UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-03-29 09:11

A java csak most jön!

Nagyrészt lezárultak a hazai utánpótlás-röplabdabajnokságok elődöntői, így ideje mérleget vonni az eddigi történésekből. Ebben Kőnig Gábor, a Vasas utánpótlásában dolgozó, az U17-es leányválogatottal Eb-re készülő edző segített.

Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu Noha a döntőkig még bő két hónap van hátra, röplabdában a három legidősebb utánpótlás-korosztály küzdelmei már nagyrészt túlvannak az elődöntőkön. Két helyen nem ismert még a legjobb hat teljes mezőnye, a junior (U21) férfiaknál május 19-ig, az ifjúsági (U19) leányoknál pedig a következő hét végével bezárólag érnek véget a fináléba jutásért folyó küzdelmek.

A Gödllőne serdülőben és ifiben igen, juniorban viszont nem sikerült kvalifikálnia magát a döntőre Forrás: hunvolley.hu
A Gödllőne serdülőben és ifiben igen, juniorban viszont nem sikerült kvalifikálnia magát a döntőre Forrás: hunvolley.hu
Az április nagyrészt a válogatottakról fog szólni (különösképp az U17-es lányokról, akik az Eb-n szerepelhetnek), így a rájátszás végeztével érdemes mérleget vonni a korosztályos bajnokságokból. Az NB II-ben induló juniorcsapatok közül a nőknél két kisebb meglepetés történt az utolsó fordulóban: a gödöllőieket a TFSE ejtette ki, míg a Budaörs az MTK-t búcsúztatta. A döntő fő esélyese a felnőtteknél is domináló Békéscsaba, melyet szorosan követ a Vasas, ám kettejükön kívül a Nyíregyháza, az UTE, valamint a már említett TFSE és a Budaörs is okozhat meglepetést. A fővárosi piros-kékek edzője, Kőnig Gábor amellett, hogy a juniorokat edzi, a felnőttcsapatnál másodedzőként dolgozik Jókay Zoltán mellett, míg az Eb-re kijutó U17-es leányválogatottnál ő látja el a kapitányi teendőket.
Kőnig Gáborra több helyen is számítanak edzőfronton Forrás: hunvolley.hu
Kőnig Gáborra több helyen is számítanak edzőfronton Forrás: hunvolley.hu
„Nem könnyű összeegyeztetni a feladataimat, mindegyik sok időt emészt fel. Az NB I-es posztom azért fontos, mert a legnívósabb hazai bajnokságban fejlődhetek Jókay Zoltán mellett, az utánpótláscsapat, amelyet én viszek, egyfajta önállóságot ad, így az is közel áll a szívemhez.  Az U17-es válogatottal a hazámat képviselni nyilván teljesen más feladatkör, és egészen más érzés, mondanom sem kell, hogy óriási megtiszteltetés is.” A Vasas együttese a junior korosztály mellett serdülőben és ifiben is bejutott a lányok döntőjébe. Az utóbbi két csapatot Szappanos Máté irányítja. Kőnig Gábor szerint nem meglepetés a Vasas utánpótlásának jó szereplése. „Hagyományainknak megfelelően az összes korosztályban jól szerepelünk, és büszkén mondhatom el, hogy Jókay Zoltán nem mulasztja el megadni a lehetőséget a tehetségeknek a felnőttcsapatban. A három utánpótlás-korosztály gyakorlatilag egy magra épül, vannak köztük kiemelkedő reménységek. Ami az U17-es válogatottat illeti, már a hét végén elkezdjük a felkészülést az Eb-re. A felnőttbajnokság ugyan még tart, de ez csak egy kicsit zavarja a felkészülést, rövidesen teljes lesz a keret. Ez a generáció a hazai átlagnál magasabb lányokkal büszkélkedhet, de még így is el vagyunk maradva az európai átlagtól.” Az U17-esek április 13. és 21. között Szófiába utaznak a korosztályos Európa-bajnokságra, amelyen a csoportban Bulgária, Fehéroroszország, Oroszország, Szerbia és Szlovénia lesz az ellenfél. Az U19-es, ifjúsági bajnokságban a lányoknál gyakorlatilag egy résztvevő kiléte maradt csak kérdéses, a RÖPKE és az MTK küzdhet meg a hatodik döntős helyért, a Szegednek csak matematikailag van esélye a Nyíregyháza ellen, míg a Békéscsaba, a Felsőváros, a Gödöllő és a Vasas már biztos résztvevő. A fiúknál a SZESE, a Dunaferr, a Kaposvár, a Kecskemét, a Pénzügyőr és a Szolnok alkotja a döntő mezőnyét. A serdülőknél mindkét nem bajnokságában véget értek már az elődöntők: a fiúknál a négy „nagy” – Dunaferr, Kaposvár, Kecskemét, Szolnok – mellett a Malév és a Sümeg-Dabronc, a lányoknál a Békéscsaba, a Gödöllő, az UTE és a Vasas mellett a Dunakanyar és a Kecskemét indulhat a május 25-27-i fináléban. A BRSE egyébként ebben a korosztályban még nem nyert bajnokságot, így számukra idén kiemelt jelentőséggel bír a hatos döntő. A rendező csapatokat illetően még nincsenek pontos információk, de valószínűleg idén is a szokásos, az arra alkalmas kevés helyszínen rendezik majd a döntőket. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.