UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-03-30 13:29

Egy lépésre Argentína

Április 12. és 15. között rendezik meg a kajak-kenusok ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyét Barcelonában. A múlt héten – az olaszországi Sabaudiában lebonyolított válogató után – kiderült, hogy ki az a nyolc magyar versenyző, akinek esélye van képviselni hazánkat az októberi Buenos Aires-i korosztályos ötkarikás játékokon. Azon az eseményen, amelyen a kizárólag síkvízhez szokott fiataloknak – teljesen szokatlan – módon szlalomban is meg kell mutatniuk tudásukat.

Sztrik Martin ­– utanpotlassport.hu A múlt heti, több szakaszból álló, olaszországi válogatón fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás végzett az első két helyen, egyszersmind indulási jogot szerzett az áprilisi, barcelonai olimpiai kvalifikációs versenyre. Kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, leány kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka küzdhet majd meg a Buenos Aires-i részvételért. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány így értékelte a fiatalok olaszországi teljesítményét: „Gyakorlatilag sehol sem borult a papírforma, és a várakozásaink beigazolódtak. Magasan kiemelkedtek a mezőnyből azok a sportolók, akik az első helyen végeztek. Az ezüstéremért nagy csaták voltak, de végül ott sem született meglepetés.” A kapitány a folytatásról és a sportág kvalifikációs rendszeréről is beszélt. „Amint hazaértünk, folytattuk a fizikai és mentális felkészülést a legjobbakkal. Konzultáltam a szövetség sportpszichológusával, aki különböző stresszkezelési technikákat és néhány hasznos gyakorlatot mutat meg a gyerekeknek, hiszen nekik még új a világversenyek hangulata, és az azzal járó nyomás is. Az egész sportágat figyelembe véve Európa huszonnégy sportolót delegálhat a játékokra, egy-egy ország pedig legfeljebb négyet. Egyébként Argentínában sem változik a különleges kiírás, azaz szlalomban is meg kell méretnie magát minden résztvevőnek.”

Az olaszországi válogatón derült ki, hogy kik vehetnek részt a barcelonai ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen
Az olaszországi válogatón derült ki, hogy kik vehetnek részt a barcelonai ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen
Fiúkajakban a váci Kiss Ádám volt a legeredményesebb, meg is szerezte az indulási jogot a kvalifikációs versenyre. „Fejben már készen állok a barcelonai versenyre, de ezt a két hetet még keményen végig kell edzenem. Boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült az olaszországi erőpróba. Célom természetesen a kvótaszerzés, az olimpiai részvétel kivívása. Tavaly az ORV-n már belekóstolhattam a világversenyek hangulatába, de ahogy hallom, az olimpiának egészen különleges atmoszférája van, olyan, amilyet máshol nem lehet átélni. Mindent megteszek, hogy ott legyek!” Kenuban a győri Pálla Balázs nyert, és nagy reményekkel, motiváltan várja a barcelonai versenyt. „Készen állok! Mióta bekerültem a keretbe, azóta erre az eseményre készülök fejben is. Kiválóan sikerült a téli alapozásom. A legtöbbet persze a szlalomot kellett gyakorolnunk, mert ez a szakág teljesen ismeretlen volt mindannyiunknak. Mivel a barcelonai lesz az első nagyobb nemzetközi versenyem, nem tudom, milyen mezőnyre számítsak. Egyáltalán nem érzem magam fáradtnak, sőt minden eddiginél eltökéltebb vagyok.” A leány kajakozók közül az UTE versenyzője, Rendessy Eszter utasította maga mögé a teljes hazai élmezőnyt. Ám a jó eredmény ellenére sem nyugodt, hiszen sok nehézséggel kell még szembenéznie a spanyolországi fellépésig. „A szlalomversenyszámot csúszdán lecsúszva kell kezdeni. Ettől azért eléggé tartok, mert még sosem csináltam. Igaz, itthon megpróbáljuk modellezni, hogy tudjuk, mire számítsunk. A legtöbb gondot egyébként az úgynevezett eszkimóforduló okozta, rengeteget kellett gyakorolnom. Sokszor voltam vele úgy, hogy feladom, de utólag örülök, hogy kitartottam. Természetesen fáradt vagyok, de ezt elnyomja az öröm, hogy utazhatok Barcelonába. Ott szakáganként az első hat helyezett kvalifikálja majd magát Buenos Aires-be. Biztos vagyok benne, hogy nagyon kemény lesz. Egyelőre csak az lebeg a szemem előtt, hogy minden jól működjön.” Gönczöl Laura szerint a fizikai mellett a mentális felkészülés is ugyanolyan fontos. A leány kenuban első helyet megszerző sződligeti versenyző edző-édesapjával, Gönczöl Jánossal edzett, de más szakembereket is bevont a munkába. „A maradék két hétben megpróbálunk minél többet készülni szlalomban, mert értelemszerűen az a gyengébb számom. Felkészülésemet külső szakemberek is segítik, így remélem, hogy a versenyre nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is a legjobb formába kerülök. Kevés fiatalnak adatik meg, hogy az ifjúsági olimpián Magyarországot képviselheti, biztos hatalmas élmény. Remélem, a sok edzés meghozza az eredményét, és én is a kevesek között lehetek.” A barcelonai kvalifikációs versenyt április 12. és 15. között, az ifjúsági olimpiát pedig október 12. és 14. között rendezik az argentin fővárosban. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.