UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-03-13 19:37

Szabad a szőnyeg

„Rég láttam ilyen motiváltnak magyar szabadfogású korcsoportot, kivételes morállal bírnak. El tudtam velük hitetni, hogy bármire képesek” - nyilatkozta Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású válogatott frissen kinevezett vezetőedzője a bolgár nemzetközi megméretés után. A tíz súlycsoportból hatban érmet nyertek a magyarok.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A bulgáriai Galabovo 15. alkalommal rendezte meg serdülő szabadfogású nemzetközi versenyét, amelyen a magyar válogatott mellett bolgár, grúz, macedón, török, brit és olasz birkózók vettek részt. Fiatal nemzeti alakulatunk kiemelkedően teljesített, hiszen tíz súlycsoportból hatban érmet nyert, amelyből egy arany. Szatmári Zsolt, a szabadfogású serdülő fiúk frissen kinevezett szövetségi kapitánya kifejtette: kivételes generációról van szó.

Tíz súlycsoportból hatban érmet nyert a serdülő szabadfogású válogatott a bolgár nemzetközi versenyen
Tíz súlycsoportból hatban érmet nyert a serdülő szabadfogású válogatott a bolgár nemzetközi versenyen
Rég láttam ilyen motiváltnak magyar szabadfogású korcsoportot, kivételes morállal bírnak. Habár ez volt az első komolyabb megméretés, amelyre közösen mentünk; el tudtam velük hitetni, hogy ők bármire képesek. Ökölbe szorított kézzel mentek fel a szőnyegre a fiúk, összeszorított fogakkal, úgy, hogy nyerni akarnak. Ha megmarad bennük ez az elszántság, akkor komolyan lehet velük számolni.” A verseny egyetlen magyar aranyérmét a tatabányai, 62 kg-os Balázs Bálint szerezte, miután a grúz válogatott ellenfelét 9-0-ra felülmúlta. A teljesítményéről ezt mondja a szakember: „Bálinttal egyszerűen értettünk szót. Könnyű volt elhinnie, hogy jobb annál a grúznál, aki három évvel idősebbnek és erősebbnek tűnt nála. Úgy ment fel a szőnyegre, hogy győzni akar, ő a jobb, és ez így is lett. Magas, laza izomzatú fiú, és kötöttfogású elemeket is alkalmaz. Nagy tehetség, itthon az eggyel nagyobb korosztályban, a kadétok között is megnyerte az első válogatóversenyt.”
A 62 kilogrammos Balázs Bálint grúz válogatott ellenfelet győzött le 9-0-ra a döntőben
A 62 kilogrammos Balázs Bálint grúz válogatott ellenfelet győzött le 9-0-ra a döntőben
A tatabányai versenyzőt leszámítva is akadtak olyanok, akik meglepetést okoztak a szakágvezetőnek teljesítményükkel: „Remek birkózást mutatott be a harmincnyolc kilogrammos Gyurasits Máté, az ötvenkét kilós Dely Marcell és a hatvannyolc kilós Rizmajer Márton is. Dely ezüsttel, Gyurasits és Rizmajer pedig bronzéremmel térhetett haza. Természetesen nagyon tapasztalatlanok még, de a felfogásuk és a kvalitásaik igencsak biztatóak a győri korosztályos Európa-bajnokságra és a későbbi karrierjükre nézve.” Ennek apropóján tért ki arra is a mester, hogy azért van hová fejlődniük a fiúknak és, habár a mentalitásuk kivételes; erőnlétben és technikában is rengeteget kell még fejlődniük. A serdülő szabadfogású válogatott legközelebb Ukrajnában bizonyíthat április elején, ami után már tisztább képet kaphatunk arról, hol a korosztály helye Európában. Szatmári annyit azért elárult, hogy idén a védekezésre helyezi a hangsúlyt a felkészülésben, hiszen a jelenlegi erőnléti hátrányt – amelyet nem lehet teljes mértékben pótolni a júniusi, hazai serdülő Eb-ig –, leginkább azzal lehet kompenzálni. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.