UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-03-23 11:45

Karnyújtásra Buenos Aires

Az ifjúsági olimpiai kvótáért folyó, hosszú küzdelemről a tollaslabdában elviszi a show-t Sándorházi Vivien és Madarász Réka éles és izgalmas párharca. Pedig a másik nem, a fiúké is érdekelt a dologban, mi több: Pápai Balázsnak, a Tisza TSE 18 éves játékosának jól áll a szénája; a tervezett pontszámnak már több mint a kilencven százaléka megvan.

Kis Norbert – utanpotlassport.hu Ifjúsági olimpián magyar tollaslabdázó még nem indult. Erre a magyar sportágtörténeti tettre készül a két, egymással vetélkedő leány, Sándorházi Vivien és Mészáros Réka mellett Pápai Balázs is. Ő – ahogyan arról mi is beszámoltunk – a februári pécsi olimpiai kvalifikációs versenyen felállhatott a dobogó harmadik fokára, alaposan belehúzva ezzel a pontgyűjtésbe. Azóta megjárta Izraelt és Németországot is, inkább kevesebb mint több sikerrel, hiszen Izraelben már az első fordulóban, míg Németországban a második körben búcsúzott. A pontszáma azonban ettől függetlenül is 8200, ami annyit jelent, hogy nagyon közel áll az olimpiai részvételhez, ahhoz ugyanis hogy utazhasson Dél-Amerikába – a számítások szerint – 8500 és 9000 pont közé kell érnie.

papai_balazs (002)
papai_balazs (002)
„Az ifjúsági olimpiát ugyanúgy kell elképzelni, mint a felnőttet. Az egyik barátom mesélte, hogy ott is van olimpiai falu, ugyanazokban a sportágakban mérik össze erejüket az ifjú sportolók, mint példaképeik, csak itt a legidősebb sportoló tizennyolc éves” – mondta lelkesen Balázs, aki igazi sportcsaládból jön, hiszen édesapja Pápai Miklós, a korábbi sokszoros válogatott jégkorongozó. Majd így folytatta: „Magyarországon kevés a profi szinten tollaslabdázók száma. Lelkes amatőrök persze vannak, de akik komolyan is veszik, jóval kevesebben. Ázsiában népszerűbb a sportág, illetve Európa más országaiban, például Németországban. De egy-egy siker akár pozitívan is befolyásolhatná ezt a mutatót.” És való igaz, amelyik sportágban a gyerekek és szülők sikereket látnak, oda szeretnek csatlakozni. A tollaslabda éppen ilyen. Pápai Balázs remek szereplése viszont utat nyithat azok előtt, akik még gondolkoznak, hová is írassák be ősztől a sportolni vágyó gyermeküket. És ha már a jövő, Balázs az olimpia után szeretne részt venni az Európa- és a világbajnokságon is, melyre először  persze el kell jutnia, de ha ez sikerül, akkor – ha már lúd, legyen kövér alapon – érmet is hazahozna. Ám ne szaladjunk ennyire előre, május 3-án zárul ugyanis az olimpiai kvalifikációs időszak, ha pedig Balázs pontszámai alapján akkor is a mostanihoz hasonló előkelő helyen áll, októberben neki is szurkolhatunk. Egyéb korosztályos hírek TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.