- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Értékes helyezések Ironman örökösétől

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu  [1] A győri 10 méteres junior Európa-bajnokság, a futócéllövők vegyes számával, véget ért a fiataloknak. A magyar válogatott szinte hajszálra lemásolta előző napi teljesítményét, a leányok és a fiúk egyaránt a harmadik helyen zárták a csapatversenyt, igaz, ezúttal is csupán három ország állított ki három versenyzőből álló egységet. Az egyéni versenyben a fiúk között Sándor István szerepelt a legjobban, ismét nyolcadik lett, míg a hölgyeknél Palánki Klaudia szombati eredményéhez képest egy hellyel visszacsúszva a hatodik helyen végzett.

A fiatal futócéllövők két napos versengésére az orosz-ukrán párharc nyomta rá bélyegét. A csapatversenyben két-két arany-, illetve ezüstérmen osztoztak, és Európa-bajnoki címeket is csak ők szereztek. A fiúk viadalán az ukránok, a lányoknál pedig az oroszok lőttek fényesebb érmeket, ugyanolyan arányban. Ezt az egyhangúságot csupán a fiúknál zavarta meg norvég és örmény lövő, az egyéni verseny ezüst-, illetve bronzérmét megszerezve.

A junior futócéllövő számokban a dobogó tetején vagy az ukrán (fiúk) vagy az orosz (leányok) csapat állt. A magyar pedig a harmadikon. Fotó: Szabó Tímea/MSSZ [2]

A junior futócéllövő számokban a dobogó tetején vagy az ukrán (fiúk) vagy az orosz (leányok) csapat állt. A magyar pedig a harmadikon.  •  Fotó: Szabó Tímea/MSSZ

Az Európa-bajnokságot jellemző rekordlétszám ebben a szakágban – nem olimpiai sportág lévén – nem volt tetten érhető, így a megszerzett magyar érmek sem kaptak olyan nagy visszhangot. Az egyéni versenyek során legjobb helyezést elérő Palánki Klaudiának ez volt az első világversenye, s mindkét nap egyéni csúcsot lőtt. Joó Éva, a szövetség sportági koordinátora külön ki is emelte az UTE 18 éves újoncának a teljesítményét:
„Versenyzőink ugyan nem tudtak beleszólni az élmezőny küzdelmeibe, Klaudia két egyéni csúcsa viszont mindenképpen figyelemreméltó. A két nap alatt egyértelműen ő volt a legeredményesebb lövő.”

A futócéllövő számoknak sokan akkor fordítottak hátat, amikor az lekerült az olimpia műsoráról. A sportolóknak ugyanis mindig különösen fontos az eredményesség, és azt manapság világszerte az ötkarikás játékokkal mérik.

Nem így Palánki Klaudia, aki azon kevesek közé tartozik, akiknek nem az olimpiai bajnoki cím lebeg kiskoruk óta szemük előtt. Ő egészen más okból kezdett lőni:
„Nagyon sok sportágat kipróbáltam kiskoromban, futottam, úsztam, nekem azonban ez tetszett a legjobban. Az vonzott leginkább, hogy mozog a céltábla. Na és a távcső!.. Az egész olyan különleges, kiszámíthatatlan. Azért csinálom mert szeretem és jól érzem magam. Természetesen a kontinensviadalra is nagyon keményen készültem szeptember óta, és örülök a fejlődésnek, az egyéni csúcsaimnak pedig még inkább. Szóval, motivált vagyok, és én is győzni akarok, de a legfontosabb mégis az, hogy örömmel csináljam. Az első napon, amikor szétlövésre került sor, azt sem tudtam mi az. Emiatt el is izgultam kicsit, és nem jutottam a legjobb négy közé. Mégis mosolyogva jöttem ki a lőállásból, mert ez az Európa-bajnokság életem eddigi legszebb élménye.”

A vidám és optimista Klaudiának volt honnan örökölnie a sport szeretetét. Nagypapája, Szebeni Endre fogalom a hazai triatlonisták körében. Eddig 27 Ironmant teljesített, és még most, 74 évesen is gyarapítja dicsőséglistáját. Két éve Ausztráliában az Ironman világbajnokságon a 16. helyen végzett. Az alázat, a szorgalom és a kitartás mintaképeként ismerik sportágában.

„Hatalmas példakép nekem! Elképesztő, amire képes. De sohasem akarta, hogy kövessem, neki csak az volt fontos, hogy sportoljak. És szeressem, amit csinálok. Ezt teszem” – vallja a kisunoka, aki futócéllövőként lépett Ironman nagypapája nyomdokaiba.

10 MÉTERES LÉGFEGYVERES JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Futócéllövészet

Fiúk
30+30 vegyes. Egyéni:
1. Makszim Babusok (Ukrajna) 383-6x, 2. DanIlo Danilenko (Ukrajna) 375-8x, 3. Espen Teppdalen Nordsveen (Norvégia) 372-8x . …8. Sándor István 362-8x, 9. Haris Ferenc 359-5x, …,13. Mácsek Áron 342-6x. Csapat: 1. Ukrajna 1124-25x, 2. Oroszország 1064-11x, 3. Magyarország 1063-19x
Leányok
20+20 vegyes. Egyéni:
1. Anna Kosztyina (Oroszország) 373-9x, 2. Darja Roznyatovszka (Ukrajna) 362-6x, 3. Krisztina Hilevics (Örményország) 357-7x, …6. Palánki Klaudia 338-2x, …8. Csányi Borbála 322-2x …,10. Nagy Viktória 301-1x Csapat: 1. Oroszország 1568-25x, 2. Ukrajna 1561-19x, 3. Magyarország  1452-15x

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN  [3]a sportági aloldalunkon.