UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-03-31 21:04

Parádés, fiatalos zárás

A negyedik nap sikerült a legjobban az utánpótláskorú versenyzőknek a debreceni felnőtt úszó országos bajnokságon. Zárásként Milák Kristóf (18) és Késely Ajna (17) is két-két aranyérmet nyert, az érdi fiú 100 m pillangón győzött, amelyen a tavalyi budapesti felnőttvébén ezüstérmes lett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA felnőtt-úszóbajnokság első három napján összesen három utánpótláskorú versenyző szerzett aranyérmet. Milák Kristóf 200 m pillangón, Késely Ajna 400 m gyorson, Kalmár Ákos pedig 1500 m gyorson nem talált legyőzőre. A zárónapon alighanem valamennyien újabb győzelemre készültek, hiszen kedvenc számuk is a szombati programban szerepelt.

Milák Kristóf három aranyéremmel zárt a felnőtt ob-t Forrás: MÚSZ
Milák Kristóf három aranyéremmel zárt a felnőtt ob-t Forrás: MÚSZ
Késely Ajnának a nap első futamában, 1500 m gyorson ez mindjárt sikerült is. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője nagy fölénnyel nyerte meg a számát a második helyen érkező, osztrákot Marlene Kahlert csaknem kilenc másodperccel előzte meg. Ugyanitt a szegedi Vas Luca harmadikként ért célba, ráadásul az előtte végző Kahler helyett természetesen ő kapta meg az ezüstérmet. Késely szárnyalása nem a leghosszabb távon fejeződött be, ugyanis hátra volt még a 200 m gyors is, ahol újabb aranyérmet szerzett. Viszonylag nagy előnnyel, jó versenyzéssel utasította maga mögé Verrasztó Evelynt és a harmadikként záró szegedi Fábián Fannit (16). Ajna így három aranyéremmel fejezte be a felnőttbajnokságot. Nem maradt el tőle az elsőségek számában Milák Kristóf sem. A 18 éves érdi úszó 50 m háton kezdte a napot, ahol – lassan már megszokhatjuk… – új korosztályos csúccsal győzött a győri Szentes Bence és a szintén érdi Kovács Benedek előtt. Rajta kívül szintén korosztályos rekordot ért el a Budafóka versenyzője, Zombori Gábor (16), az ő ideje az ötödik helyre volt elég. Miláknak a fő attrakció azonban nem a hát, sokkal inkább a 100 m pillangó volt. A számban 2017-ben felnőtt vb-ezüstérmes úszó a magyar bajnokságon nem talált legyőzőre, majdnem egy másodperccel győzött a második helyen végző Cseh László előtt. Ezen kívül második lett 200 m gyorson, amelyen hatalmas versenyben maradt alul Kozma Dominikkel szemben és legyőzte az egri Németh Nándort. Így Milák Kristóf is három arannyal fejezte be a négynapos megméretést Debrecenben. A bajai Kalmár Ákos (18) is közel állt az újabb felnőttbajnoki címhez, de ő ezúttal lecsúszott az első helyről 800 m gyorson. Az alapvetően hosszútávúszó Rasovszky Kristóf győzte őt le nagy versenyben, kevesebb mint két másodperces különbséggel, így Kalmárnak maradt az ezüstérem ebben a számban. Ami a nap további fiatal érmeseit illeti, 50 m háton két utánpótláskorú versenyző is dobogós helyen zárt, a győri Dobos Dorottya (18) a második, a százhalombattai Ilyés Laura (17) pedig a harmadik lett. Talán még ennél is nagyobb eredmény, hogy 100 m pillangón a mindössze 15 esztendős Hatházi Dóra bronzérmet nyert, ráadásul a nyíregyházi úszó csak 12 századdal maradt le a második helyezett érdi Joó Sárától. Az utánpótláskorú úszók hét arany-, s rengeteg ezüst- és bronzérme megsüvegelendő, s a négy nap után kijelenthető szép reményekkel tekinthetnek a fiatalok a 2018-as évre, amely nekik az ifjúsági Európa-bajnokságot és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát tartogatja. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon