- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tekintettel Párizsra

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu [1] Az atléták általában fedett pályán oldják meg a téli versenyeztetést, arra a triatlonban nincs lehetőség. Az úszással és a futással még nem is lenne gond, de a kerékpározást kénytelenek görgőkkel megoldani. Ilyen a több hónapos felkészülés a szezonra, illetve alternatívaként a külföldi edzőtáborozás is számításba jön. Utóbbi jegyében vesz részt éppen dél-európai túrán Lehmann Csongor is a junior-, illetve a felnőttválogatott több tagjával.

Lehmann Csongor az európai juniorranglista vezetőjeként vág neki az idei évadnak [2]

Lehmann Csongor az európai juniorranglista vezetőjeként vág az idei versenyévnek

„December elején úszással alapoztunk, arra feküdtünk rá néhány hétig, majd jött Debrecen, a futós rész. Az új évben két hetet töltöttünk a Kanári-szigeteken, most pedig Cipruson nyomunk végig keményebb, háromhetes programot. Több korosztállyal együtt készülünk, ami annyiban jelent pluszt, hogy edzés közben is húzzuk egymást, mindenki próbálja kihozni magából a maximumot, már csak ezért is jobb profi körülmények között hangolódni a szezonra. Mondanom sem kell, a környezet is csodálatos, a Kanári-szigeteken még utolért minket néha egy-egy zápor, illetve erősebb széllökés, de Cipruson már az sincs, csak a munkára kell koncentrálnunk.”

A Tiszaújvárosi TK versenyzője tavaly októberben Spanyolországban nyert Európa-kupa versenyt, amivel átvette a vezetést a kontinentális juniorranglistán, de nem ez volt az elmúlt szezon egyetlen kiugró eseménye.

„Eddigi pályafutásom legszebb eredményeként tartom számon a tavaly Kitzbühelben szerzett junior Európa-bajnoki bronzérmet, illetve a rotterdami vb hetedik helyét. Mindkettő sajátos verseny volt. Az előbbin nem számítottam ilyen jó helyezésre, bár az edzőim igen. Hollandiában az extrém időjárás miatt borult a papírforma, sajnálom, hogy sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha… Az idén, utolsó éves juniorként nem lehet más a célom, mint megnyerni a korosztályos viadalokat, na meg biztosan elindulok felnőttversenyeken is, bár ez már nem újdonság. A ranglistás első helyem óriási motivációt ad, sokkal inkább pozitívumként élem meg, semmint tehernek. Szeretném, ha mindenhova úgy mehetnék, hogy tartanak tőlem a többiek, mert tudják, mire vagyok képes. Közben azért az is motoszkál a fejemben, hogy érettségiznem is kell, mert a tanulás nem szorulhat teljesen a sport mögé.”

Ha háttérbe nem is szorulhatnak a tanulmányok, Csongornak érdemes élsportolói pályafutással kalkulálnia, és ezt ő is tudja. Legfőbb céljaként még nem a legközelebbi, tokiói olimpiát célozza meg, de mindenképpen szeretne valamikor a világ legnagyobb sporteseményén is bizonyítani.

„Talán a huszonnégyes, párizsi játékok lehet életem versenye. Nehéz előrelátni, de most is azért dolgozom, hogy olimpiai bajnok legyek; az az álmom. Ha kifognám az aranyhalat, azt kívánnám tőle, hogy ne hátráltasson semmi sérülés, vagy egyéb tényező az odáig vezető úton.”

Csongor tehát most a ciprusi tengerparton készül az év próbatételeire, amiben a Mol Új Európa Alapítvány is segítségére van, hiszen a támogatásból olyan, a pedálba szerelhető erőmérőt vett, amellyel edzés közben is folyamatosan figyeli a teljesítményét, így pontosabban meg tudja határozni a tréningek célkitűzéseit és eredményeit.

További korosztályos hírek TRIATLONBAN [3]a sportági aloldalunkon.