UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-03-15 18:40

Na, milyen volt Afrika?

Értékes három hetet töltöttek Dél-Afrikában négy magyar klub utánpótláskorú versenyzői. A küldöttségben voltak Selmeci Attila vezetésével az érdi úszók is (Milák Kristóf, Barócsai Petra, Kovács Benedek, Joó Sára). A tréner beszélt a melegégövi edzőtábor előnyeiről, Dél-Afrikáról és a 2018-as tervekről is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNégy magyar klub, az Érd, a Budafóka, a Szombathely és az FTC úszói is a Dél-Afrikában edzőtáboroztak az elmúlt három hétben. Tizennégy versenyző és öt edző alkotta a magyar küldöttséget. Néhányan együtt készültek a magyar úszósport nagy ígéretei közül: ott volt Dél-Afrikában többek között – a már klasszisnak mondható – Milák Kristóf, Barócsai Petra, Barta Márton és Márton Richárd is.

Milák Kristóf Dél-Afrikában készült a 2018-as évre Fotó: Illyés Tibor/MTI
Milák Kristóf Dél-Afrikában készült a 2018-as évre Fotó: Illyés Tibor/MTI
Az Érdi Úszó Sport Kft. edzője, Selmeci Attila kizárólag pozitív tapasztalatokat osztott meg a háromhetes felkészülésről. „Egyértelműen sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött, kifogástalan körülmények között dolgozhattunk, remek ellátásban részesültünk.  Kitűnő volt az időjárás, talán egyszer volt rosszabb idő, egyébként valamennyi napon harminc fok körüli hőmérsékletet tapasztaltunk. Ezen kívül lényeges, hogy nyílt medencében készülhettünk.” Selmeciékhez hasonlóan több magyar klub is Magyarországtól távol, Thaiföldön vagy éppen Floridában töltötte a téli időszakot. Arra voltunk kíváncsiak, mik a legnagyobb előnyei ezeknek az edzőtáboroknak. „Januárban Magyarországon hideg és sötét van, ezért az úszók, akik egyébként is nagyon monoton terhelésnek vannak kitéve, könnyen besokallhatnak, s egyszerűen elegük lesz a sportágból. Ilyenkor a melegövi edzőtábor hatalmas energiákat szabadít fel bennük, mentálisan is feltöltődnek, valamint sokkal könnyebb a megfelelő vitaminbevitel is. Ezt jól jelzi, hogy három hét alatt senki sem volt beteg.” Persze az egzotikus helyszín külön élményt is ad a fiataloknak és az edzőknek is, hiszen még ők sem jutnak el minden nap Dél-Afrikába. „Tíz évvel ezelőtt már jártam Durban városában, s nagyon jó volt most visszatérni. Afrika különleges kontinens, semmihez nem hasonlítható kisugárzása van. Jó, hogy ilyenkor a gyerekek a mienktől eltérő kultúrát is megismerhetnek. S bár a közbiztonsággal vannak problémák az országban, mi nyugodt környezetben dolgozhattunk.” És hogy mire készültek az érdiek? Lesz esemény bőven. Mindjárt a hét végén Belgiumba utaznak nemzetközi versenyre, ami azért lesz fontos a fiataloknak, hogy újra versenyezzenek. Utána pedig jönnek a hazai bajnokságok, a helsinki ifjúsági Európa-bajnokság, illetve a skóciai felnőtt Eb. És persze az októberi ifjúsági olimpia is, ahol négy-négy fiú, illetve leány képviselheti Magyarországot. Selmeci szeretné, ha Milák mellett Barócsai Petra is bekerülne az utazó csapatba. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.