- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Magyarázat írásban

G. G. – utanpotlassport.hu [1] Decemberben nem tudták megrendezni a műugrók országos bajnokságát, mert az akkori indoklás szerint a szövetségben a programokat kezelő és koordináló versenyiroda-vezető nem állt rendelkezésre. Mi is beszámoltunk a halasztásról, Csak a bajnokság ugrik [2] címmel.

Végül a múlt hét végén bonyolították le – még a 2017-re érvényes korosztályok részvételével. A rendezés körülményeiről írásban tájékoztatta honlapunkat a szövetség.

Hogyan sikerült pótolni a hiányosságokat? – tettük fel tehát a kérdést.

„Szövetségünk az érvényes szabályokkal összhangban, és a lehetőségeknek megfelelően, a legmagasabb szakmai színvonalon bonyolít le minden rendezvényt. A versenyirodát is folyamatosan fejlesztjük, az elmúlt években a DiveRecorder-műugróprogramhoz pontozóbírói paneleket vásároltunk, a programmal összhangba hozható laptopra és ugráskijelzőre, valamint hangosító berendezésre ruházott be a szövetség” – olvasható a válaszközleményben.

A szövetség hangsúlyozza: az elmúlt időszakban a versenyiroda „folyamatos képzése előtérbe került, így az országos bajnokság előtt a DiveRecorder-program írója négy napig rendelkezésre állt. A program minden funkcióját bemutatta, az összes felvetődött probléma korrekciójának lehetőségét átadta, és megkapták a kulcsokat a nem nemzetközi kategóriák szabályainak beállításaihoz.”

Az év két utánpótlás-legje: Varga Donát és Sándor Petra Fotó: Árokszállási Tünde [3]

Az év két utánpótlás-legje: Varga Donát és Sándor Petra  •  Fotó: Árokszállási Tünde

Az országos bajnokságra 104 nevezés érkezett a különböző korcsoportokban és versenyszámokban, a legkisebb korosztályban 16-an indultak, a legkevesebben, szám szerint öten a 14-15 évesek között, és meghívott nemzetközi pontozók is emelték a verseny színvonalát.

„A jelenlegi lehetőségekhez mérten ezek jelentős változások, és reméljük, hogy évekig futhat így a versenyiroda-rendszer. A résztvevők és a szervezők megítélése szerint a verseny zökkenőmentes volt. A versenyzők a teljesítményükre koncentrálhattak. A műugró országos bajnokság ennél nagyobb nyilvánosságot nem szokott kapni.”

A további fejlesztésről a szövetség leszögezi, hogy az online tabellafeltöltés magyarra fordítása és itthoni alkalmazása van terítéken.

„Reményeink szerint a Duna Arénával a létszám jelentősen bővíthető lesz” – mondja a közlemény, arra utalva, hogy hamarosan a nyári vizes világbajnokság helyszínén edzhetnek a műugrók. „A világbajnokság után az átépítések miatt nekünk a Duna Aréna bezárt. Már használhatjuk a tornatermet, de az uszodai rész nyitásáról hivatalos értesítőt nem kaptunk. A tervek szerint májusban költözhetünk az Arénába, akkor már véglegesen” – tette hozzá Haász Katalin, a szakmai bizottság elnöke.

Az országos bajnokságon átadták az elmúlt év legjobbjainak járó elismeréseket is, 2017 legjobb ifjúsági műugrója Sándor Petra, a Pénzügyőr versenyzője lett, a toronyugrók közül Varga Donát, a Rugóláb sportolója érdemelte ki a vándorserleget.

A bajnokság teljes jegyzőkönyve ITT [4].

Egyéb korosztályos hírek MŰUGRÁSBAN [5] a sportági aloldalunkon.