UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-03-07 11:39

Vizes generációváltás

A rendkívül sikeres tavalyi után idén is kihívásokkal teli év vár a magyar úszósport utánpótlására. Korosztályos világbajnokságot ugyan nem rendeznek, de helyette ifjúsági olimpiára utazhatnak a legjobbak. Ezúttal leginkább azon törheti a fejét a kapitány, Petrov Iván, hogy kit hagyjon ki a csapatból. A győri szakember szerint ez a hazai úszósport erejét jelzi, és örömteli problémát jelent.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A legek éveként jellemezhettük a tavalyit a magyar úszósport utánpótlás-eredményei alapján. Fiatal versenyzőink sikert sikerre halmoztak a nemzetközi vizeken, a netanyai junior Európa-bajnokságtól a győri EYOF-on át, egészen az indianapolisi korosztályos világbajnokságig. Nem beszélve a legjobbakról, akik már a felnőttek között is letették a névjegyüket. Nagy generáció született, amelynek jónéhány tagja idén már nem utánpótláskorú, így az új idényben rájuk a korosztályos erőpróbákon már nem lehet számítani. Petrov Iván utánpótlás-kapitánnyal arról beszélgettünk, milyen nagy kihívásokra kell készülniük a fiataloknak, és milyen eredmények várhatók tőlük.

