UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2018-03-26 12:17

Hegymenetben

A Magyar Kerékpáros Szövetség nemrég 200 millió forintos többlettámogatáshoz jutott, melyet kizárólag a sportágfejlesztési programjában meghatározott céljaira használhat fel. A tervekről a szövetség főtitkárát, Vízer Barnabást kérdeztük.

Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu Március elején kormányhatározat jelent meg, mely szerint a Magyar Kerékpáros Szövetség fejlesztési céljainak megvalósítására a költségvetésből 200 millió forint többlettámogatást kap. Az MKSZ a forrásokat kizárólag a sportágfejlesztési stratégiájában meghatározott célokra költheti, többek között utánpótlás-nevelésre, illetve edzőképzésre.

A Tour de Hongrie kiváló lehetőséget jelent a fiataloknak a bizonyításra Forrás: hír.ma
A Tour de Hongrie kiváló lehetőséget jelent a fiataloknak a bizonyításra Forrás: hír.ma
Kérdésünkre Vízer Barnabás, a szövetség főtitkára elmondta, a hír még egészen friss, így a program egyelőre a tervezési fázisnál tart. „Mi is vártuk a határozatot, nem tudtuk, hogy valóban megkapjuk-e a támogatást. Óriási örömhír a költségvetési keret növekedése, de legalább ilyen fontos, hogy a kerékpársport bekerült a Héraklész-programba, ami nagy lökést adhat az utánpótlásnak. Újra kell gondolnunk a nevelés rendszerét, ami még a tervezés szintjén tart. Annyit valószínűnek tartok, hogy megpróbálunk egységes programot kitalálni, és csak részben bízzuk a klubokra a források felhasználását.” A rendszer egyik legfontosabb része az edzőképzés, mely a középpontba kerülhet a főtitkár szerint. „Már korábban is elhatároztuk, hogy az edzőképzésnek kiemelt helyet kell biztosítanunk, ezt a mostani források ismeretében csak megerősíteni tudom. A követendő példa Norvégia, ahol nagyjából tíz év alatt sikerült felzárkóztatni a kerékpársportot a világ élvonalához. Persze ehhez kellett anyagi forrás is, de gondoljunk csak bele, olyan országról beszélünk, ahol az éves átlaghőmérséklet öt fok körül mozog, és egész télen sötét van.” A fejlődés érdekében a szövetség igyekszik megállapodást kötni a Tour de Hongrie utolsó magyar győztesével, Lengyel Tamással, aki éppen a sportág norvég köreiben mozgott az utóbbi években. „Lengyel Tamással közel vagyunk a megegyezéshez, az ő szakmai tapasztalata mindenképpen a javunkra válna. Korábbi kiváló versenyzőként a belső és a külső dolgokra is van rálátása az országúti szakágban. Ez nem jelenti azt, hogy a többi szakágnak alárendelt szerep jut, sőt. Igyekszünk egyenlő feltételeket biztosítani mindenkinek.” Az utánpótlásban általában két helyen lehet elkezdeni a munkát: vagy a legtehetségesebbek kiemelt támogatásával, vagy a sportolói bázis növelésével. Vízer szerint nem könnyű eldönteni, hogy melyiket részesítsék előnyben, de a kerékpárnál a sportág tömegesítése komoly akadályokba ütközik. „Igyekszünk megtalálni az egyensúlyt, de ahogy más sportágakban, itt is értékmérőnek számít az eredményesség, amit nem fognak háttérbe szorítani a klubok. Ahhoz, hogy a gyerekeket meg tudjuk fogni, rengeteg kerékpárra lenne szükség, ami egyelőre kevésbé hatékony, mint az idősebb korosztályokat támogatni. Reméljük, a Héraklész-programnak és a többlettámogatásnak köszönhetően többen neveznek majd a versenyekre, ami még nem jelent tömegesítést, de első lépésként ezt tartjuk a fontosabbnak.” További korosztályos hírek KERÉKPÁRBAN a sportági aloldalunkon.