UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-03-02 09:24

Eggyel feljebb

Tiszteletreméltó eredményekkel lépett ki a kadétkorosztályból Bognár Erika, a Kecskeméti TE 17 esztendős birkózója. Utolsó évesként Európa-bajnok lett Szarajevóban, majd az athéni világbajnokságon felállt a dobogó harmadik fokára. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja új helyzetbe csöppent: a juniorok között kell bizonyítania. Jól indult, megnyerte az első korosztályos válogatóversenyt

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Nagy változást hozott az új esztendő a 17 éves Bognár Erikának, hiszen a birkózólány sikeres kadétpályafutása után korosztályt váltott; már a juniorok közt kell helytállnia. Ő ettől azonban egyáltalán nem szeppen meg, s elmondása szerint csakúgy, mint tavaly, az idén is szeretne dobogóra állni világversenyen. Itthon már megnyerte az első korosztályos válogatót. „A válogatottság kivívását tartom az alapfeladatomnak, már csak azért is, mert nem sok kihívóm akad a juniormezőny ötvenkilenc kilósai között. Ha pedig a vállammal minden rendben lesz, akkor azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy elsőévesként dobogóra álljak valamelyik junior-világversenyen.” Erika egyébként már felnőttválogatókon is elindul, ám a „nagyok” között azon a Barka Emesén kellene túljutnia, aki Európa Játékok-győzelemmel, vb-bronzéremmel is büszkélkedhet már, no és megjárta a riói ötkarikás játékokat. A kecskeméti birkózó kiemelte, sokat kell még fejlődnie ahhoz, hogy a felnőttek viadalain is „labdába rúghasson”.

Bognár Erika (balról a második) az athéni kadét-világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel
Bognár Erika (balról a második) az athéni kadét-világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel
„Messze vagyok még a felnőttszínvonaltól, de ez nem meglepő. Jó néhány év fizikai képessége és technikai tudása hiányzik az ahhoz szükséges repertoáromból. Egyelőre azért dolgozom a hét minden napján, hogy a juniorok között nemzetközi szinten is megálljam a helyemet. Persze, nemcsak erőnléti felkészülésről van szó, hanem például arról is, hogy a fejemet túl könnyen le tudják fogni támadó és védekező helyzetben is. Ez gyakran odáig vezet, hogy pontokat csinálnak pontokat rajtam, ami ezen a szinten már nem fér bele.” Erika azért elárulta azt is, hogy melyek azok a kedvenc akciói, amelyekkel érvényesül, és kiemelkedik a többiek közül: „A két kedvenc fogásom egyike az egy lábról páros combra támadás, s azt már a nemzetközi mezőnyben is könnyedén eladom. Lenti helyzetből pedig orsózni szeretek a legjobban. Ilyenkor hátulról, egy kézzel keresztbe fonom az ellenfelem lábszárát, majd átfordítom őt a tengelye körül. Majdnem minden edzésen gyakorolom ezeket a technikákat.” Erika arról is beszélt, hogy az állóképességével, illetve a koncentrációjával nincs nagy baj. Versenyhelyzetben is végig bírja a párharcokat, s az esetek döntő többségében a „lefújásig” képes fókuszálni. Bár a birkózás kemény sportág, s ebből kifolyólag viszonylag kevés leány választja, ő mégis megtalálta azokat az elemeket, amelyek miatt élete végéig ezzel szeretne foglalkozni.Noha a birkózás egyéni sportág, bizonyos értelemben ez egyáltalán nincs így. A versenyeket leszámítva mindenhol a társainkra vagyunk utalva. Együtt izzadunk a teremben, együtt élünk meg sikert és bánatot. Imádom azt is, hogy a birkózásban tényleg soha nem lehet ráülni az eredményre. Erre akad saját példám is: az egyik nemzetközi versenyen az ellenfelem kilenc-nullról fordította meg a mérkőzést, fél perc alatt. Ez is azt mutatja, hogy a sportág hihetetlen összpontosítást igényel minden másodpercben. Egyébként már annyira az életem részéve vált, hogy el sem tudom képzelni magamat nélküle. Szeretnék indulni valamelyik olimpián, és onnan bármilyen éremmel boldogan távoznék. Aztán meg kitanulom az edzőséget.” A céljai elérésében a Mol Új Európa Alapítványa felszerelés-támogatással segíti, minek nyomán az ifjú bajnok kiemelkedő minőségű, új birkózómezhez és -cipőhöz jutott. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.