, a nemzetközi mezőnyt pedig régóta jól ismeri, a vetélytársakat illetően képben van:
„Az Eb-n is úgy voltam vele, nem számít, ki az ellenfél, nagyjából mindegy volt, melyikük jön.”

Az idei esztendő egyébként nemcsak a korosztályváltás miatt ígérkezik nehezebbnek Dórának, aki azért, mert február 28-án betölti a 19. életévét, nem indulhat az októberi argentínai ifjúsági olimpián…

„Sajnos, nem indulhatok Buenos Airesben, pedig jó lett volna. Így marad a felnőttolimpia, szeretnék eljutni már Tokióba is, ahol akármilyen színű éremmel beérném” – mondta, azt sem hallgatva el, hogy nagyjából négy-öt esztendőt tervez még a versenykaratéban, de biztos benne, hogy hobbiszinten utána is folytatja kedvenc küzdősportját. A középpontban most még teljes mértékben a karate áll, amelyet hatéves kora óta űz, s ki is tartott végig mellette, bár a kezdeti dzsesszbalett után a futball szintén nagy kihívást jelentett.
„Nagyon szerettem focizni is, ha nem karatéznék, akkor most lehet, hogy labdarúgó lennék” – pontosított Dóra, aki májusban, közvetlenül a felnőtt Európa-bajnokság előtt érettségizik angol-francia tagozatosként a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, de addig még versenyek is várnak rá jócskán.

„A Mol-támogatás ezért is kell nagyon, mert az utazásokban rengeteget segít; abban, hogy eljussak a különféle versenyekre.”

Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN [3] a sportági aloldalunkon.