Petrov Iván szerint Milák egy őstehetség. Vajon hányszor lesz még része az augusztusi ferihegyi fogadtatásban?
Petrov Iván szerint Milák egy őstehetség. Vajon hányszor lesz még része az augusztusi ferihegyi fogadtatásban?
− A tavalyi sikercsapatból többen is felnőttek, gondolok itt Németh Nándorra, Márton Richárdra vagy Holló Balázsra. Akik maradtak képesek lesznek-e a tavalyi eredményekhez hasonlót produkálni? − Természetesen nem akarok előre mentegetőzni, de az tény, hogy a tavalyi eredményességet nagyon nehéz lesz felülmúlni. Különleges évet produkált az utánpótlásunk, s a legjobbak egy része kifutott a korosztályból. De ez a világ rendje. Ennek ellenére megvan az idei csapat gerince is, hiszen Késely Ajnára és Milák Kristófra továbbra is számíthatok. Mindkettőjük mögött olyan trénerek állnak, akikre a saját versenyzőimet is nyugodt szívvel rábíznám. Selmeczi Attila, illetve a Kőbánya SC Turi György vezette edzői kollektívája pontosan tudja, hogyan lehet ezeket a kiváló versenyzőket továbbfejleszteni, még az ilyen kiugró esztendő után is. Egy percig sem aggódom miattuk. Milák egyszerűen őstehetség. Aki a magyar rövid pályás bajnokságon, amely a világ egyik legerősebbje, éremeséllyel tud odaállni ötven méter háton, négyszáz gyorson, kétszáz pillangón az nem említhető az átlagos versenyzőkkel egy lapon. S tette mindezt tizenhét évesen, a maga szemtelen magabiztosságával és kiváló technikájával. Az ő esetében az lesz a kérdés, hogy a nemzetközi konkurencia mennyi borsot tud az orra alá törni. Ajnáról is hasonló jókat tudok mondani, edzőtáborból hazaérkezve, a világ második leggyorsabb négyszáz gyorsát úszta egy hete, a második helyezettre tizennégy másodpercet verve. Biztos vagyok benne, hogy ők ott folytatják idén, ahol tavaly abbahagyták. − Ráadásul mindkettőjükre különleges kihívás vár idén, az ifjúsági olimpia.
Késely Ajna már idén is bizonyított, a világranglista második helyére úszott
Késely Ajna már idén is bizonyított, a világranglista második helyére úszott
− Így van, egyikük sem nyert még fiatalok ötkarikás játékán, pontosabban egyikük életében sem volt még alkalom azon részt venni. Nekik ez biztosan nagy kihívás lesz. Előtte azonban felnőtt és korosztályos Európa-bajnokságon vesznek részt váltóban és egyéniben egyaránt. A év végi rövid pályás világbajnokságot azonban, ha az én fejemmel gondolkodnak az edzők, akkor már kihagyják. Az ifjúsági olimpia így is elhúzza a szezont egészen októberig, nem könnyen illeszkedik a klasszikus versenynaptárba, de ezek az események szerintem nem is feltétlenül az eredményről, sokkal inkább közösségi élményről szólnak. − A Buenos Aires-i játékokra sok sportág esetében nagyon nehéz, némelyikben szinte lehetetlen kiharcolni a részvételi jogot. Úszásban hogy állunk a szintekkel? − Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a legjobb versenyzőinknek nem jelent problémát a szintek megúszása. Fejtörést igazából az okoz, hogy csupán négy fiút és négy leányt indíthatunk, miközben már most ennél többen teljesítették a minimumot. Ez mindenképpen a magyar úszósport erejét jelzi. A versenyszámok is eltérnek a klasszikus olimpiáétól, ötven, száz és kétszáz valamennyi úszásnemben lesz, ezen kívül nyolcszáz gyors, valamint a váltók. Milák és Késely helye már biztos, és talán Kalmár Ákosé is. De a csapatot csak a korosztályos Európa-bajnokság után fogjuk kihirdetni. Számtalan szempontot kell vizsgálni, az nem elegendő, hogy valaki megússza a szintet. A magyar csapat eredményességét figyelembe véve fogunk dönteni. − Kik azok a fiatalok, akikre az említett úszókon kívül még nagyon számít az idén?
Petrov Iván a bőség zavarával küzd. A fiatalok közül többen teljesítették az ifjúsági olimpia szintjét, mint ahányan indulhatnak Fotó: Marcali Gábor
Petrov Iván a bőség zavarával küzd. A fiatalok közül többen teljesítették az ifjúsági olimpia szintjét, mint ahányan indulhatnak Fotó: Marcali Gábor
− Nagyon sok a tehetséges fiatal, napestig sorolhatnám a neveket, de ha tényleg csak azokat említhetem akik már nemzetközi szinten is bizonyítottak, akkor Nagy Rékát és Zombori Gábort említem elsőként. Mindketten nagyon fiatalok, de kiváló edzőkkel és csapattal készülnek a BVSC-ben, illetve a Budafókában. Nyíregyházán Gyula Sándor irányításával edz Hatházi Dóra és Cserfalvi Olaf. Dóri már teljesítette ifjúsági Eb szintjét. De számításba jöhet Bőhm Sebestyén, Vécsey Réka, Berecz Blanka, Matula Fanni, Fábián Fanni, Szabó-Feltóthy Eszter vagy Illyés Laura Vanda. Szerencsére, sokan vannak és egytől-egyig nagy ígéretek. Az ifjúsági olimpiával kapcsolatban ugyanakkor még Bonyecz Boglárkára is figyelnem kell, hiszen utolsó évesként még ő is elindulhat. − Nem lesz könnyű feladat a csapat összeállítása. − Ha ma kellene kijelölnöm az indulókat, természetesen meg tudnám tenni. De nyárig még annyi minden változhat. A helyzet lehet jobb, lehet rosszabb, egyesek fejlődhetnek, mások visszaeshetnek. Vagy olyan kis csillagok is feltűnhetnek, mint Nagy Réka tavaly az EYOF-on, aki úgy úszott kétszáz vegyesen kettőtizennégyet, hogy kettőtizenhétje volt előtte. Senki sem számolt azzal, hogy a játékok legeredményesebbje lesz. De hát ettől a változatosságtól és kiszámíthatatlanságtól is szép a mi munkánk. Örömteli probléma, hogy azon kell törnöm a fejemet, kit hagyjak ki az ifjúsági olimpiai csapatból.  De inkább legyen így, mint fordítva. Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.