UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2018-03-16 21:33

Biztató előjelek

A hosszú hétvége alkalmat adott arra, hogy csütörtökön és pénteken rendezzék meg az öttusázók junior országos bajnokságát. A nők és a férfiak versenye is izgalmas végkifejletet hozott, Turbucz Anna, illetve Kardos Bence győzelmével. Az értékelésben Szloboda József utánpótlás-kapitány volt a segítségünkre.

Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu Nem volt szerencséjük az öttusa junior országos bajnokság szervezőinek és férfi résztvevőinek. A nők ugyan még napsütésben teljesítették a kombinált számot, de péntekre megérkezett a rossz idő, amely jelentősen megnehezítette a másik nem versenyzőinek a dolgát a futásban. Mindezek ellenére a nők és a férfiak versenye is tartogatott izgalmakat. A lovaglást még Budapesten, a Honvéd lovardában teljesítették a versenyzők, majd Székesfehérváron folytatódott a viadal az úszó, vívó, és a kombinált versenyszámokkal.

Turbucz Anna kiemelkedően teljesített vívásban Forrás: Buza Virág
Turbucz Anna kiemelkedően teljesített vívásban Forrás: Buza Virág
A nőknél sokáig a 15 éves Szarka Luca tűnt a befutónak, lovaglásban, úszásban és vívásban is második lett. A kombinált számban azonban futás közben elájult, a közelben lévők azonnal a segítségére siettek. Luca nem sokáig maradt a földön, kiderült, hogy mivel egész nap hiányosan táplálkozott, leeshetett a vércukorszintje. Azóta a kivizsgálás is alátámasztotta, hogy nincs komolyabb baja, ám a történtek figyelmeztető jelként szolgálnak minden sportolónak, hogy a viadalok alatti táplálékbevitelt komolyan kell venni, lehetőleg szakember segítségével. Luca még így is a 20. helyen végzett, a győztes az Alba Öttusa SE 18 éves versenyzője, Turbucz Anna lett, aki úgy végzett az első helyen a vívószámban, hogy 23 győzelme mellett mindössze hatszor kapott ki. Szloboda József utánpótlás-kapitány szerint Turbucz remekül összerakta a napot, és Szarka Lucával, illetve a még sérült Gulyás Michelle-lel együtt jó esélyekkel utazhatnának Portugáliába, az ifjúsági világbajnokságra. A csapatversenyt a KSI SE nyerte, Boros Alexandrával, Bánki Adéllal és Sarcia Borbálával.
A férfiak versenyének dobogósai. 1. Kardos Bence, 2. Szép Balázs, 3. Burcsik Barnabás Forrás: Buza Virág
A férfiak versenyének dobogósai. 1. Kardos Bence, 2. Szép Balázs, 3. Burcsik Barnabás Forrás: Buza Virág
A férfiaknál roppant kiélezett volt a mezőny, itt jóval nehezebb dolga volt az ifjúsági korosztálynak, de végül Katona Bálint, Bőhm Csaba és Horváth Barnabás is befért az első tízbe. „Ez szintén az áprilisi ifjúsági világbajnokság miatt fontos” ‒ emelte ki Szloboda József. A versenyt Kardos Bence, a Trion SC versenyzője nyerte úgy, hogy csak a kombinált számban végzett top háromban. A sárfutás dobogósai egyébként a végső helyezéseket tekintve is az első háromban végeztek, csak éppen fordított sorrendben. „A női mezőnyben látványosabb a generációváltás, de a fiúk is reménykeltően teljesítettek Fehérváron, ami több mint biztató előjel az ifi vb előtt, nagyon elégedett vagyok” ‒ összegzett az utánpótlás-kapitány.

JUNIOR ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR Nők Egyéni: 1. Turbucz Anna (Alba Öttusa SE) 1309, 2. Zs. Tóth Anna (Szentmihály SE) 1279, 3. Boros Alexandra (KSI SE) 1240 Csapat: 1. KSI SE (Boros Alexandra, Bánki Adél, Sarcia Borbála) 3641, 2. Volán Fehérvár 3588, 3. Alba Öttusa SE 3313 Férfiak Egyéni:  1. Kardos Bence (Trion SC) 1407, 2. Szép Balázs (BHSE) 1402, 3. Burcsik Barnabás (UTE) 1401 Csapat: 1. BHSE A (Szép Balázs, Szabó Illés, Viczián Bence) 4113, 2. Volán Fehérvár A 4084, 3. Csepeli SC 3884

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.