UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-02-23 23:27

Ivett kitett magáért

Tóth Ivett bőrszerkós rövid programja jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki: akiknek nem tetszett, például az NBC riportereinek, azok kaptak hideget-meleget a közösségi oldalakon. A tizenkilenc éves sportoló összességében kitett magáért, a 23. helye értékes eredmény, noha nem mérhető az éremhalmozó sikersportágaink mércéjével. A műkorcsolyázás női egyéni bajnoka az orosz Zagitova lett, akit a kűr előtti edzésén a WADA ellenőrei vegzáltak – a történteket jegyzetírónk nem hagyta szó nélkül.

Munkatársainktól – utanpotlassport.hu Bár a napot még mindig az első magyar téli olimpiai arany ünneplése hatotta át, amelyet a rövid pályás gyorskorcsolya 5000 méteres váltójában szerzett meg a csapat, soraiban a 19 éves Liu Shaoanggal, Pjongcsangban folytatódott az ötkarikás program. Például a női műkorcsolyázók kűrjével, a szereplői között az ugyancsak 19 esztendős Tóth Ivettel, aki hamar – és joggal – közönségkedvenc lett idehaza.

Tóth Ivett a kűr közben Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Tóth Ivett a kűr közben Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A rövid programban elért helyezéséből adódóan a verseny elején, hatodikként mutatta be a kűrjét. Noha a rövid programban elrontotta a Lutzot, így is az internet sztárja lett, nemcsak itthon, de külföldön is, mivel az AC/DC-re bőrszerkóban előadott programja egyedinek és különlegesnek számít a többségében komolyzenére futó versenyzők között. A közösségi oldalakon nagy nemzetközi visszhangja volt a bőrszerkós gyakorlatnak. Az NBC kommentátorpárosának, Tara Lipinskynek és Johnny Weirnek kifejezetten nem tetszett a formabontó előadás, de a netes felhasználók egyként álltak ki Ivett mellett. A tévés szakújságírókkal szemben a The New York Times sportújságírója egyenesen az új kedvencének nevezte a magyar leányt, aki szerinte ájulás szélére kergette az idősebb bírákat. Thunder Levin író szerint az NBC-nek ki kellene rúgnia a két kommentátort, akik egyenesen lehúzták a magyar műkorcsolyázó produkcióját. „Ez a lány frissességet hozott a sportágba” – méltatta a Twitteren Ivettet. A tévés Jerry Steffen pedig azt twittelte, hogy a szakkommentátor a dalszöveg miatt nem szerette az AC/DC zenéjét, pedig Tóth Ivett az előadásával szétszedte a házat. „Izgalmas volt, egyedi és élvezetes! Gyerünk, kicsi lány!” Ivett Georges Bizet Carmenjének a zenéjére koreografált kűrt (szolid piros ruhában) már örömjátéknak tekintette, és habár azzal sem volt végül maradéktalanul elégedett, mivel a forgásokban és a lépéssorokban is akadtak hibák, és el is esett, a Nemzeti Sportnak elmondta: örül, hogy nem rontott nagyot az ugrásokban (egy szimplája sem volt), de ezúttal is benne volt az érzés, hogy ha megpróbálná még egyszer, akkor jobban sikerülne. Megtartotta a rövid programmal elfoglalt 23. helyet, de azt is csodaként élte meg, hogy egyáltalán elutazhatott Pjongcsangba a sérüléssel, majd hosszas visszarázódással nehezített szezonban, és örök emlék marad neki az olimpia. Egyelőre csak rövid távú céljai vannak, mint például az érettségi, de nem tartja lehetetlennek, hogy négy év múlva Pekingben is indul. Tóth Ivett összességében kitett magáért Pjongcsangban. Azt külön érdemként tesszük hozzá, hogy a sportolók végeláthatatlan tömegében egyéniség tudott lenni.
Alina Zagitova, a női műkorcsolyázás orosz olimpiai bajnoka Fotó: Internet
Alina Zagitova, a női műkorcsolyázás orosz olimpiai bajnoka Fotó: Internet
Az olimpiai aranyat végül a 15 éves, orosz Alina Zagitova nyerte el. Friss Európa-bajnokként világrekordot jelentő pontszámot kapott a rövid programban, az első helyét pedig megtartotta az elmúlt két világbajnokság győztese, a szintén orosz, 18 esztendős Jevgenyija Medvegyeva előtt. Ami szinte hihetetlen: századra ugyanannyi, 156.65 pontot kaptak mindketten a kűrjükre. Zagitova a mezőny legfiatalabbjaként végzett az élen: 2002 májusában született, 2002-es születésű rajta kívül mindössze egy volt még a harminc fős mezőnyben. Igazi ugrógépnek tartják, az egyetlennek, aki a jelenlegi mezőnyben felveheti a versenyt Medvegyevával. Sokak szerint kizárólag az ugrásokban jobb (ami persze nem elhanyagolható), és a műkorcsolya elatletizálódását mutatja, hogy nyerni tudott. A Guardian például azt írta: ha megmutatnák kettejük kűrjét az előző pontozási rendszer szakértőinek, valószínűleg nem értenék, miért nem Medvegyeva nyert. A nagyon ifjú bajnoknő előzőleg kellemetlen helyzetbe került: a WADA-ellenőrök mintha túlspilázták volna a szerepüket. Jegyzetírónk fel is emeli a szavát…

WADA-vadulás Jancsó Kornél Alina Zagitova a kűrjére való ráhangolódást segítő, hétfői edzésen megtapasztalhatta a WADA sajátos szigorát. Történt, hogy az esti tréninget megelőzően váratlanul WADA-emberek bukkantak fel, s adták ki a rigorózus ukázt: tessék mintát adni, de azonnal. A vérvétel rendben lezajlott, a vizeletadással azonban gond támadt: Zagirova órákon át képtelen volt vizsgálati anyagot produkálni, pedig annyi vizet megivott, amennyit talán máskor egy hét alatt. Eljött az este hét óra, a hivatalos edzés ideje, s hősnőnk – mivel meg akarta nyerni az olimpiát – kikorcsolyázott a jégre, mert hát gyakorlás nélkül ugye azért nem olyan egyszerű. Talán öt percet töltött a jégen, amikor a WADA-emberek leparancsolták onnan, ráripakodva: most aztán már tényleg tessék vizeletet szolgáltatni! Minden jó, ha jó a vége, mondhatnánk, a teszteléshez kellő összes minta végül csak meglett, a WADÁ-sok a jól végzett munka örömével távozhattak a helyszínről, na meg azzal a megnyugtató érzéssel: velük aztán nem tud kibabrálni egy még oly ravasz, a társaihoz hasonlóan nagyon is doppinggyanús orosz fruska, aki órákig képes kitérni az újabb mintaadás elől, hogy aztán (kis)dolgavégezetlenül holmi edzésbe meneküljön. Hogy lehetett volna a WADA-procedúrát mondjuk egy nappal korábban, vagy – horribile scriptu – a kűr bemutatása után lefolytatni, a mintavétel(eke)t például az eredményhirdetést követően megejteni? A jelek szerint nyilván nem. Ha egyszer oda és akkorra szól a kontroll-menetrend, ott és akkor történik meg az ellenőrzés, ha törik, ha szakad. Így dolgozik – tisztelet a kivételnek – az ember WADÁ-sként. Magyarán: embervadászként.

Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.