- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Csak csúszik, csak csúszik

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu [1]  Jászapáti Petra, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület 19 éves versenyzője, úgy utazott el a pjongcsangi téli olimpiára, hogy nem volt konkrét igénye magával szemben:
„Annak ellenére, hogy sikerült elérni a csúcsformámat, nem állítottam magam elé semmilyen célkitűzést azon túl, hogy minden futamom után elmondhassam: a maximumot nyújtottam. Nyilvánvaló, hogy az ember nem szeretne hibázni világversenyen, de ez ebben a sportágban szinte elkerülhetetlen. Úgy érzem, amiért mentem, azt elértem, hiszen mindent kiadtam magamból, és bizonyítani tudtam, hogy helyem van a legjobbak között.”

Petra az olimpiai csapattal együtt a reptérről egyenesen a budapesti Gyakorló Jégcsarnokba ment, ahol – amint arra bizonyára sokan emlékeznek – teltházas tömeg fogadta hatalmas ovációval a Dél-Koreából hazaérkező küldöttséget. Csakhogy azután sem a jól megérdemelt pihenés következett: Petra huszonnégy óra elteltével a másik „ötkarikás” versenyzővel, Bácskai Sára Lucával és a többi juniortársával együtt elindult a lengyelországi Tomaszów Mazowieckibe, a korosztályos világbajnokságra.

A 19 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra a junior-világbajnokságon ezüstérmes lett 500 méteren, míg összetettben a negyedik helyen végzett [2]

A 19 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra a junior-világbajnokságon ezüstérmes lett 500 méteren, míg összetettben a negyedik helyen végzett

Jászapáti három egyéni számban indult: 500-on ezüstérmes lett, 1500-on a hetedik, 1000-en pedig a tizedik helyen végzett. A produkció összetettben negyedik helyezést ért.

„Hihetetlenül fáradt voltam. Több, mint egy hónapot töltöttünk Dél-Koreában. Azt mondták, minimum nyolc napot kellene pihennünk ahhoz, hogy visszaálljon az bioritmusunk. Ehhez képest Bácskai Sacival mindössze egy napot töltöttünk Magyarországon, és már utaztunk is tovább. Ez aztán megmutatkozott a koncentrációnkon és az állóképességünkön is. Nem volt semmiféle különösebb célom, úgyhogy álmomban nem gondoltam volna, ez lesz a legsikeresebb junior-világbajnokságom. Azt meg végképp nem, hogy minden számban a legjobb tíz között végzek.”

Érdekesség: a juniorvébén a leányok mezőnyében a két magyaron kívül mindössze két olyan sportoló volt, aki részt vett a téli olimpián…

Petra arról is beszélt, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyában mennyi minden múlik a taktikán:
„Több száz olyan stratégiai húzás van, amely előfordulhat egy-egy futamban. Teljesen a mezőny összetételétől függ, mennyire kell a tempón gyorsítani, vagy éppen lassítani. Általában minden rajt előtt az edzővel számításba veszünk négy-öt eshetőséget, amivel kalkulálhatunk menet közben, a futamban azonban már nekünk kell meghozni a helyes döntést. A trénerek egyébként az éles helyzetekben különféle jelzésekkel tudnak segíteni a versenyzőknek.”

A szegedi koris a junior-vb-t követően sem pihenhet, hiszen kezdődik Montrealban a felnőtt-világbajnokság, amelyen Petra megint csak nem akar külön terhet tenni magára, vagyis nem fogalmaz meg konkrét célt. A lényeg továbbra is annyi – mondja –, hogy minden futama után azt érezze: a lehető legjobb teljesítményét nyújtotta. A magas szintű produkció eléréséhez a Mol Új Európa Alapítvány eszköztámogatása is nagy segítségére van, hiszen a kapott összeget élezőgépre, élezőkőre, kesztyűre, nyakvédőre és pengére fordította.

Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN [3] a sportági aloldalunkon.