UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-03-11 18:14

Arany és bronz a végére

Az első junior aranyérem is megszületett a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokság utolsó napján. Az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású párbajtőrcsapat a nagy rivális olaszokat győzte le a döntőben. Bronzérmesek lettek a leány kardozók, míg a fiú tőrözők a hetedik helyen zártak.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz utolsó versenynapjához érkezett a szocsi kadét és junior vívó Európa-bajnokság. A finisre is jutottak magyar éremesélyek, hiszen bevetésre vártak még az évadban érmeket halmozó junior fiú párbajtőrözők és leány kardozók is. Rajtuk kívül még a fiú tőrözők léptek pástra.

A magyar aranycsapat a párbajtőrözők fináléja után Fotó: Augusto Bizzi/EFC
A magyar aranycsapat a párbajtőrözők fináléja után Fotó: Augusto Bizzi/EFC
Az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású párbajtőrcsapat jól kezdett, esélyeshez méltó módon lépett tovább a nyolcaddöntőből az osztrákok ellen. A négy közé jutásért a csehek következtek a világranglista-vezető Jakub Jurkával, viszont a magyar csapat ezúttal is hozta a papírformát, s tíz tus különbséggel búcsúztatta a cseheket. Az elődöntőben már az egyik legnagyobb riválissal kellett szembenézni. A franciák elleni összecsapás lényegesen szorosabban alakult, mint a korábbiak, az utolsó asszó előtt minimális különbséggel vezettek a mieink. Akkor jött a befejezőember, Nagy Dávid, és kitűnő, taktikus versenyzéssel győzte le francia riválisát. A fináléban pedig „természetesen” az olaszok jöttek, akik az idei világkupaszezonban többször legyőzték a magyar csapatot. Nem csoda, hogy Andrásfiék a visszavágásra készültek. Az összecsapást mégis az ellenfél kezdte jobban, az első néhány váltásig ők vezettek. Akkor viszont érkezett Andrásfi Tibor: ötpontos hátrányból egyenlített, és azzal visszahozta a válogatottat a mérkőzésbe. Utána Koch Máté az előnyt is megszerezte, így a végjátékot már a magyarok kezdhették előnyben. Az utolsó csörtében az egyéni döntő visszavágója következett Nagy Dávid és Davide Di Veroli között, amit Nagy 22:19-es előnyből kezdhetett. A Vasas vívója ezúttal legyőzte a még kadétkorú olaszt, s ezzel biztosította a magyar juniorválogatott első (és utolsó) aranyérmét Szocsiban. Sikerült a revans az olaszok ellen. Hol máshol, mint az Európa-bajnokságon?...
A leány kardozók ezúttal bronzérmet ünnepelhettek Fotó: Augusto Bizzi/EFC
A leány kardozók ezúttal bronzérmet ünnepelhettek Fotó: Augusto Bizzi/EFC
A leány kardozók újabb dobogós hely reményében kezdték a versenyt, a még mindig kadétkorú Pusztai Liza a negyedik érmére hajtott a korosztályos Eb-n. A magyar csapat szépen menetelt, a nyolc közé jutásért a grúzokat, az elődöntőbe kerülésért a lengyeleket „nyomta le”, hasonló magabiztossággal. A négy között viszont talán a legerősebb rivális, a hazai környezetben szereplő orosz válogatott következett. A magyarok nem is bírták a későbbi aranyérmes rivális tempóját, s vártnál súlyosabb 45:13-as vereséget szenvedtek. Ezek után viszont dicséretes, hogy a bronzmeccsre felszívták magukat, és hátrányból legyőzték a németeket, megszerezve a harmadik helyet. A fiú tőrözők kevésbé voltak esélyesek, viszont a napot ők is jól kezdték. Magabiztos teljesítménnyel jutottak a legjobb nyolc közé, az ukránok ellen nyertek 45:30-ra. A Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Kiss Dániel, Mészáros Tamás alkotta válogatott a négy közé kerülésért ugyanekkora különbséggel kapott ki a lengyelektől, így maradtak a helyosztók. Ahol a franciák elleni vereség, majd a belgák felett aratott siker végül a hetedik helyre volt elég a jól helytálló tőrcsapatnak. Az Eb-t az oroszok nyerték. A korosztályos válogatott tehát újabb két érmet hozott az eddigi nyolc mellé Szocsiban, a küldöttség 4 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a korosztályos Európa-bajnokságot. A csapat az oroszok és az olaszok mögött a harmadik helyen végzett az összesített éremtáblázaton.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG) Fiú párbajtőrcsapat Nyolcaddöntő: Magyarország–Ausztria 45:34 Negyeddöntő: Magyarország–Csehország 45:35 Elődöntő: Magyarország–Franciaország 40:36 Döntő: Magyarország–Olaszország 34:27 Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid), 2. Olaszország, 3. Franciaország Fiú tőrcsapat Nyolcaddöntő: Magyarország–Ukrajna 45:40 Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 30:45 Az 5-8. helyért: Magyarország–Franciaország 31:45 A 7. helyért: Magyarország–Belgium 45:28 Döntő: Lengyelország–Oroszország 26:45 Európa-bajnok: Ororszország (A. Borodacsjev, K. Borodacsjev, Milnyikov, Szemjonov), 2. Lengyelország, 3. Olaszország, …7. Magyarország (Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Kiss Dániel, Mészáros Tamás) Leány kardcsapat Nyolcaddöntő: Magyarország–Grúzia 45:37 Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 45:37 Elődöntő: Magyarország–Oroszország 13:44 A 3. helyért: Magyarország–Németország 45:43 Döntő: Oroszország–Olaszország 45:33 Európa-bajnok: Oroszország (Kobzeva, Mihajlova, Nyikityina, Podpaszkova), 2. Olaszoszág, 3. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Nagy Valentina, Pusztai Liza)

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink: En garde! Prêts? Allez! – beharangozó 1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr 2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr 3. nap: kadét fiú tőr és leány kard 4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr) 5. nap: kadét csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard) 6. nap: junior fiú kard és leány párbajtőr 7.nap: junior fiú párbajtőr és leány tőr 8. nap: junior fiú tőr és leány kard 9. nap: junior csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr) Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.